Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

Hundar är klokare än vad politiker är

Björn Ranelid med hustrun Margareta och hunden Kalle, hemma i Kivik. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Björn Ranelid skriver i Kvällsposten varannan fredag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Om människan hade vetat hur fri hon är, så hade hon darrat som en hund inför en jordbävning. Innan den gigantiska och ödesdigra havsvågen hade sökt sig mot land hade de stora landdjuren dragit sig undan i säkerhet.

Stefan Löfven, Annie Lööf, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor jublar inte av pur glädje varje gång deras partisekreterare återkommer till dem efter det att de varit borta i fem eller tio minuter. Det räcker att matte eller husse varit utom synhåll en kort stund. När de återvänder viftar hunden på svansen av lycka. Djurets tidsuppfattning är ett evigt ögonblick. 

Klockan och atomuret är mänskliga uppfinningar. Tiden i sig finns inte.

Det är klokt och riktigt att politiker säger sig göra en pudel när de har felat eller ljugit och begår en avbön, ty hunden i fråga står för ärligheten och sanningen.

Är Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Gustav Fridolin alltid fullkomligt ärliga när de ler eller skrattar? Vi är många som på goda grunder betvivlar att så är fallet. 

 

 

Lismare och hycklare bland svenska politiker genom årtiondena må ställas i skamvrån. Det finns otaliga exempel på statsministrar och statsråd som har ljugit och bedragit sina väljare och de svenska medborgarna.

Enskilda bland de förtroendevalda politikerna i riksdag, landsting och kommunhus har fuskat med skatterna och farit med osanningar vad det gäller ekonomiska ersättningar för resor och bostäder, men hundar ljuger aldrig och de är trofasta och håller fast vid sina syskon i kullarna och sina mattar och hussar. 

Ni märker att jag inte använder ordet ”ägare”, eftersom ingen människa kan äga ett hus- och tamdjur.

Sveriges statsminister, ärkebiskop eller konung ledsagar inte de synskadade och blinda människorna när dessa skall korsa gatorna och vägarna i städerna.

Det gör speciellt utbildade hundar.

Särskilda hundar är tränade till att varna diabetiker i den stund deras husse eller matte behöver insulin. Hunden reagerar på andedräkten eller doften från huden. Blodsockret kan vara för högt eller för lågt. Hunden varnar och markerar på olika sätt; det kan vara att hunden hämtar en påse med sötsaker eller drar i en pingla som låter. 

Stefan Löfven, Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund eller någon av de andra partiledarna hade inte utan tekniska hjälpmedel klarat av att ersätta dessa diabeteshundar. 

Det finns hundar som markerar på narkotika och stoft av sprängmedel. Människan måste ta hjälp av röntgenapparater och andra maskiner för att upptäcka den materian. 

 

 

I Tyskland har vetenskapliga undersökningar visat att vissa hundar kan identifiera vilka patienter som drabbats av lungcancer. Hundarna avgör detta genom att markera på patienternas utandningsluft. Det klarar inte Angela Merkel eller påven i Rom.

Tre hundar som aldrig hade träffat Kim Wall i livet lyckades att lokalisera hennes likdelar på djupet i havet och utan deras hjälp hade aldrig gärningsmannen Peter Madsen kunnat bindas till mordet och styckningen av kvinnans kropp.

Ingen människa i världen hade klarat av de hundarnas bedrift. Det var en springer spaniel från Malmöpolisen, en schäfer från Huddingepolisen och labradoren Ace från Stockholmspolisen som utförde denna nästan ofattbara insats.

Hundar är till fullo ärliga när de visar sorg och glädje. Hur många politiker i världen talar alltid sanning till sin nästa? 

Du är alltid fri att ljuga när det passar dina syften och ändamål.

Nu har centerpartisten Annie Lööf fått i uppdrag av talmannen i riksdagen att sondera möjligheten att få fram en regering som kan bejakas och röstas fram i parlamentet. Hon har troligen tänkt sig att försöka jämka ihop alliansen med miljöpartiet. 

 

 

Dessförinnan hade Annie Lööf och hennes partikamrater i sällskap med Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förkastat förslaget med Ulf Kristersson som statsminister.

Ytterligare ett steg tillbaka i detta drama i den svenska politiken blev den sittande statsministern Stefan Löfven och hans regeringskamrater i Miljöpartiet bortröstade i riksdagen.

Annie Lööf tror således att Miljöpartiet, som i den senaste mandatperioden bildat regering med Socialdemokraterna, skall liera sig med allianspartierna. Hon förkastar alla förslag som innebär ett stöd från Sverigedemokraterna och hon vill inte sitta i en regering med Stefan Löfven som statsminister.

Meteorologer, fysiker, ministrar och presidenter anade inte att en naturkatastrof var på väg mot kusterna i Thailand, Sri Lanka, Indonesien och Indien den tjugosjätte december 2004. Hundar, katter, elefanter och apor anade och kände av vad som väntade långt innan människorna förstod och reagerade inför skeendet.

Inga pengar i världen kan ersätta hundar för synskadade och blinda människor, ty djuren är ovärderliga. Gamla människor och många som lever utan anhöriga kan få och ge kärlek till hundar och katter. 

 

 

Vår hund heter Kalle. Vi övertog honom från en kennel när han var ett år. Han hade blivit misshandlad och vanvårdad hos en bondefamilj i Ungern. När han är hos veterinären blir han kallad Kalle Ranelid.

Vi ger Kalle kärlek stundligen och dagligen och han sover varje natt i vår säng. Han ligger på ena sidan om Margareta. 

Kalle är en svart dvärgpinscher. Nu är han tolv år. Jag säger och önskar Kalle en god natt. Han springer bredvid mig i äppellunden när jag tränar från maj fram till slutet av september på Kivik. När vi är i Stockholm resten av året talar Kalle ett alldeles eget språk med oss. Han tycker inte om brevbärare och bilar med släp. Han vaktar Margareta när de promenerar tillsammans i staden. Inget kan rubba deras ömsesidiga kärlek.

Jag kan inte ens föreställa mig en tid och ett liv utan Kalle. Han sitter bredvid Margareta och mig när vi ser och hör de svenska partiledarna sväva på målen, glida på sanningar och när de försöker lura människorna som röstat på dem.

I de stunderna tänker jag att hundar är klokare än politiker i många avseenden och framför allt är de ärligare. Ingen skulle behöva frukta eller ängslas för att Kalle Ranelid skulle lura dem om han valdes till ordförande i det svenska hundpartiet. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!