Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

Malmö är de förenta nationerna i världen

Björn Ranelids krönikor publiceras varannan fredag i Kvällspostens kanaler. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Malmö FF. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Jordklotet krymper till en fotboll innan domaren förminskar den som en ärta i sin visselpipa och blåser igång matchen på stadion i Malmö. 

Många fotbollsspelare är flyttfåglar och de rullar ihop världskartan och flyger dit de kan få värme, mat och en tryggad plats för familjen, men en del av dem längtar alltid efter platsen där de föddes och var små.

Malmö Fotbollförening är stadens främsta apostel. Den är ett syskon till Barcelona, Madrid, Manchester, Liverpool, Juventus i Turin, München och Milano. Näringslivets representanter, medborgarna och politikerna sitter och står på läktarna under matcherna i hemmaborgen. Pokalerna, medaljerna och klubbdräkten i himmelsblått finns i det finaste skyltfönstret i staden.

Turistnäringen i Malmö omsatte cirka sju miljarder i fjol. Ingen annan stad i Sverige talar fler språk än Malmö. Staden har dessutom en tunga av stål som sträcker sig mellan två länder. 

Öresund är Sveriges största badkar och det sjunger som en skrattmås dygnet om. De förenta nationerna i världen bor i Malmö. Medborgarna kommer från 184 länder. Cirka fyrtiofem procent av invånarna är av utländsk härkomst, men nu använder jag blekmedel på den siffran, ty den leder ingen vart, om den inte förvandlas till en kraft och en styrka, en originalitet.

Möllevångstorget i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

 

Låt oss byta ut det förlegade synsättet och språkbruket med in- och utlandsfödda och ersätta det med människor som bor, lever, studerar och arbetar på en viss plats i en bestämd nation i världen.

I New York växer det mossa på stämpeldynorna som skilde inflyttade från de andra i staden. I den världsstaden existerar ingen ursprungsbefolkning längre.

En tredjedel av Sveriges befolkning utvandrade till Amerikas Förenta Stater mellan 1860 och 1920, trots att det inte rådde ständig hungersnöd eller krig här.

Först och främst skall individen ha en bostad, sedan det svenska språket utan kryphål, samhällskunskap och vidare utbildning och arbete. Inga ungdomsgäng som hägrar och ersätter flit, kunskap och bildning med falska och svarta pengar. 

Inga ögon på en revolver eller ett automatvapen som stirrar på dem.

Alla former av narkotika måste bannlysas. Föräldrarna skall ta sitt ansvar, älska sina barn och kämpa. Det finns ingen annan väg att gå.

År 1800 bodde och levde cirka tio tusen människor i Malmö. Nu är siffran trettio gånger högre. Jag kan skriva ner procentsatser och summor på skattekraft hos invånarna, medianen för förvärvsinkomsten, demografiska parametrar, medelinkomsten, kriminaliteten hos den ena eller den andra gruppen av medborgare i staden, men det leder ingen vart. 

Det blir bara ett eko som upprepats tidigare av ropare i nöden.

Öresundsbron i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag gör mycket hellre en buljongtärning av alla dessa siffror och låter dofterna och smakerna blanda sig i ett svalkande glas med kallt vatten på sommaren när tusentals Malmöbor badar i sundet och njuter i solen med barn, släktingar, vänner och bekanta på Ribersborg.

I det glaset med kallt, klart vatten finns syre- och vätemolekylerna för skola, språk, arbete och bostad. Det är livets vatten och ingen människa klarar sig i längden utan det.

Jag väntar fortfarande på att Zlatan Ibrahimović skall förvandla sitt misstag på spelbolaget till en seger och en skola i sitt eget namn på Rosornas gård. De mest passionerade lärarna söker tjänsterna där.

Barnen och ungdomarna måste lära sig att tala och skriva svenska, räkna och läsa som om det gällde livet. Jag undervisade tolv år i svenska på ett gymnasium och två år i svenska för invandrare. I tolv år var jag adjunkt i filosofi.

Jag antar utmaningen.

Jag ställer oavlönad upp med mitt språk flera lektioner per termin i var och en av klasserna och årskurserna. Det skall slå ut små lågor i lärjungarnas ögon. 

De skall värma sig vid en lägereld mitt i klassrummet och det skall spraka och slå gnistor av lärdom i engelska, matematik, historia, fysik och samhällskunskap.

Zlatan Ibrahimovic. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Näktergalen har en magnet i sin hjärna och hon flyger från Asien och Afrika till en trädgård på Caprigatan i Malmö. 

Hon är nattfjärilarnas och väktarnas sångare. Flyttlasset väger ingenting och kompassen är en gåta för alla vetenskaper.

Fåglarna är världsmedborgare och de färdas över alla nationsgränser utan pass eller visum. Bland dem finns inga invandrare i andra eller tredje generationen. 

Även jag flyttar kanske åter till min barndomsstad.

Min värld föddes på Möllevångstorget i Malmö. Jordklotet var en gul Jaffaapelsin som en italiensk köpman sålde vid ett av stånden. Kockumskranen krökte inte rygg och bugade inte för överheten och dess hals svalde ingen förtret. 

Två greker och en jugoslav sålde grönsaker, tulpaner, bananer och potatis som de hämtat hos en grossist i norra hamnen.

Norra Grängesbergsgatan i Malmö försöker hålla sig undan lagens långa arm och svarta taxibilar rullar in på de gamla fabriksgårdarna och byter både förare och ägare. Man kan vara målvakt i en fotbollsklubb och i fordonsregistret numera. 

De lättfotade kvinnorna saknar fast adress och däri liknar de Gud och änglarna.

Eric Persson bestämde en gång i tiden att bokstaven s inte skulle finnas i fogen mellan fotbollen och föreningen, därav stavningen Malmö Fotbollförening. 

Tre ordföranden senare är klubben den främsta i riket Sverige genom tiderna. Det kan beläggas rent vetenskapligt och empiriskt vad än göteborgare och stockholmare kommer dragandes med i statistiken.

Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Afonso Alves spelade åtta matcher i Brasiliens landslag och han blev svensk mästare i Malmö Fotbollförening. Zlatan Ibrahimović är Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna. De två får bilda anfallspar och ingen annan kan 

överträffa dem i meriter. Karl Erik Palmér, Bo Larsson, Patrik Andersson, Stefan Schwarz, Jonas Thern, Martin Dahlin, Markus Rosenberg, Pontus Jansson och Robin Olsen var och är spelare av internationell klass.

Roy Hodgson tränade klubben i fem säsonger från 1985 till och med 1989 och blev Allsvensk seriesegrare alla åren. Han utnämndes sedermera till engelsk förbundskapten. Det är ett rekord för en fotbollstränare i Sverige.

Endast hatare och okunniga i ämnet kan förneka detta. Lägg därtill finalen 1979 i Europacupen för mästarlag, avancemangen i Champions League och Europa League. 

Räkna in antalet mästerskapstitlar så är saken klar.

Min pappa arbetade en gång i tiden som rotationstryckare på Rasco som låg på Norra Grängesbergsgatan. Det hände ofta att mamma skickade mig med en kaffetermos, en liten mjölkflaska, ett äpple och fyra smörgåsar, när pappa arbetade övertid. 

Jag var sju år och aldrig rädd när jag gick där.

Min själ är en flykting och den bor i Sveriges största stad, men dess tungomål är skånskt med klanger och toner av Malmö. Alla riktiga artister, författare, musiker, sångare och konstnärer är såsom fåglarna, ty deras liv kan inte stängas in i ett visst land.

Så är det.