Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Björn Ranelid

”Det är dags att vi börjar respektera äldre i Sverige”

Björn Ranelid skriver krönikor i Kvällsposten på fredagar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I dag skriver Björn Ranelid om åldern.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

De gamla träden sträcker sina åldriga fingrar mot himlen och de gömmer sina årsringar innanför barken, men människan bär sina på utsidan. 

Medan du sover kan du färdas femtio år framåt eller bakåt i drömmen. 

I Sverige råder ett åldersbarbari och en fixering vid pensionsstrecket. Tiden finns likväl endast i klockor och atomur.

Margareta och jag bor i stiftelsen Konstnärshem på Södermalm i Stockholm. Vi kom hit 1995. Konstnärer, musiker, dansare, operasångare och författare har stått i kö för att tilldelas en lägenhet här. Det är möjligt att på rent vetenskapliga grunder bevisa att människorna som bor och lever här blir frapperande gamla.

Konsertpianisten Tore Wiberg levde i nittionio år. Bibliotekarien Anna Holmer blev även hon nästan ett hundra år. På våren och sommaren bar pianisten Greta Nilsson ut en matta och lade den på gräsmattan på gården. Där gjorde hon sina rörelser i yoga. Hon var nittiofyra år. Elis blev etthundraett.

Människor som lever och arbetar med konst, litteratur, sång och musik låter själen och anden bestämma över åldern, men inte födelseattesten.

Björn Ranelid har i många år spelat fotboll.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Fram till denna stund har jag arbetat i fyrtiofem år av mitt liv. I dag har jag sprungit en mil på löpbandet. Jag tränar löpning och styrka fyra eller fem dagar i veckan på hösten och vintern. Under våren och sommaren höjer jag träningsdosen till sex eller sju dagar i veckan. Jag varierar i sträckor och tid beroende på hur jag mår för stunden.

Jag övar mig varje dag i att vara ödmjuk över att jag kan arbeta, skriva, föreläsa och resa omkring i Sverige till mina olika uppdrag. Det har blivit ungefär 3500 framträdanden sedan jag debuterade som författare 1983.

Jag tackar försynen och min vilja och hälsa för varje dag som jag kan stå, gå, springa och älska. Jag spelade fotboll i sammanlagt fem klubbar från det att jag var tolv år tills jag hade fyllt tjugofem, men jag har aldrig upphört att träna fysiskt fram till den dag som är nu. Så länge jag orkar och är somatiskt friskt ämnar jag fortsätta. Det är ett sätt för mig att skriva en bok och att göra mellan sjuttio och ett hundra framträdanden inför publik runtom i Sverige varje år.

Bruce Springsteen är i mycket god fysisk form, skriver Björn Ranelid.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Du bör uppmuntra dina vänner och bekanta att träna fysiskt. Ni kan simma, promenera, cykla och springa, om det är möjligt. Det är roligt och stimulerande att träna i grupp. Då kan ni sporra och uppmuntra varandra. Så gör jag med flera av mina vänner.

I Sverige är de gamla människorna förbrukade och utan talan, men i den afrikanska stammen samlas folket i byn kring de äldsta kvinnorna och männen när de håller rådslag. Erfarenhet och visdom väger nästan ingenting när man lägger dem på en hushållsvåg i vårt land.

Det sista brevet som skrivs till en gammal människa har barnet inom henne som avsändare. Du må vara tjugo, femtio eller nittio år, men i varje stund föds en liten flicka eller pojke i din kropp. Det är människans äldsta trollkonst.

Bruce Springsteen står på scenen i tre timmar utan att vila en sekund och utan att dricka vatten, men hans hjärta har slagit i drygt sextioåtta år. Den lille pojken i hans kropp svänger med i musiken. I ett slag besegrar han alla fördomar om vem som är gammal eller ung, ty sinnelaget och själen är utan ålder. 

Tina Turner må vara sjuttiofyra år, men hon är likväl en liten flicka som somnar och vaknar i en och samma kropp. När hon sjunger och håller hov på scenen kan ingen tro vad som står i hennes åldersintyg. Svetten rinner på hennes rygg och axlar. Det är allt eller inget som gäller när hon framträder inför publiken.

