Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Björn Ranelid

”Jimmy Durmaz är lika mycket svensk som jag”

Jimmy Durmaz är med i truppen till VM i Ryssland. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN
Björn Ranelid skriver i Kvällsposten varannan fredag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kärleken väger ingenting och den talar alla språk och dialekter och den behöver inget visum eller pass när den färdas i världen. Människan har vandrat på månen och hon har ritat kartor över alla länder på jorden, men kärleken är universell och den kan inte stängas in i en jordglob.

Nazisterna i Sverige är giftspindlar som en dag kommer att fastna i sina egna nät. Adolf Hitler är den mest misslyckade politikern och diktatorn i mänsklighetens historia och det är en välsignelse att han inte lämnade några barn efter sig. Han sade inte och skrev inte en enda begåvad, intelligent och poetisk mening i sitt liv och han var en usel talare som hetsade sig i ordet tills fradgan rann ur hans mun. Han ville bli konstnär eller arkitekt, men han saknade begåvning för det.

Du kan inte skriva vackert, om du knyter din hand. Hat och vrede äter en människa inifrån. Idrott, musik, bildkonst, dans, litteratur, film och teater känns inte vid några nationsgränser. Fotbollen är världens största folkrörelse och där är alla nazister och främlingsfientliga varelser bannlysta.

Pelé kan vara den bäste fotbollsspelaren genom tiderna och han är svart. Han är en sann ambassadör för den sporten över hela världen. I alla de största och mest lyckade fotbollsklubbarna finns det spelare från många nationaliteter och de är svarta, bruna, bleka, fräkniga, krullhåriga och deras ögon är blåa, grönaktiga och mörka som kastanjer och träslaget ebenholts.

Fotbolls-VM pågår nu i Ryssland. Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN

Michael Jackson, Prince, Whitney Houston, Ray Charles, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Sammy Davis och Nat King Cole är afroamerikaner och de må vara döda i en fysisk och lekamlig mening, men de är levande legender inom musiken.

Ku Klux Klan strävar efter vit överhöghet och ett samhälle baserat på rasism.

I deras namn hängdes och brändes svarta människor. Om denna människofientliga sekt hade fått råda, så hade inte de nämnda artisterna tillåtits att leva och bo i Amerikas Förenta Stater.

Det kommer aldrig att anordnas olympiska spel och världsmästerskap för herr- och damfotboll i nazismens namn. Berlin 1936 är ett avslutat kapitel. 

 

Jimmy Durmaz föddes och bodde med sin familj i Örebro. Han spelade fotboll i Forward innan han värvades till Malmö Fotbollförening. Jimmys föräldrar har assyriskt-syrianskt ursprung. Han har betytt mer för nationen Sverige än alla hatare och nazister i riket. Jimmy har spelat fotboll i Turkiet, Grekland och Frankrike och han tillhör den svenska truppen i sommarens världsmästerskap.

När Jimmy höll sin lille ljuslockige son Gabriel i famnen efter vänskapsmatchen mot Danmark i maj 2018 och pussade gossen på pannan så var det pappans kärlek till barnet. Matchen slöt 0-0, men Jimmy segrade i den stunden över alla hatare, nazister och fascister i Sverige.

Dina gener, celler i kroppen, ögon, lungor och din hjärna och ditt hjärta är inte svenska. Det existerar inte en enda mänsklig hand, fot, knäskål eller armbåge som är svensk, dansk, turkisk, afrikansk, syriansk eller afghansk. Ingen själ tillhör en särskild nationalitet. De olika ländernas flaggor är symboler i tyg och färger, men de är inte gjorda av kött och blod.

Människovärdet kan inte kompareras och det gäller i en absolut mening. Jag är jämlik med en tiggare i en bropelares skugga i Calcutta och den fattigaste och armaste själen på jorden.

 

Blågult hav under VM i Ryssland. Foto: MAJA SUSLIN /TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

Inga despoter, envåldshärskare och diktatorer kan ändra på världens viktigaste mening som lyder så här: Ingen människa bestämmer var och när hon skall födas eller vem som skall vara hennes föräldrar. Olikheten är mänsklighetens framtid.

Min förläggare Eva Bonnier har sagt att jag är litteraturens Zlatan och det ligger en del i det påståendet som stämmer med verkligheten. Ibland får jag höra från människor som sett och hört mig framträda inför publik att jag inte beter mig som svenska författare i gemen. Det tolkar jag som en komplimang, ty jag har ingen strävan efter att vara försagd, blygsam och en person som låtsas vara obetydlig.

