Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

Fetman och övervikten hos barn och vuxna är en tickande bomb

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: AXEL ÖBERG

Många barn och ungdomar i Sverige läser inga böcker, men de ägnar i genomsnitt tre timmar om dagen åt sina mobiltelefoner och datorer. De sysslar inte med någon idrott och åtskilliga flickor och pojkar är överviktiga eller feta enligt rent medicinska bedömningar. 

Åtskilliga människor i Sverige och världen runt ägnar mer tid och kraft till att arbeta med döda ting som datorer och mobiltelefoner än vad de lägger på sina kroppar och allting som berör deras hjärtan, lungor och förmågor att orka med fysiska ansträngningar såsom löpning, simning, långa promenader i rask takt, cykling eller skidåkning.     

Jag lever som jag lär och därför tränar jag fysiskt året om. Jag är ödmjuk inför vad som kan hända, om jag drabbas av olika sjukdomar och jag tackar försynen och något litet mig själv för att jag orkar resa, skriva, tala och röra mig dagligen. 

”Åtskilliga människor i Sverige och världen runt ägnar mer tid och kraft till att arbeta med döda ting som datorer och mobiltelefoner än vad de lägger på sina kroppar och allting som berör deras hjärtan, lungor och förmågor att orka med fysiska ansträngningar såsom löpning.” Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jag slår mig dock inte för bröstet. Jag vill inte att någon skall hylla eller lovorda mig för det. Många av mina vänner har dött i förtid och några av dem lider av obotliga sjukdomar. Det stärker mig i övertygelsen att livet är en gåva som du och jag och alla andra bör förvalta på bästa möjliga sätt. Vi måste hjälpa och stödja varandra.

”Det är i huvudsak fyra faktorer som avgör en människas livslängd, nämligen hennes förhållande till sprit, cigaretter, kost och motion.” Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är i huvudsak fyra faktorer som avgör en människas livslängd, nämligen hennes förhållande till sprit, cigaretter, kost och motion och över och i allt detta råder genetiken. Jag åsyftar inte här små barn och jag bortser i detta sammanhang från olycksfall och sjukdomar som drabbar även de minsta liven. 

En människa som äter sig till fetma kan aldrig vara en intellektuell individ enligt mitt förmenande, ty hon utsätter medvetet sitt liv och sin kropp för risker. Förnuft och intelligens bör interagera med levnadssätt. Det är en motsägelse att vara klok i teorin, men dumdristig och enfaldig i praktiken. 

Inga självutnämnda intellektuella skriver eller talar om denna självmotsägelse och paradox. Många av dem hyllar och dras rentav till det dekadenta och mörka livet. I många fall väcker dessa utsagor vrede hos de berörda. När jag begrundar vissa författares och filosofers liv bekräftas mina tankar. De var olyckliga människor som söp, rökte och levde destruktivt i många avseenden. De aktade inte sina gåvor. 

Åtminstone sex svenska bemärkta författare begick självmord: Victoria Benedictsson skar halsen av sig på ett hotellrum i Köpenhamn, Karin Boye tog en överdos av sömnpiller i en skog, Stig Dagerman gasade sig till döds i ett garage, Vilhelm Moberg dränkte sig, Harry Martinson begick harakiri med en nagelsax och Olle Hedberg tog sitt liv efter hustruns och sitt enda barns död. 

”Diktaren Paul Celan dränkte sig i Seine; Ernest Hemingway satte gevärspipan i munnen och sköt sig; Virginia Woolf (bilden) fyllde sina fickor med stenar och dränkte sig i floden Ouse. Jack Landon tog en överdos av morfin. De var möjligen deprimerade och psykiskt sjuka.” Foto: TV 2 DANMARK / OKÄND

Diktaren Paul Celan dränkte sig i Seine; Ernest Hemingway satte gevärspipan i munnen och sköt sig; Virginia Woolf fyllde sina fickor med stenar och dränkte sig i floden Ouse. Jack Landon tog en överdos av morfin. De var möjligen deprimerade och psykiskt sjuka.

Begreppen lycka och harmoni i en människas liv är komplicerade och de kan inte förklaras och begripas entydigt. Jag skulle kanske behöva en hel bok på flera hundra sidor för att gestalta och skildra min syn på de orden.

