Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Ranelid

Mänsklighetens räddning är kärlek, lust, skratt och fred

Björn Ranelids krönikor publiceras i Kvällsposten varannan fredag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Klimatstrejk i Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag vet hur man får slut på alla krig, all terror och ondska i världen. Ingen kan säga emot mig och med fog hävda att jag har fel. Hur är detta möjligt?

Svaret är häpnadsväckande enkelt och det är ingen utopi och det lyder så här: Alla män och kvinnor vägrar att kriga, dräpa och mörda. 

Varje individ bestämmer sig för att inte låta hat, elakhet och ondska drabba sin nästa.  

Om det inte finns några soldater och ingen armé till havs, på marken och i luftrummet, så kommer ingen general eller överbefälhavare att kunna starta ett krig. Alla vägrare kan inte sättas i fängelse eller dömas till döden.

Om du läser denna krönika, så kommer du att drabbas av en uppenbarelse av ett slag som du sällan eller aldrig tidigare varit med om. När du nått det sista ordet i texten kommer du att instämma och tänka att jag reflekterat förnuftigt i ämnet.

Det är enklare och billigare att välja fred och försoning än att bestiga månen och att mobilisera för krig till en kostnad av biljoners biljoner kronor, dollar och euro i de största länderna.

Snart kommer tusentals bilar att rulla utan förare vid ratten på vägarna. Den tekniken kostade mycket pengar och tog lång tid att realisera. Ingen påstår längre att det är omöjligt, men de klentrogna pessimisterna protesterar så fort någon säger, skriver och tänker att hela mänskligheten kan förändras i ett slag, utan att det kostar någonting i pengar. 


Björn Ranelid på Expressens kulturfest 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Alla föräldrar bör sträva efter att uppfostra sina barn i kärlek och omtanke.

Vänner, bekanta, mor- och farföräldrar kan bistå, om det råkar vara trasiga och fattiga familjer.

Just i detta ögonblick dör inte en enda människa av att medeltemperaturen på jorden har ökat med cirka 1,5 grad på ett hundra år, men däremot dödas tusentals barn, kvinnor och män i krig, terrorangrepp och mord. 

Läs den meningen ännu en gång.

Inte ett enda skolbarn i Sverige protesterar på en fredag eller måndag mot krigen i världen, trots att det är viktigare än allting just nu. Ingen skolkar från skolan och håller upp plakat med slagord mot barbariet och terrorn.

Varför är det så tyst i världen om alla mirakler och gåtor som vi inte förstår, medan hat, våld och ondska vrålar och larmar överallt där människorna finns?

Det är hög tid att kärlekens och fredens apostlar gör sig hörda, sedda och lästa i den stunden hat och terror breder ut sina svarta vingar och skuggar solen.

Är jag den enda personen som tänker och skriver att miljoner journalister inom televisionen, radion, tidningssfären och andra media nästan till hundra procent förtiger och håller undan alla händelser som är goda, vänliga, kärleksfulla, ömsinta och altruistiska.

Varje afton begår Aktuellt och Rapport i Sverige tjänstefel och ingen påtalar det. De lägger nästan all tid och bevakning på negativa händelser som skadar, dödar och bryter ner människor.

Det råder krig, svält, terror och mycket annat elände just nu på olika platser i världen, men samtidigt sjunger, skojar, älskar, längtar, leker och helas miljoner människor i hundratals länder utan att journalister i gemen skriver eller talar om dessa fantastiska händelser.

I denna stund älskar miljoner människor med varandra, de pussar, kysser, kramar och vänslas. De hämtar barn och barnbarn på förskolor och idrottsplatser. Tusentals individer överlåter olika organ till sjuka medmänniskor. Det kan ske medan givaren är i livet eller efter ett dödsfall som föregåtts av donationskort. 


Björn Ranelid: Varför får vi inte höra de glada nyheterna?

Vi skänker pengar, kläder och mat till behövande runtom i världen. Någon modig person hoppar i en sjö eller ett hav och räddar ett barn, en kvinna eller man som håller på att drunkna. De känner inte varandra tidigare. Många upplåter sina hem till husvilla efter naturkatastrofer.

Kärlek, skratt och lust är världens bästa mediciner mot hat, ilska och ondska.

Sedan en tid tillbaka har jag bestämt mig för att skriva, tala och handla på ett sätt som aldrig får näring av bitterhet och hämnd. Det finns hundratals miljoner människor som förtärs och förgiftas av att hata sin nästa och individer som de aldrig har träffat.

Varje afton är journalister inom televisionen, radion och andra media ensidiga och tendentiösa. Det står ingenting i deras utbildningsprogram att de alltid skall förtiga och hålla undan samtliga goda, kärleksfulla, underbara och härliga händelser på olika platser i världen.

Jag ställer mitt liv till förfogande när det handlar om kärlek. Resten av min tid på jorden ämnar jag tala, skriva och handla i ljuset och kraften av kärleken. Jag har en gång för all genomskådat hatet och ondskan.

Bröllop torde vara en av de viktigaste händelserna i en människas liv. Jag har blivit ombedd att viga par på Slussen i Stockholm den åttonde juni i år. Alla som vill gifta sig är välkomna att anmäla sig till den dagen och platsen. Paren får en present och de kan fritt välja musik till akten. 

Dessutom erbjuds de professionell fotografering utan kostnad.

Eva Rosman är kommunikationsstrateg inom Slussenprojektet. När hon föreslog mig att jag skulle viga par så bejakade jag erbjudandet direkt utan minsta tvekan, ty det är ett hedersuppdrag som fyller mig med glädje och kärlek. Jag kommer att tala om detta i TV4 den femtonde maj i programmet Efter fem och den sjunde juni i samma kanal på morgonen. 


Björn Ranelid och hustrun Margareta.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Mänskligheten måste ständigt döma sig själv till att vara mer god än ond, vilket den också är, om man betraktar och belyser alla länder och var och en av alla barn, kvinnor och män som lever just nu.

Människan har vandrat på månen, men hon har inte satt ett finger direkt på glädjen och lusten. Ingen Nobelpristagare i kemi eller medicin kan skapa en nagel eller ett hårstrå på en människas kropp.

Ditt öga är ett mysterium och ett mirakel. Världens mest avancerade maskin och robot kan inte tillverka ett hjärta eller en hjärna. Du har inte gjort dina egna lungor, njurar, revben, fingrar och tår.

Du skrattar, gråter, längtar, leker, älskar och drömmer, utan att du riktigt förstår hur det är möjligt. Ingen vetenskap kan förklara vad förälskelse, hat, svartsjuka och kärlek är.

Nu har du som läsare av denna krönika nått nästan den sista meningen. Jag är förvissad om att jag genom mina ord har fått dig att tänka i banor som inte har varit i omlopp hos dig tidigare.

Snart kan du låta mina ord kretsa i din själ och hjärna. Emellanåt stillnar du och begrundar miraklet som innebär att en människa förmår att flytta sig från stranden Jag till stranden Du i havet Vi.