Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Björn Ranelid

Lyxkött till Göran Persson – vegetarisk mat till de äldre

Paret Persson skall tillsammans med Anna och Mattias Wistrand på Knutsta Skattegård inrätta ett nytt stall med plats för åttio kor. (ARKIVBILD.)Foto: FOTO: STAFFAN ERLANDSON

Göran Persson hans hustru Anitra ämnar producera lyxkött på sin gård Torp i Sörmland. 

De har låtit provslakta två dikalvar för det ändamålet i sitt aktiebolag Sörmlandskött. 

Veganrörelsen i Sverige har fått en motpol i den forne statsministern som därtill är skogsägare, storbonde och ordförande i Swedbank, men är han verkligen socialdemokrat?

Det var som en spådom inför framtiden när statsministern Göran Persson pratade om demokrati med kossan Doris i barnprogrammet Abrakadabra. Doris sjöng och språkade med Göran.

Paret Persson skall tillsammans med Anna och Mattias Wistrand på Knutsta Skattegård inrätta ett nytt stall med plats för åttio kor. De har femtio procent vardera i det samarbetet. De skall erbjuda konsumenterna en tio kilos och en tjugo kilos matlåda med ett kött som de låtit hänga i fjorton dagar. Därav namnet och begreppet lyxkött.

”I dagarna har Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund lagt fram en motion till sin kongress som innebär att en vegetarisk norm skall gälla på alla Sveriges skolor, äldreboenden och inom sjukvården.”Foto: Colourbox / Colourbox

I dagarna har Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund lagt fram en motion till sin kongress som innebär att en vegetarisk norm skall gälla på alla Sveriges skolor, äldreboenden och inom sjukvården. Dessutom föreslår ungdomsförbundet att det skall bli en garanti för veganmat på Sveriges skolor.

Enligt alla undersökningar som gjorts med människor som lever inom äldreboenden så vill de flesta ha husmanskost att äta. Många gamla människor är undernärda. De har sedan barndomen vant sig vid rätter som innehåller kött: kalops, stekt fläsk, köttfärs, kåldolmar, lever, oxbringa, köttbullar och en stek av nötdjur eller gris.

Skall barnens och ungdomarnas vurm för veganmat och vegetariska rätter bejakas och förespråkas medan de äldre måste underkasta sig politikernas hycklande om jordklotets klimat i förhållande till köttproduktionen i världen?

Högljudda och talföra juniorer i olika politiska partier försöker överträffa varandra i en lovprisning av grön mat och förbud mot fossila bränslen till människornas fordon, men vilka politiker kämpar för de äldres sak och önskningar vad det gäller maten på sjukhus och äldreboenden?

”All mjölkproduktion skall bli ett minne blott och detsamma gäller för värphöns och deras ägg.”Foto: KIN CHEUNG / AP

Vilka blir de yttersta konsekvenserna av att alla människor efterlever de nämnda motionerna från Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund? Jag adderar att dessa juniorpolitiker vill förbjuda bensin som bränsle till alla bilar och skapa en hög flygskatt samt helst ett förbud att flyga mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Vad händer och gäller om alla individer i världen blir veganer?

Alla bönder på jordklotet som producerar köttdjur till slakt måste genast upphöra med sina verksamheter. All mjölkproduktion skall bli ett minne blott och detsamma gäller för värphöns och deras ägg. Mejerier blir till ett intet i den världsomspännande veganrörelsen. Göran och Anitra Persson måste upphöra med köttproduktionen på sin gård Torp i Södermanland.

”Föräldrar som ger sina små barn veganmat måste se till att dessa får i sig tillräckligt med järn och vitamin B12. Det gäller även för vuxna veganer.”Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN / EXPRESSEN EXPRESSEN / ROGER SCHE

Bilar och motorcyklar som drivs med fossila bränslen är en styggelse och de är fullkomligt bannlysta från alla världens gatu- och vägnät. Ungefär 40 000 flygplan som drivs med jetbränsle skrotas eller placeras i museer. Mammans bröstmjölk må vara godkänd, men inte vilken välling som helst.

Föräldrar som ger sina små barn veganmat måste se till att dessa får i sig tillräckligt med järn och vitamin B12. Det gäller även för vuxna veganer. Fattiga kvinnor i de olika afrikanska staterna och i Indien måste upphöra med sina mikroekonomier, om desamma utgörs av djurhållning som är mat till familjerna. Tiggare får inte köpa korv eller hamburgare för pengar som de fått ihop under dagen. De varorna finns inte längre i varuhusens och kioskernas sortiment.