En fet och alkoholiserad person som framträder i offentligheten kan bli älskad och beundrad medan en vältränad och skötsam person som håller en kroppsvikt för elitklassen i sin åldersgrupp ofta betraktas med avund och till och med hat. Jag vet oerhört mycket om det fenomenet i Janteriket Sverige. 

En konstnär och en författare som jag känner rökte cigaretter till den grad att deras ben blev amputerade. De var belästa, bildade och vältaliga, men det hjälpte dem inte när de konsekvent skadade sina kroppar och liv. Dumheten och det självdestruktiva beteendet tog livet av deras förnuft och intelligens. 

I förra veckan träffade Margareta och jag en man som har KOL. Han har rökt sedan han var tolv år. Nu hade han varit fri från lasten och drogen i sex år. Han har svårt att andas och han är mycket ledsen över sitt lidande. 

Många människor äter sig till döds. Diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar är i många fall kopplade till övervikt, fetma och rökning. Ärftligheten spelar dock en viss roll i sammanhanget.  

Jag önskar att alla människor kunde stödja och hjälpa åtminstone en individ vardera som behöver uppmuntran att sluta röka, dricka alkohol och gå ner i vikt. Vi skall aldrig håna eller vara elaka, bara stödja och sporra. 

Vid tusentals tillfällen runtom i världen har jag sett två överviktiga eller feta föräldrar ta frukostar, luncher och middagar i restauranger och hotellserveringar. Nästan alltid har deras barn varit av samma skepnad i kropparna, men i det mindre formatet. 

”Inte en enda individ i hela världen behöver läskedrycker, saft, juice, Coca Cola, chips, ostbågar, pommes frites och ketchup för att överleva.” Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Om inte föräldrarna vill eller strävar efter att motionera och äta förnuftigt i förhållande till kalorier och andra faktorer som avgör vad som händer i deras kroppar, så överför de ofta samma beteende och mönster på sina barn. Det sker dagligen vid matbordet och de vuxna väljer och handlar matvarorna. Inte en enda individ i hela världen behöver läskedrycker, saft, juice, Coca Cola, chips, ostbågar, pommes frites och ketchup för att överleva. 

Fetman och övervikten hos barn, ungdomar och vuxna individer är en tickande bomb som har sina stubintrådar i olika sjukdomar. Tusentals skolbarn leker inte på rasterna. Då läser de meddelanden och skickar texter på sina telefoner. De springer inte, spelar inte fotboll och jagar inte varandra på skoj.  

Under mina trettio år i Stockholm har jag sällan sett barn och ungdomar spela fotboll på gräsmattor, gårdar och fria ytor i det inre av staden eller i parkerna. Barn bör inte utan de skall leka, spela fotboll, tennis, basket, gymnastisera, cykla, springa, simma och tävla på skoj eller allvar. 

Människan är inte skapad för att sitta nästan helt stilla i sex, sju eller flera timmar per dag. Alla som är fysiskt friska bör röra sig och motionera en längre stund varje dag. Rökare skulle må bra av att fimpa för gott och i stället för att lyfta cigaretter borde de greppa en hantel och träna armmusklerna.  

I alla kvällstidningar förekommer korta eller långa artiklar om dieter och bantningsprogram. Läkare, fysiologer och tränare av olika slag uttalar sig om kostråd och maträtter, men egentligen är det mycket enkelt och alla dessa experter skulle kunna upprepa samma läxa gång efter annan, ty hela problemet handlar om hur mycket och vad du äter i kombination med hur många kalorier som du gör av med genom förbränning och motion. 

Ingen dator i världen kan se en människa i ögonen och den kan inte bli förälskad eller älska. Den saknar hjärta, hjärna, nervsystem och blodomlopp. Alla datorer och andra maskiner i världen är uttänkta och tillverkade av människor. De kan inte äta sig till döds och de behöver ingen fysisk motion och inga kaloritabeller för att fungera. 

Dessa ting har ingen själ och inget ansvar, men de kan stumma och fullkomligt orörliga ge upphov till att deras tjänare och slavar blir tyngre och tyngre och slutligen faller ner döda över tangentborden.