Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

Malmö och Helsingborg är bröder i samma familj

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

I fotbollens kalender är Helsingborg tre år äldre än Malmö och de är bröder i samma familj och de träter och bråkar som alla syskon gör och det vore förmätet att säga att de älskar varandra, men den ene vill inte vara borta alltför länge från den andre, ty då infaller saknaden.

Det har förmodligen skrivits flera miljoner meningar om de två städerna och fotbollsföreningarna, men ingen som den ni läste ovan och därför borde den stå som en pokal i ett prisskåp. Sportjournalister har inte mitt språk. Ni kan byta ut Malmö och Helsingborg mot Stockholm och Göteborg och de passar nästan lika väl i sammanhanget. 

Malmö och Helsingborg lever knappt sju mil från varandra. När de möts på samma arena i de två städerna skakar de först hand och sedan börjar drabbningen på fullt allvar och då upphör brödraskapet. Jag vet, eftersom jag varit broder i både Malmö och Helsingborg. Det varade i drygt tre år på vardera sidan i familjen. Det betyder att de lever i mina båda hjärtkammare, men i sanningens namn måste jag erkänna att Malmö är min främsta kärlek.

”Ingen spelare i Helsingborg, förutom Granqvist, skulle få plats i Malmös startelva, men fotboll handlar aldrig om logik.” Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Fotboll är det enda språket som talas av alla världens nationer, men det saknar ett eget alfabet och den enda dialekten som borde vara förbjuden sägs med hatets tunga i munnen. Fotboll är lek och allvar, men inte krig. Du har inte rätt att dräpa och döda eller medvetet skada en annan människa i den idrotten. Rivalitet är inte detsamma som hat. Ditt jag blir till genom ett du. En människa som säger sig hata och förakta en annan individ ringaktar samtidigt en väsentlig del av sig själv.

Om du vore fullkomligt ensam på jorden, så vore du inte lik eller olik någon annan. Den meningen borde vara en läxa för alla världens skolbarn och vuxna i dag, i morgon och för all framtid. Den yngre brodern Malmö anser sig vara bättre och förmer än det äldre syskonet, men det har funnits tider i deras förhållande när Helsingborg har segrat i den stora familjen som kallas Allsvenskan.

MFF:s reservlag 1969 med Björn Ranelid på översta raden, nästa längst till vänster. Samma år blev laget Allsvenska reservlagsmästare. Foto: Privat

År 2011 vann Helsingborgs Idrottsförening Allsvenskan, Svenska Supercupen och Svenska Cupen. Den trippeln har Malmö inte klarat av, men å andra sidan har min födelsestad blivit svenska mästare tjugo gånger och vunnit Allsvenskan vid ytterligare tre tillfällen sedan klubben bildades 1910.

Världens längsta och kortaste resa är mellan hjärtat och hjärnan hos en människa och där emellan krävs varken visum eller pass. Alla fotbollsspelare har gjort den färden och den lever av kärlek, längtan och lust.

”När Henrik Larsson stod i begrepp att återvända till Sverige och Helsingborgs Idrottsförening efter nästan tretton år utomlands, sade jag följande ord: En människa som reser långt bort kommer alltid tillbaka till sitt hjärta.” Foto: SVT

När Henrik Larsson stod i begrepp att återvända till Sverige och Helsingborgs Idrottsförening efter nästan tretton år utomlands, sade jag följande ord: En människa som reser långt bort kommer alltid tillbaka till sitt hjärta. Detsamma gällde för Markus Rosenberg, Guillermo Molins och Behrang Safari. De ville återvända till sina fotbollshem. Även Rasmus Jönsson och Andreas Granqvist har gjort den resan. Det är hjärtats seger.

Inge Danielsson och Björn Ranelid i HIF. Bilden är troligen tagen 1971. Foto: Privat

Tre av spelarna i Malmös trupp är skadade. Kanske saknas Rasmus Bengtsson mest, men än mer är Andreas Granqvists frånvaro till men för Helsingborg. Det skiljer i dag sjutton poäng mellan klubbarna. Det bör dock påpekas att Malmö har spelat tolv matcher och Helsingborg elva.

Vad det gäller de två klubbarnas ekonomiska status är det som natt och dag. Malmö Fotbollförening är överlägset rikast i Allsvenskan medan Helsingborg tillhör de fyra lagen med sämst kassa.

”Den nittonde augusti 1965 segrade Malmö med tio mål mot ett på Olympia. Jag stod på läktaren och såg matchen.” Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Ingen spelare i Helsingborg, förutom Granqvist, skulle få plats i Malmös startelva, men fotboll handlar aldrig om logik. Inte ens sannolikhetsläran hör hemma i den världen. Därför kan ett lag från den tredje divisionen i England, Tyskland, Sverige och andra länder besegra ett mästarlag. Det är underbart och jag tror att ingen som älskar denna sport vill att det skall vara annorlunda.

Den nittonde augusti 1965 segrade Malmö med tio mål mot ett på Olympia. Jag stod på läktaren och såg matchen. I derbyt 1993 ledde Helsingborg med tre mål mot noll i halvlek, men matchen slöt 3-3 efter det att Jonas Axeldal skjutit två mål för Malmö.

Så kan det vara i matcherna mellan de två lagen. Jag avstår från att sia om det förestående derbyt, men jag önskar att Malmö segrar. Jag är hedersmedlem i klubben och medan jag skriver pumpar mitt hjärta syrerikt blod till min hjärna.

Där föddes alla orden som ni läser här.