Pablo Picasso målade tavlor in i döden. Hans själ hade ingen ålder, när han doppade sin pensel i färgen och strök den på duken. Han levde i nästan nittiotvå år. Han hade kolbitar till ögon och han drog eld på dem när han målade i lust, glädje och kärlek.

Tom Jones har stått på scenen och framträtt i femtiofem år och han uppnådde en svensk pensionsålder 2010. Inga arrangörer ber att få se hans födelseattest innan han uppträder på scener runtom i världen.

Cher firar sin sjuttioförsta födelsedag på Park Theatre i Las Vegas inför publiken och hon har inte mer kläder på sig än att de får plats i en liten handväska. Hon har en kropp som ser ut att vara högst trettiofem år.

Mick Jagger sprattlar omkring och skuttar som en yster skolpojke på scenen. Han är pappa till åtta barn och årsringarna syns i hans ansikte, men han orkar mer än nittio procent av ynglingarna som leker med sina spel på datorerna.

Tina Turners framträdanden är fulla av energi.
Foto: KLEIN / STELLA PICTURES FACE TO FACE

De tre presidentkandidaterna i det senaste valet i Amerikas Förenta Stater var alla äldre än sextioåtta år. Bernie Sanders var sjuttiofyra. Ronald Reagan fyllde sjuttio år det året han tillträdde som president.

Man må tänka, tycka och skriva vad man vill om den sittande presidenten Donald Trump, men han har levt i nästan sjuttiotvå år och han arbetar hårt och reser nästan varje vecka till olika länder i världen. När har han tid och möjlighet att vila för att han drabbats av influensa, migrän eller ryggskott?

Signe Karlsson bjuder upp sin make till dans i vardagsrummet och de har druckit vin och ätit tårta med barn och barnbarn. De har inga lån kvar på huset och de vaknar och sover när de vill.

Signe är åttiotre och Ruben två år äldre. Hon har varit sjuksköterska i nästan halva sitt liv och han var verkmästare på Scania Vabis i Södertälje. En gång om året åker de till de varmare breddgraderna och stannar där i fyra eller fem veckor.

Dolly Parton har nyligen fyllt sjuttiotvå år. Hon framträder fortfarande inför publik. Det är möjligt att hon har låtit skönhetsoperera sig här och var på kroppen, men det förtar inte på minsta sätt hennes kraft och glädje när hon sjunger.

Vår forne granne i stiftelsen Konstnärshem i Stockholm levde i nästan ett hundra år. Hans namn är Torsten Fridh och han var en skicklig skulptör. Margareta och jag var stolta över att ha hans lägenhet vägg i vägg med vår. Han arbetade i gips och trä ända tills han var nästan nittio år. Han plirade med ögonen när vi mötte honom i trappan eller på vår vackra gård. Den blicken tillhörde en tioårig buspojke.

Björn och Margareta Ranelid.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Vi lystrade efter ljud när vi ville förvissa oss om att han rörde sig lägenheten. Det tycks vara så att särskilt konstnärerna och musikerna i stiftelsen Konstnärhem blir mycket gamla i ålderintyget, men unga i sinnet när de målar, tecknar, sjunger och spelar olika instrument.

Jag var den yngste av alla som kom att hyra en lägenhet i stiftelsen. Vi träffas och tittar på film, dricker kaffe tillsammans och har julfester och andra roliga samkväm tillsammans. Margareta och jag firade våra femtioårskalas här.

Många barn och unga människor ägnar timmar varje dag åt att sitta vid en dator eller läsa av sina mobiltelefoners olika funktioner. Det är ett vetenskapligt och empiriskt faktum att hundra tusentals individer i Sverige är feta eller åtminstone överviktiga.

Det är min plikt som författare att vara en tro högre än livet och att underhålla barnet inom mig. I denna stund är jag sju, tjugo eller sextio år när jag skriver. Det avgör jag och ingen annan.