Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

Du kan dö – av brist på kunskap

Björn Ranelid talar inför Kvällspostens läsare på Katrinetorps julmarknad i december 2018. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Björn Ranelid skriver om att han avstår alkohol och rökning. Foto: SHUTTERSTOCK

Din andning är din livförsäkring och den kan inte köpas för pengar. 

Den meningen borde sägas i Sveriges riksdag och i alla skolor i världen varje dag. 

Du andas in syrgas och avger koldioxid cirka 22 000 gånger per dygn, utan att du reflekterar över eller styr det med din vilja och skulle det inte vara så hade du dött. 

Vi andas in och ut cirka 10 000 liter luft på ett dygn. Den kunskapen och sanningen är mer värd för människan än alla pengar som räknas och gäller i hela världen.

Ingen matematiker, läkare eller biolog vet exakt hur många celler som finns i din kropp. De lär vara cirka 70 biljoner till antalet för en människa som väger 70 kilo. Ingen neurobiolog kan förklara och definiera vad ett mänskligt medvetande är och inte heller vad själen är.

Själen väger ingenting, men den kan omfatta mer än hela världen. När du betraktar olika ting och delar av verkligheten, så gör din hjärna, dina ögon, synceller och din synnerv så att du får inre bilder av det som du ser. Det är ett mirakel. Ingen dator, uppfinnare eller vetenskapsman kan skapa ett mänskligt öga och aldrig någonsin i framtiden en fungerande och levande hjärna.

Den kunskapen är viktigare än alla nyheter som skrivs och sägs i alla världens tidningar, program i radio och television. Jag söker ständigt kunskap och bildning och jag är en obotlig och kronisk lärjunge i ordets tjänst.

Robotar kan inte andas, skriver Björn Ranelid. Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Din hälsa och ditt liv är i många avseenden beroende av dina kunskaper.

Insikter i föda, kost, motion, sömn och olika droger kan vara en skillnad mellan liv och död.

Du är på många sätt vad du äter och dricker och gör med din kropp. Jag lyssnar och lär mig av dem som är klokare och mer kunniga än vad jag är från början.

Det är hög tid att läkare och gemene man avskaffar myten om att alkoholism är en sjukdom. En människa som aldrig dricker en enda droppe med alkoholhaltiga drycker i sitt liv är inte och kan inte bli alkoholist. Således kan hon inte drabbas av den så kallade sjukdomen. Det är ett vetenskapligt faktum som inte kan bestridas. 

Så enkelt är det.

Bakterier och virus kan innebära sjukdomar för människan. Cancer i olika former är en sjukdom. Likaså är cerebral pares, multipel skleros och Parkinson sjukdomar. 

En människa som börjar att dricka alkohol kan utveckla ett begär efter den drogen. Det sker kemiska processer i hjärnan och övriga delar av kroppen och i det stadiet kan den vanan betraktas som en sjukdom, men beteendet borde betecknas på ett annat sätt rent medicinskt, eftersom det inte är rätt att likna det vid en somatisk åkomma.

Jag motionerar nästan varje dag under våren och sommaren och fram till oktober månad varje år. Under höst och vinter promenerar jag med hög puls och springer på mitt löpband. Det gör jag med kunskap om den mänskliga kroppen. 

Rökning kan orsaka cancer. Foto: JAN NORDÉN / IBL

Jag studerar fysiologi och skaffar lärdom om kosten och maten. Det är långt viktigare för mig än pengar, ära och berömmelse.

Jag gläds när jag vet att även mina vänner tränar och sköter fysiken. Det handlar inte om att vara duktig eller att jag framhäver mig själv. Jag är inte vegan och inte vegetarian, men jag äter inte kött mer än kanske en gång i veckan. 

Jag älskar soppa i olika former och grönsaker äter jag till varje måltid.

Äpplen är heliga för mig och jag är odlare av den frukten. Margareta och jag tänker på vad vi äter. Jag dricker inte alkohol, men fram till i mars i fjol hände det att jag drack vin i måttliga mängder när jag blev bjuden vid fester och högtidliga tillfällen.

Jag slutade helt med alkohol, eftersom jag inte hade behov av det och jag behöver aldrig tänka på att må dåligt dagen efter jag druckit och framför allt är jag alltid nykter till ett hundra procent när jag kör bil, skriver, tänker och framträder inför publik.

När vi andas in syrgas så avger vi koldioxid till omvärldens luft eller vatten.

Lungorna är vårt andningsorgan. Utan dem kan vi inte leva. Om du röker cigaretter eller andra tobaksvaror tillför du med varje halsbloss cirka 8000 kemiska ämnen varav en del är de dödliga gifterna arsenik, kolmonoxid som finns i bilavgaser, hexamin som är tändvätska, aceton som används för att ta bort nagellack, fenol som är ett desinfektionsmedel, metanol som är raketbränsle, kvicksilver som skadar nervsystemet och bly med mera, med mera.

En människa som röker skadar medvetet och avsiktligt sin kropp och det kan leda till sjukdomar i lungorna, halsen, skelettet, hjärtat, bukspottskörteln, blodet och hjärnan. 

Jag ställer frågan huruvida rökning eller cancer skördar flest offer av alla dödsfall med människor i världen. Dessutom orsakar rökning cancer i många fall.

En människa bör andas med balans. Det sker i de flesta fall utan att hon påverkar det med sin vilja. Andningen är en komplicerad procedur som involverar många olika vävnadstyper av strukturer i bröstkorgen, munhålan och halsen.

Blodet syresätts i lungorna och transporteras via hjärtat och kroppens kretslopp till övriga organ. Det finns miljarder människor i världen som saknar all kunskap om vad deras andningsförmåga innebär, men de kan mycket om aktier, skatter, pengar, kläder, smink, bilar, datorer, idrott, film, musik, artister och offentliga personer.

Denna okunskap leder inte till deras plötsliga död eller till sjukdomar, men skulle de inte andas av egen kraft eller med hjälp av respirator, så hade de avlidit inom en viss tid. 

CO2 är den kemiska betäckningen på koldioxid, som är en osynlig och luktfri gas. Koldioxid är både en förutsättning för liv på jorden och i för höga koncentrationer synnerligen dödlig. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Människan dör, om hon inte får vatten och syre. Allt ljus från solen som träffar dina ögon är åldrat och du dricker varje dag vatten som är miljontals år gammalt. 

Det är kunskap.

Koldioxid har en signifikant biologisk betydelse och den spelar en viktig och positiv roll för jordens klimat och den har många industriella tillämpningar.

Koldioxid bildas genom andning hos alla aeroba organismer såsom växter, djur, svampar och många mikroorganismer. Med hjälp av fotosyntesen omvandlar växterna koldioxid till syre och vatten.

Det är kunskap som är viktig för människan. Många varor vakuumförpackas med hjälp av koldioxid. Det gäller ofta till exempel för kött, kyckling och kaffe.

Kolsyresläckare är en typ av brandsläckare som använder koldioxid för att släcka bränder genom att tränga undan syre och kyla ner branden. Koldioxid används även som skyddsgas vid svetsning.

Det är en viktig kunskap i tider när människor tror och inbillar sig att koldioxid enbart är någonting som förknippas med växthusgaser och utgör ett hot mot människans framtid på Jorden.