Alla deltagare i världsmästerskap av olika slag, olympiska spel, andra idrottsevenemang och fotbollsmatcher på internationell nivå måste förflytta sig till arenorna med hjälp av segelbåtar över haven, cykla, promenera eller åka tåg på land. Varför inte springa i dagsetapper från hemlandet till platserna där tävlingarna äger rum? Gamla och sjuka människor som är hänvisade till vård och hjälp på servicehem, sjukhus och hemtjänst kommer att tvingas till att bli veganer, ty ingen annan mat serveras på dessa inrättningar framöver. Detsamma gäller på skolor och i alla matsalar på olika företag, fabriker och kommunala inrättningar.

Äldre människor som från barndomen har ätit och njutit av husmanskost blir ålagda att enbart välja veganmat. Köttbullar, kåldolmar, stekt fläsk, kalops, rimmad oxbringa, pannbiffar, köttfärs och oxbringa tas bort från alla menyer världen över.

Flygresor i hela världen kommer att upphöra så länge planen framförs med fossila bränslen. Miljoner människor som är anställda på flygplatser, personal i planen och på marken måste söka nya arbeten eller bli utan jobb. Oräkneliga individer som dagligen flyger i Amerikas Förenta Stater, i Europa, Indien, Kina, Australien och Afrika måste upphöra med detta.

Vad gjorde du under dina fem semesterveckor? Jag cyklade till Spanien i fjol och nästa år seglar jag utan motor till Rhodos eller Kreta? Det är nämligen svårt att åka tåg mellan Stockholm och Grekland.

Alla möten mellan presidenter, statsministrar och andra politiker från hundratals nationer, affärsresor, klimatbiennaler, semestermål och besök hos barn, släktingar och vänner på avlägsna platser i världen måste ske med tåg, segelbåtar, promenader på flera hundra mil eller cykelfärder. Hav och stora sjöar får inte vara geografiska hinder.

”Bruce Springsteen med band och likaså Bob Dylan, Madonna, Cher, Tina Turner, Rod Stewart, Beyoncé, Paul McCartney och Rolling Stones ser till att boka biljetter i god tid med internationella tågbolag eller företag som erbjuder segelfartyg till sina kunder.”Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Resebyråer som erbjuder charterflyg till varma och soliga länder i världen har stängt och gått i konkurs. Kungliga besök i olika länder och stormöten med statsöverhuvuden sker med de tillåtna samfärdsmedlen och kommunikationerna till lands och till havs. Inga undantag medges för en amerikansk president, en påve, drottning, prinsessa eller generalsekreterare i De Förenta Nationerna.

Berömda och upphöjda artister från när och fjärran åker segelbåt eller tåg på sina turnéer. Bruce Springsteen med band och likaså Bob Dylan, Madonna, Cher, Tina Turner, Rod Stewart, Beyoncé, Paul McCartney och Rolling Stones ser till att boka biljetter i god tid med internationella tågbolag eller företag som erbjuder segelfartyg till sina kunder. De måste noggrant planera vad som gäller för de olika turnéplatserna, eftersom resorna kan vara i veckor eller rentav månader beroende på avstånd mellan målen.

”På banketten i Blå Hallen serveras endast veganmat och det blir inget smör på brödet. Vilket minne för pristagarna och deras familjer i livet!”Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utbytesstudenter och stipendiater runtom i världen må inte längre flyga till de mottagande ländernas universitet och högskolor. Nobelpristagare från Indien, Kina, Amerikas Förenta Stater, Kanada och Australien färdas till Stockholm med segelbåt. De behöver fem, tio eller trettio veckor för att komma till Sverige.

På banketten i Blå Hallen serveras endast veganmat och det blir inget smör på brödet. Vilket minne för pristagarna och deras familjer i livet! Sveriges landsbygdsminister har som enda statsråd avböjt inbjudan, eftersom alla jordbrukare i riket uppmanat honom att göra så.

Vid ett av honnörsborden sitter den forne statsministern och numera köttproducenten Göran Persson med hustrun Anitra och njuter och låter sig väl smaka av kalvfilén med rödvinssås och bakad potatis.