Dock är jag ödmjuk i betydelsen att jag inte tänker och beter mig som om jag vore märkvärdig eller höjd över någon annan person i Sverige eller något annat land. Jag försöker alltid respektera mina medmänniskor, men jag sätter en gräns vid när politiker eller individer i samhället nedvärderar och förtrycker andra individer.

Jag kan inte och kommer aldrig att respektera nazister. När jag talar med spelare och ledare i Malmö Fotbollförening så är de överens om att Jimmy Durmaz är en hedersman. 

 

Jag blev ledsen när Sverige förlorade matchen mot Tyskland och det blev ett smärtsamt och grymt slut på den drabbningen. Ett fotbollslag består av elva spelare vid fullt manskap och det förekommer tusentals olika moment under den ordinarie speltiden i en match. Innan Jimmy Durmaz blev inblandad i situationen som ledde till en frispark och ett mål och en seger för Tyskland så hade många andra händelser ägt rum på planen sextio och nittio sekunder dessförinnan.

Andra svenska spelare var inbladade i olika moment på planen minuterna innan frisparken var ett faktum. En miss i en markering eller en felaktig svensk passning inträffade innan Jimmy orsakade frisparken. Således var han inte ensam om ansvaret för just den tiondelen av en sekund i matchen.

Jag har sett tusentalet matcher från läktarplats sedan jag var sex år och jag har spelat flera hundra matcher i sammanlagt sex fotbollsklubbar på olika nivåer.

Vid oräkneliga tillfällen har jag hört så kallade anhängare till olika allsvenska lag skrika ut hat, smädelser, svordomar och gränslösa tillmälen riktade mot domare och motståndarlag. 

Fotbollslandslaget manifesterade mot rasism i VM. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den klassiska nazismen förfalskar mänskligheten och den försöker dela in män, kvinnor och barn i olika raser. En afrikan, japan, kines, rom eller person med judiskt ursprung är människor och ingenting annat.

När mina barn var små och sedermera nådde skolåldern och blev vuxna umgicks de med vänner som hade olika hudfärger och flera av dem var födda i länder långt bortom Sverige eller så hade deras föräldrar levt i ett afrikanskt land, i Turkiet, Sydamerika eller Indien. Det var och är en självklarhet i vår familj att var och en av dessa flickor och pojkar är jämlika och deras människovärde är okränkbart.

Det som jag skriver och hävdar här i denna krönika handlar inte om att jag skulle vara politiskt korrekt. Det är ett synnerligen dumt uttryck som jag aldrig använder om jag inte skall citera det i olika sammanhang. Min hållning är en del av mitt nervsystem och av min själ och mitt hjärta.

I dessa dagar pågår världsmästerskapen för herrfotboll i Ryssland. Människor från olika länder samlas på läktarna och de jublar, gråter, skrattar och gnabbas möjligen litet, men alla tillhör den största familjen på jorden som bär fotbollens namn.

 

LÄS MER: Här är sommarens krönikörer i Kvällsposten 

 

Björn Ranelid

Ålder: 69

Bakgrund: En av Sveriges mest prisbelönta och kändaste författare genom tiderna. Har bland annat fått Augustpriset 1994. 

Skriver gärna om: ”Jag skriver i första hand om ämnen som är allmängiltiga och aktuella och jag vinnlägger mig om att skapa unika krönikor. Mitt språk skall vara som ett fingeravtryck. Jag doppar min tumme i svärta och placerar den på ett vitt papper. Ibland händer det att en droppe av mitt hjärteblod faller och lägger sig mellan orden och raderna”.  

Sommarfavorit: ”Margareta och jag bor cirka fem månader om året på Kivik. Jag har varit ambassadör i fem år för "Österlen lyser". Österlen är ett paradis på jorden”.

Smultronställe i Sydsverige: ”Får, lamm, kor och hästar betar på Haväng. På natten krymper den stora malmklockan i Ravlunda kyrka och blir till en liten pingla runt halsen på det minsta lammet. Så söker mamman barnet. Där hämtar jag kraft och mod och släpper lös min kärlek till havet och landskapet. Kusten spänner sin båge där vid Hanöbukten och Östersjön. En fredlig pil har träffat mitt hjärta livet ut”.