Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

”Det existerar inga intellektuella partiledare i Sverige”

Björn Ranelid skriver varannan fredag i Kvällsposten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Björn Ranelid tycker att det pratas för lite kultur, bland svenska politiker. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Alla mirakler börjar i kvinnans livmoder. 

Den meningen borde stå först i den svenska regeringsformen. Så talar och skriver inte politiker, men de säger miljoner ord om pengar, skatter, lagar, sjukhus, skolor och statsskulder. 

Ingen kvinna har någonsin varit statsminister i Sverige.

Ingen man i mänsklighetens historia har fött ett barn. Krig är den största tragedin i världen. Läs de meningarna två eller tre gånger och låt dem vara som vatten och föda i ditt liv. Lägg till att ingen kvinna har varit president i Amerikas Förenta Stater.

När svenska partiledare talar om kultur så åsyftar de vagt eller bestämt så kallade kulturer i olika länder. De nämner inte sång, musik, dans, bildkonst, teater och film. 

Utan de konstarterna är människan fattig i själen och i anden.

När hörde du senast en svensk politiker erkänna att han eller hon hade fel i en väsentlig fråga och ett viktigt samhällsproblem? Har någon av dem talat om personlig sorg och olycka i stunden? Har du hört dem säga ett enda ord om vanmakt och misströstan?

Kärlek, lust, sexualitet och glädje syns aldrig i bruttonationalprodukten. Ingen svensk statsminister har låtit publicera en diktsamling eller sjungit in en skiva.

 

 

Han målar inga tavlor och ställer ut dem på ett galleri. Inte heller skulpterar han eller dirigerar en symfoniorkester och leder körsång.

Inga svenska politiker talar om litteratur, konst, musik, dans, film och teater när de riktar sig mot människorna som skall ge dem sina röster. De tycks sakna ord för skönheten i naturen, blommornas dofter och himlens skiftningar i färger, men flera av dem kan tala sig blå om kinderna när koldioxiden lämnar bilarnas avgasrör.

Det existerar inga intellektuella partiledare i Sverige. Ingen av dem är filosofie doktor eller professor. De talar aldrig om litteratur, filosofi, vetenskapsteori, teoretisk fysik eller avancerad matematik.

I det avseendet påminner de om finansherrarna och miljardärerna i Sverige. Marcus Wallenberg sade en gång att han aldrig läste skönlitteratur. Det berättade en vän till mig som ingick i den högsta ledningen i Skandinaviska Enskilda Banken. 

Ingvar Kamprad beklagade sig över att bokhyllor och böcker samlade damm. Så talade mannen bakom världens mest sålda bokhylla. 

Även den utsagan kommer från en säker källa. 

 

 

Det sades inte ett enda ord om kultur i de avslutande debatterna med partiledarna i televisionen inför valen till riksdag, kommun och landsting år 2018. Enligt dem är film, litteratur, sång, opera, teater, bild- och fotokonst, dans, konserter, gallerier och vernissager helt ointressanta och utan värde för människorna och väljarna i Sverige.

För några sedan sade Fredrik Reinfeldt med lycka i rösten att han ägnat sig åt att läsa Camilla Läckberg under sin semester. En gång i tiden citerade Göran Persson ett par strofer ur en av Tomas Tranströmers dikter i en intervju. Han ville väl ge sken av att han läste poesi. 

Den franske presidenten François Mitterrand studerade vid en klosterskola i Frankrike och han gick ut med klassens högsta betyg. Han var synnerligen beläst och kunnig i arkitektur och konst.

Mitterrands landsman, presidenten Jacques Chirac, studerade vid två av Frankrikes mest framstående skolor. Även han var beläst och en utpräglat intellektuell människa och politiker.

Alla svenska politiker i de olika partierna hade fått en bock i kanten med rödpenna om de varit elever i ett läroverk och gymnasium på min tid, ty utan undantag gör de sig konsekvent skyldiga till det grammatiska felet att använda dubbelt subjekt när de talar och skriver: ”Vi socialdemokrater anser…”

 

 

Samma språkfel begår även politiker från Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De inleder nämligen alltid meningen med två subjekt i rad.

Det gäller att kunna tala och skriva korrekt, om man är politiker. Skulle Putin skriva till Trump att Ryssland inte har för avsikt att inte starta ett krig mot Kina, så menar Putin rent logiskt och språkligt att Ryssland faktiskt ämnar påbörja ett krig mot Kina, eftersom dubbla negationer i en sats och mening betyder ett positivt sanningsvärde.

Svenska politiker skrattar aldrig så att de kiknar inför våra ögon och öron och de dansar inte och aktar sig för att vara humoristiska. 

Vilket statsråd har citerat filosofer i en valrörelse? Inget.

Jag var krönikör i tretton år på Dagens Arbete som bland andra yrkesgrupper riktade sig till metallarbetare. I sex av dessa tretton år var Stefan Löfven ordförande för fackförbundet IF Metall. 

Inte en enda gång hörde han av sig och kommenterade eller tackade för någon av de hundratals krönikor som jag skrev. Läste han dem? 

 

 

I stället för att lyssna när de svenska partiledarna bråkar, tjatar och skyller olika problem på sina meningsmotståndare så borde åtminstone en av dem säga eller skriva ner de viktigaste och mest betydelsefulla aspekterna på vad som berör det yttersta och innersta hos en människa och de lyder så här:

Just du av alla möjliga barn föddes en gång och du bestämde inte vem som skulle vara dina föräldrar och var och när det skulle ske. Din begynnelse är ett under i sig. Inga fysiker, läkare eller biologer kan förklara varför människorna lever.

Alla barn har en lekplats inom sig. Vi har lurat de små liven att de har tråkigt när de sitter stilla eller är ensamma. Det är hög tid att avskaffa denna lögn och förfalskning av verkligheten. Alla barn i hela världen har en moder och en fader i sina liv från början. 

Det är urstadiet för mänskligheten. Således är ensamheten i sig falsk.

Sjung, skratta, tänk på myrorna som bär tunga bördor och tag ett pincettgrepp om blyertspennan och teckna ett berg eller ett träd. Snart slår bokstäverna ut som blommor i dina ögon när du läser.

 

Lura inte barnen till att tro att de har tråkigt när de sitter ensamma utan en dator eller mobiltelefon. En människas fantasi är en klätterställning, gunga, sandlåda och karusell. Betrakta molnen på himlen, hav, gräsmattor, träd, hästar, kor, katter och hundar.

Lär de små liven att de har en hjärna och ett hjärta och utan dessa kan en människa inte leva. Forskning, vetenskap, bildning och allsköns lärdom utgår från denna sanning.

Flickor och pojkar kan ligga blickstilla och färdas tusentals mil i sina själar. De kan fantisera och drömma och bara njuta av att få finnas till. Det är en enkel konst som är fullkomligt viktlös och den kostar inte en svensk krona.

Det är inte politik utan livsvisdom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!