Björn Ranelid skriver krönikor varannan fredag i Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGBjörn Ranelid skriver krönikor varannan fredag i Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Björn Ranelid skriver krönikor varannan fredag i Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Skuggor på asfalt. Foto: LARS SJÖQVIST / GT/EXPRESSENSkuggor på asfalt. Foto: LARS SJÖQVIST / GT/EXPRESSEN
Skuggor på asfalt.  Foto: LARS SJÖQVIST / GT/EXPRESSEN
Björn Ranelid

”Män som misshandlar, våldtar och dräper kvinnor är en skam för mänskligheten”

Publicerad

När mannen lyfter handen för att slå faller kvinnan och barnet som ett nät över honom. 

Barnen flyger och sätter sig på gamla telefontrådar och avlyssnar oerhörda samtal om krig, terror och ondska. Ingenting annat har så stora händer som kärleken och likväl gör så många sitt yttersta för att klippa fingrarna av dem.

Alla lagböcker i världen borde inledas med följande heliga paragraf: Du skall inte dräpa, mörda, misshandla eller skända en enda varelse så länge du lever, ty var och en av dina medmänniskor är lika omistlig som du.

Hela mänskligheten hade förvandlats i ett slag, om denna lag efterlevdes till fullo. Det bleve den största revolutionen i världshistorien och den vore fullkomligt oblodig och den kostade ingenting i pengar.

Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm en dag i juni 2015. Hon var sjutton år och hade feriearbete på ett café i Blomberg i Västergötland. Gärningsmannen stuvade in den döda flickan i ett trångt klädskåp i en barack.

Martin Jonsson dödade Lotta Rudholm i Bromma. De hade varit ett par, men hon var rädd för honom och han hade hotat henne många gånger innan han slutligen misshandlade henne till döds.

Lottas syster heter Camilla. Hon kunde inte känna igen Lottas ansikte när hon såg den misshandlade kvinnan som låg i koma på sjukhuset. Mördaren hade lyft tyngder och tränat styrka så att han fått en tjurnacke och krafter som massakrerade offret.

 

Minnesplats i Blomberg.Foto: ANNA SVANBERG

 

Anders Eklund dödade lilla Engla. Hon var tio år. Det hände den femte april 2008. Den sinnessjuke mannen ströp flickan. Sedan försökte han tända eld på kroppen. Eklund körde en lastbil när han fick syn på Engla som cyklade på vägen.

I samband med förhör som gällde mordet på Engla erkände Eklund att han våldtagit och dödat Pernilla Hellgren den fjärde juni 2000 i närheten av Falun i Dalarna.

John Ausonius och Peter Mangs är seriemördare. De sökte och strävade efter att döda mörkhyade personer i Sverige. De drevs av ett oresonligt hat mot invandrare. Båda dömdes till livstids fängelse. Det är ett rättmätigt straff.

 

Mattias Flink dödade sju personer och skadade ytterligare tre lördagen den 11 juni 1994. Han var militär och han avrättade sina offer med ett automatvapen. Det sades att han handlade av svartsjuka sedan hans fästmö lämnat honom. Hundratals anhöriga, vänner och bekanta till offren betalade människans högsta pris för mördarens försmådda känslor till denna kvinna.

Natten till den fjärde december 1994 försökte Tommy Zethraeus och hans två vänner att komma in på Sturecompagniet i Stockholm, men vakterna motade bort dem. Då lämnade de tre männen platsen och åkte hem och hämtade ett automatvapen. Sedan återvände de till Stureplan och Zethraeus sköt ihjäl fyra personer och skadade flera andra som var på väg att lämna restaurangen på natten.

 

Jackie Arklöv avrättade två polismän den 28 maj 1999 efter ett bankrån. Det skedde på en allmän väg i Malexander. Mördaren dömdes till livstids fängelse. I många andra länder hade gärningsmannen dömts till döden.

Billy Fagerström slår ihjäl Tova med en yxa och sedan surrar han hennes kropp på en släde och sänker offret i en sjö. De har varit ett par och han har hotat henne till livet flera gånger och hon har skrivit i sin dagbok att hon är rädd för honom. 

Tova blev 19 år och han var 23.

Billy döms till livstids fängelse och det är ett milt straff i förhållande till det lidande som Tovas föräldrar har att uthärda resten av sina liv. Deras sorg kan inte få nåd och inte tidsbestämmas.

De nio nämnda mördarna är alla män. 

Har en enda kvinna i Sverige skjutit ihjäl en människa på en offentlig plats? 

 

Bengaliska eldar på sportevenemang.Foto: DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS / DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS/A ALL OVER PRESS

 

Ingen kvinna har hämtat ett vapen, om hon blivit vägrad att besöka en restaurang eller nöjeslokal i syfte att döda någon.

Män mördade Julius Caesar, Karl XII, Gustav III, Abraham Lincoln, Mahatma Gandhi, Federico Garcia Lorca, John F. Kennedy, Robert Kennedy, Martin Luther King, Yitzhak Rabin, John Lennon, Olof Palme och Anna Lindh. Terroristen Anders Behring Breivik avrättade 77 människor och skadade ytterligare 315 personer i Oslo och på ön Utøya den 22 juli 2011.

