Pierre Mens får Malmö stads kulturpris 2018.Pierre Mens får Malmö stads kulturpris 2018.
Pierre Mens får Malmö stads kulturpris 2018.
Fotografen Pierre Mens är en mycket värdig mottagare av kulturpriset, skriver Björn Ranelid. Foto: PressbildFotografen Pierre Mens är en mycket värdig mottagare av kulturpriset, skriver Björn Ranelid. Foto: Pressbild
Fotografen Pierre Mens är en mycket värdig mottagare av kulturpriset, skriver Björn Ranelid. Foto: Pressbild
Pierre Mens sålde sin första MFF-bild till Kvällsposten. Foto: Pierre MensPierre Mens sålde sin första MFF-bild till Kvällsposten. Foto: Pierre Mens
Pierre Mens sålde sin första MFF-bild till Kvällsposten. Foto: Pierre Mens
Björn Ranelid

”En synnerligen värdig pristagare”

Publicerad

På måndagen, den 14 maj, tar fotografen Pierre Mens emot Malmö stads kulturpris. 

Kvällspostens krönikör Björn Ranelid, som själv fick priset 2004, skriver själv varför Pierre Mens förtjänar priset. 

Fotografen och människan Pierre Mens har i mer än ett halvt sekel fått omvärlden att stillna en stund i bilder. Han har rest över stora delar av jordklotet och fångat händelser och skeenden med sin kamera.

I dag tilldelas Pierre Mens Malmö stads kulturpris och han är en synnerligen värdig pristagare. Han har hållit en kameralins mellan ögat och Malmö i mer än sextio år så att staden blivit till själ. Det är en konst som måste ligga i ett särskilt framkallningsbad innan den kan beskrivas i ord.

Pierre föddes visserligen i Malmö och han har varit staden trogen som bostadsort från födseln, men han är kosmopolit i själen. Han besökte Biafra under inbördeskriget där och gjorde reportage i Tanzania och i Etiopien. Han har bott i Sydafrika ett par månader fjorton år i rad.

 

Pierre har bidragit med sina fotografier i böcker om Malmö Allmänna sjukhus, Öresundsbron, Malmö Östra sjukhus, Fotbollens höga visa, byggnaden Turning Torso. Ingen annan fotograf i Sverige har följt Malmö Fotbollförening längre tid än Pierre Mens. Han har haft flera separatutställningar och medverkat i fyra dokumentärfilmer.

Wilhelm Leonard Constantin Mens kom från Woensdrecht i Holland till Malmö år 1928. Han blev pastor i den katolska församlingen som höll egen kyrka invid Gustav Adolfs Torg i hörnet av Lilla Nygatan och Kanalgatan. Nunnorna hade inte många steg till Olles leksaksaffär i Trygg-huset på torget.

Wilhelm blev förälskad i en kvinna som hette Lilly Höglund och de flyttade ihop på Ringgatan och gifte sig. Därmed blev han bannlyst av påven i Rom och tvingades att lämna sin tjänst i församlingen.

Paret fick tre söner och en dotter. Pierre var en av pojkarna. Pappan döpte alla barnen i en belgisk kristallskål i hemmet efter det att han förvisats från den katolska församlingen. 

 

Pierre hade börjat skolan hos nunnorna i katolska kyrkan. Det var inte lätt sedan pappan hade blivit bannlyst av påven och förtalad i församlingen, men pojken trivdes trots allt tämligen väl i skolan.

Sedan började Pierre på Latinskolan i Malmö. I läroverket fick han en grön mössa med vit uggla. När det var tid för Skånemässan tjänade han pengar som budare och sprang med kaffe, bullar och cigaretter till Osbypannans och Munksjö Papps representanter. Han delade ut reklamlappar och gick till posten och hämtade och lämnade varor åt John Deeres återförsäljare.

Bertil Rubin var på den tiden en av Malmös mest kända fotografer. Pierre kom i kontakt med honom på Skånemässan när han delade ut reklamlappar. Rubin ville inte ha några lappar, men pojken var envis och gav sig inte utan överräckte en bunt till mästerfotografen. 

 

Bertil Rubin tänkte att det var en envis yngling och sade åt Pierre att komma till bildbyrån följande sommar. Så blev Pierre praktikant och telefotobud under de allsvenska fotbollsmatcherna på Malmö Idrottsplats. Buden sprang med filmrullar till Sydsvenska Dagbladets och Arbetets laboratorier.

Bertil Rubin och Pierre Mens samarbetade i tretton år. De gjorde boken ”I Haile Selassies land” tillsammans. Prins Bertil skrev förordet. Det reportaget saknar ett motstycke i det svenska fotografiets historia.

I mer än ett halvt sekel har Pierre bevittnat Malmö Fotbollförenings hemmamatcher på Idrottsplatsen och på gamla och nya stadion. Där har han fotograferat segrar och förluster för laget i sitt hjärta. Flera av de bilderna är numera klassiska.

I dag sällar han sig till skaran av Malmö stads kulturpristagare. Därmed blir han den tredje fotografen som tilldelas den utmärkelsen. Från den stunden läggs hans namn till de två andra mästarna, Jan Troell och Georg Oddner. 

Relaterade ämnen
Björn Ranelid
Björn Ranelid

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag