Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Björn Ranelid

”Mänskligheten står och faller med våra ansikten”

”Du kanske inte tänker på det, men mänsklighetens framtid står och faller med dessa ansikten. Ingen kan med rätta förneka denna sanning”, skriver Björn Ranelid. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Björn Ranelid skriver i Kvällsposten varannan fredag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Människornas ansikten är världens största bok med öppna sidor och bokstäverna följer inte i exakt likadan ordning från det ena fallet till det andra i en oavslutad berättelse. 

Om du täcker över sidorna och orden, så kan du inte läsa texten. 

Du kanske inte tänker på det, men mänsklighetens framtid står och faller med dessa ansikten. Ingen kan med rätta förneka denna sanning.

Du måste lägga denna text i ett framkallningsbad innan du kan förstå innebörden av den, ty den är fullkomligt befriad från fördomar, religiösa och politiska förtecken. Du måste läsa och tolka den med en skarp blick och långsam eftertanke, ty den liknar ingenting annat som du läst i detta ämne.

Miljarder ansikten talar alla språk och dialekter, likaså tystnadens och den stumma människans öppna uttryck. Även analfabeter och icke läskunniga små barn kan läsa sagorna, dikterna och de olika romankapitlen i människornas ansikten. 

 

 

I min barndom fanns en flicka med ett eldsmärke på ena kinden. Färgerna dansade på tåspetsarna och de torkade aldrig. I vår släkt levde en man med Downs syndrom och hans ansikte var annorlunda, men man kunde lita på när han var ledsen, glad och lycklig. Han skrev ingenting på baksidan av sina ögon och han var fullkomligt ärlig när han visade känslor.

En pojke föddes utan öron. Han var elev på Rörsjöskolan i Malmö och det var även jag. Plastikkirurgen Cal-Erik Hogeman skapade öron av brosk från pojkens kropp och det skedde under sommarloven. Samme läkare opererade min växande och groteska läpp när jag var sexton, sjutton och tjugosju år.

Vi bläddrar från den ena sidan till den andra i berättelserna när vi lever i familjerna och möter okända personer i byar, städer och på resor runtom i världen. Du finner förtröstan, tillit, goda och snälla blickar i din nästas ansikte. Monologer och dialoger pågår ständigt i samspelet mellan ögon och munnar. 

 

 

I den oavslutade krönikan kan du och jag och alla andra läsa korta verser, strofer och hela kapitel om rädsla, vrede, lust, glädje, lycka, häpenhet, förvåning och ren ilska. Ibland blandas uttrycken. Då måste vi tolka ansiktena i ovisshet.

Det existerar inte två fullkomligt identiska ansikten bland sju miljarder människor. Små och knappt skönjbara avvikelser skiljer den ena individen från den andra och det gäller även för enäggstvillingar. Ögon, näsor, öron, läppar, pannor, kinder och hakor bildar helheter som rymmer otaliga avvikelser från en människa till en annan.

Det är inte endast förunderligt utan rentav ett mirakel utan gränser att varje barn som föds på jorden äger en identitet och given egenart i ansiktet och resten av kroppen som skiljer den nyfödda flickan eller pojken från alla andra varelser.

Varje människa existerar i endast ett exemplar och när hon är borta kan hon inte ersättas av någon annan. Det fanns inga kameror på Heliga Birgittas, drottning Kristinas, Rembrandts, Mozarts och Napoleon I:s tid, men målningar och mer eller mindre fantasifulla avbildningar ger eftervärlden en föreställning om hur de såg ut. 

 

 

I det jordiska polisväsendets register över brottslingar och kriminella finns många miljoner ansikten. Detsamma gäller för alla och envar som har sinaansikten avbildade i passhandlingar. Du kan inte passera spärrar och kontrollerpå en enda flygplats i världen utan att visa ditt ansikte. Det gäller för såväl kvinnor som män och barn. Så är även fallet på en bank här eller där.

I alla domstolar måste käranden, svaranden, advokater, domare och juryns ledamöter visa sina ansikten. Ingen kan identifiera en misstänkt brottsling utan att ha sett densammas ansikte. All världens rättsväsende bygger på dessa premisser och det existerar inga undantag.

När miljoner lärare i fem kontinenter delar ut prov och ber elever stiga fram till tavlan i lärosalen eller inväntar svar på frågor måste människan som undervisar klassen se flickans eller pojkens ansikte. Elevernas betyg och prestationer kräver ett ansikte.

I skolfotografierna och familjealbumen syns de blottade ansiktena. På fyrtio och hundra meters avstånd kan en människa identifiera en annan. Ingen kvinna har tävlat och segrat i ett internationellt idrottsmästerskap utan att visa sitt ansikte. Det gäller även i schack. Det delas inte ut några medaljer till anonyma tävlanden. 

 

 

Vi färdas tusentals mil över jordklotet och tar med oss hem minnena av den bleka, svarta, bruna och en aning rödaktiga hyn hos vår nästa. På tusendelen av en sekund kan vi identifiera prominenta personer i tidningar och tryckta reportage och ibland räcker det med ett par ögon och till och med en originell mun.

Alla som läser nyheter och rapporterar i televisionens kanaler visar sina ögon, kinder och munnar. Den vänliga, snälla, ömma och kärleksfulla blicken hos en människa kräver ett naket ansikte. 

Är du ledsen min vän? 

Varför är du arg? 

Var inte rädd mitt barn. Det syns att du är lycklig nu.

Presidenter, påvar, ministrar, drottningar, konungar, kvinnor och män som idrottar, artister, läkare, hantverkare, präster, poliser, piloter, lärare och personal på förskolor visar ansiktena för sina medmänniskor i arbeten och tjänster. Vi kan inte lägga våra röster på ansiktslösa politiker.

Barnen vandrar med sina mammor och pappor på gator och torg och emellanåt söker de föräldrarnas blickar och ansiktsuttryck. Där kan döttrar och söner läsa in sorg, glädje, vrede, ilska, lycka, förvåning eller bara små muskler och knippen av nerver i vila. 

 

 

När två individer blir förälskade och sedan låter kärleken råda i mötena visar de sina nakna ansikten inför varandra. Detsamma gäller när de gifter sig. Lust, åtrå och erotik tilldrar sig ofta från hakan till hårfästet i kombination med resten av kroppen hos en människa.

Den mänskliga skönheten och de karaktäristiska ansiktsdragen lever av den nakna huden och de synliga ögonen, näsan, kinderna och munnen. Varje spegel ger en dubblett av individens olika kroppsdelar. Det abnorma, fula, avvikande och skräckingivande hos en person utgår i de flesta fall från intrycken som du får av en människas anlete.

Det finns hud, muskler, nerver, skelett och kärlsystem i ansiktet. En ansiktsförlamning kan leda till att mun och kind på ena halvan förvrids mer eller mindre. Brännskador, ärr efter olyckshändelser eller brott på näsbenet, proteser av ögon och tänder förändrar utseendet hos bäraren. Det är ett ständigt drama i den delen av en människas kropp.

Om klokhet, sans och vett får råda, så segrar det öppna ansiktet över det dolda när människorna tillåts leva i frihet och tillit i förhållande till varandra.