 

Alla huliganer på världens fotbollsarenor som misshandlar och dödar sina antagonister på läktarna är utan undantag män. Samtliga ishockeyspelare som kastar sina handskar och börjar slåss på rinken är karlar. Det händer att de använder klubban som vapen och slår den i huvudet på motståndarna.

Könet på alla våldtäktsmän framgår av själva efterleden i ordet, nämligen män. Niklas Lindgren misshandlade sex kvinnor och våldtog tre av dem i Umeå under åren 1998 till och med 2000. Han fick tilläggsnamnet Hagamannen, eftersom dåden inträffade i den stadsdelen.

Niklas Lindgren var gift och när hans hustru låg på sjukhuset med ett nyfött barn förgrep sig hennes make på kvinnor utomhus i närheten av sjukhuset. Lindgren var en skicklig yrkesman och arbetade som bilplåtslagare.

 

Mördaren Jackie Arklöv.Foto: LEIF ENGBERG / ENGBERG LEIF DN PRESSENS BILD

 

Sedan den sjunde maj 1945 har det rått fred på Jorden i högst tjugo dagar. Betänk den summan och skriv den i ditt hjärta och i din själ och glöm den aldrig, men den följer ingen lag och den har ingenting med evolution att göra. Det finns nästan inte enda undantag i världshistorien; alla krig initieras av män.

Män som misshandlar, våldtar, dräper och mördar kvinnor är sjuka i sinnena. Jag upprättar åter detta begrepp från förfluten tid och jag anser att det är lämpligt att använda i detta sammanhang. Förutom de fem vedertagna sinnena hos en människa vill jag lägga till förmågan hos var och en av oss att bli till som levande varelser genom din och min nästa. Vi lever med och tack vare att vi inte är ensamma i världen, i den lilla och stora kretsen av individer.

Om du eller jag eller vi saknar denna förmåga i förhållande till andra människor, så är vi sjuka i det sinne som bör vara över och för mer än de andra fem, nämligen omsorgs-, kärleks- och inlevelsesinnet.

 

Nu lyfter vapenälskaren Donald Trump sin ena hand och svär eden till den amerikanska konstitutionen. Han har en korsett i ryggen som är märkt med bokstäverna NRA, National Rifle Association, och ett osynligt hölster med en pistol vid sin högra höft. Han har ärvt den från en cowboy som levde i den vilda västern i mitten på 1800-talet.

Presidenten har huvudrollen i en fars och en komedi som utspelar sig på världens största scen. De pågår dygnet om. Han släpper brevduvor som är ivriga att få flyga ut med meddelanden till alla och envar på Jorden. Han både twittrar och kvittrar som en fågel.

Den 17 september år 1787 antogs den amerikanska konstitutionen i sin nuvarande form av ett konvent i Philadelphia i Pennsylvania av representanter från respektive delstat i riket. Senare bestämdes olika tillägg som gällde konstitutionen. Det andra tillägget förbjuder inskränkningar av delstaternas miliser och folkets rätt att äga och bära vapen.

 

”Hör ni skottsalvorna?”

 

De tre bokstäverna i förkortningen NRA betyder National Rifle Association. Det är en lobbygrupp som arbetar med rätten för folket att bära vapen i Amerikas Förenta Stater. Alla presidentkandidater tar emot ekonomiskt stöd från denna mäktiga sammanslutning av vapenvurmare.

Adam Lanza har pannlugg och han påminner om en korgosse på sitt skolfotografi. Skenet bedrar. Den 14 december 2012 avrättar han med en automatkarbin 28 barn på en förskola i Newtown i Connecticut.

Nu siktar Devin Kelley med sitt vapen och skjuter ihjäl 26 personer i en kyrka i Sutherland Springs i Texas. Var och en av de döda existerar i ett enda exemplar och de kan inte ersättas av en annan människa. Deras anhöriga och vänner döms till livslång och kronisk sorg och saknad.

Chris Harper-Mercer är man och han dödade nio personer. Han kände ingen av dem. Åtta av offren var studenter och en var professor. Det skedde i en skolsal i Roseburg i Oregon.

 

Hör ni skottsalvorna när Elliot Rodger, One L. Goh, John Zawahri, Thomas Lane, Eric Harris, Dylan Klebold, Charles Whitman och Jaylen Fryberg mördar sammanlagt 56 barn och ungdomar på olika skolor i Amerikas Förenta Stater?

Nikolas Cruz avrättade sjutton barn i Parkland, Florida, på Marjory Stoneman Douglas High School i februari 2018. Han använde ett vapen med beteckningen AR. Denne vettvilling är en av åtminstone fyrtio gärningsmän som mördat barn i olika åldrar på skolor i frihetens högborg på Jorden.

 

”En av de medskyldiga till denna massaker är Donald Trump”

 

En av de medskyldiga till denna massaker är president och överbefälhavare i Amerikas Förenta Stater och hans namn är Donald Trump. Han föreslår att speciellt utvalda lärare skall få rätt att bära vapen under skoldagarna och lektionerna.

Är han tillräknelig eller sinnessjuk?

Relaterade ämnen
Björn Ranelid
Björn Ranelid

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag