Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Björn Ranelid

Ranelid: ”Ett öppet brev till Zlatan Ibrahimovic”

Björn Ranelid skriver krönikor i Kvällsposten på fredagar.

Om vi sätter taggtråd kring en rosengård, så dör skönheten av sorg. 

På baksidan av alla världens mynt finner vi hungrande och lidande barn. Finansherrarna har ett eget nöjesfält och där råder fritt fall året om. 

En girig människa är alltid beredd att köpslå med sin själ.

Om du hade kloka rådgivare i ditt liv och om du verkligen månade om barnen och alla människorna som bor och lever på Rosengård i Malmö, så skulle du starta och finansiera en skola i ditt namn där. Att du lånar ditt namn och din person till ett spelbolag är det mest oöverlagda som du hittills gjort i din karriär.

Tänk dig en skola som lockar de bästa lärarna i Malmö. Föreställ dig att barnen i alla åldrar kan säga att de är elever i Zlatans skola på rosornas gård. Det kommer att genljuda i hela Sverige, Europa och kanske längre bort än så i världen. 


Zlatan Ibrahimovic spelar numera i Los Angeles Galaxy.
Foto: MICHAEL JANOSZ/ISI/REX/SHUTTERST

Du gjorde en kortvarig cirkus och ett spektakel av att vara med om att anlägga en liten fotbolIsplan på Rosengård, men en skola som lär barnen att läsa, skriva, räkna och uppföra sig anständigt mot sina medmänniskor är tusenfalt viktigare än bollspel. 

Kunskap är makt.

Tänk vilken glädje det vore för dig att få besöka skolan i ditt namn och möta barnen och lärarna där. Du skulle tala med eleverna om betydelsen av att de studerade, läste läxor och förkovrade sig i schemats alla ämnen. Du säger åt dem att hålla sig borta från kriminella gäng.

Du vore i så fall den enda levande personen i Malmö som skänkt ditt namn till ett lärosäte i staden. Ingen staty av dig eller guldboll kan överträffa den äran för dig, men framför allt skulle du göra det av kärlek till platsen där du bodde, lekte och levde som barn. Där rullade bollen första gången vid dina fötter.

Mitt förslag är klokare än alla andra som du fått i din fotbollskarriär vad det gäller dina insatser för reklamuppdrag och bidrag med pengar till olika ändamål. Ingen människa kan spela på casino och rulett med sin heder.

Vad tänkte du på när du satte din insamlade kärlek och respekt från det svenska folket i pant mot ett simpelt spelbolag som lovar hårda satsningar och snabba pengar?

Du uppmanar i stora annonser i tidningarna människor att satsa hårt: Bethard. 

Det är osmakligt och tyder på girighet efter pengar. Bör det inte räcka med att du redan är miljardär i svenska kronor?

Du kastar en bumerang som kommer att träffa dig i nacken värre än någon spark som du fått i din fotbollskarriär.Jag har ibland blivit ombedd att tala om mitt varumärke och varje gång har jag svarat att jag inte har ett sådant, ty det kan endast döda ting ha. En människas själ väger ingenting, men den är överlägsen alla spelbolag i världen i fråga om ansvar, omsorg, kärlek, lust, glädje och lycka.

Hasard- och roulettspel samt reklam för vadslagning grasserar just nu som en farsot i Sverige. Fattiga och litet bättre bemedlade människor drömmer om den stora vinsten. Hundratusentals av dem tar lån med höga räntor och sätter familjerna på undantag i hetsen efter pengar. Barnen får lida när skulderna växer över huvudet på föräldrarna. Kronofogden och inkassobyrån jagar de skuldsatta. Det är en sann tragedi för alla inblandade. 


"Mitt språk varar längre än dina talanger och din förmåga att glänsa på en fotbollsplan", skriver Björn Ranelid till Zlatan Ibrahimovic.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En fotboll väger knappt ett halvt kilo, men din kärlek till dina nära har ingen tyngd. Likväl är den viktigare än allting annat för dig. Det är en god och värdefull sida hos dig som du uttryckt många gånger i olika sammanhang offentligt.

Cirka 22 000 människor bor i Rosengård. 85 procent av dem är av utländsk härkomst i första, andra och tredje generationen av invandrare till Sverige. Medelinkomsten är ungefär 80 000 kronor om året; arbetslösheten är extremt hög. Många lever på sociala bidrag. Nästan häften av fyraåringarna i området bor trångt med sina familjer. Kriminaliteten där är högre än på andra platser i Malmö.


Min "blocket-reklam" är mer viral än din Volvo-reklam, skriver Björn Ranelid.
Foto: VOLVO

När du spelade i Paris Saint-Germain och Manchester United var din dagslön ungefär en halv miljon kronor. Det skulle således räcka med att du skänkte två veckolöner för att väsentligen bidraga till att finansiera skolan i ditt namn.

En svensk man som kallar sig The Mauler kan vinna matcher i en så kallad kampsport genom att sparka, knäa och slå sin motståndare medvetslös har satt sitt namn i Mobilebets tjänst. 

Han har dig som idol och du har följt hans matcher med stort intresse.

Jag har aldrig läst eller hört att du har en konstnär, politiker, vetenskapsman, författare, operasångare, läkare, filantrop, fredsmäklare eller uppfinnare som din förebild och inspirationskälla. Det är egentligen tragiskt i sig.

Jag har gjort reklamfilmer för Volvos tysta bussar i Stockholm, Clas Ohlson, Mastercard, St1:s obemannade bensinmackar i televisionen, Blocket, Coop i televisionen, Arla, Posten, Lager 157, Carlshamns mejerier i televisionen, Blossa och Kobbs te. Det betyder att jag är mer anlitad som person och med mitt namn än vad du har varit hittills. Min reklamfilm för Blocket är en större viral succé än din reklam för Volvo.


Dessutom har jag tilldelats Malmö stads kulturpris, Region Skånes stora kulturpris och Malmö Fotbollförenings kulturpris och jag är hedersmedlem i den klubben. Jag har spelat tre säsonger i MFF. Inget av de priserna kommer du att få.

Du tycker om att tävla och jag överträffar dig i ovan nämnda avseenden. Jag skriver inte detta för att skryta, utan för att upplysa dig om att en författare och talare som är född och uppvuxen i Malmö kan sätta avtryck för staden som inte du har gjort. 


"mitt språk varar längre än dina talanger och din förmåga att glänsa på en fotbollsplan".

Om du tar initiativet till att skapa och inrätta en skola på Rosengård i ditt namn, skall jag åter respektera dig. Jag har fram till denna krönika aldrig skrivit ett enda elakt ord om dig. 

Däremot har jag hyllat dig som fotbollsspelare i flera texter.

Jag såg din första match i MFF:s A-lag och likaså din första match i Ajax på plats i Amsterdam. Jag satt på läktaren när du gjorde mål för Malmö mot Djurgården i din första match på Stockholms stadion. Därtill har jag sett dig spela i flera hundra televiserade matcher. Jag kan din statistik i sömnen.

När du har spelat din sista match i karriären fortsätter jag att skriva böcker och att framträda inför publik. Min hjärna, min själ och mitt språk varar längre än dina talanger och din förmåga att glänsa på en fotbollsplan.