Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Ranelid

”De kriminella styr över de laglydiga i Sverige”

Björn Ranelid skriver om kriminaliteten.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Kulhål efter senaste skjutningen i Malmö, där tre personer sköts ihjäl.
Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Från min barndom och fyrtio år senare hörde jag inte en enda gång i Sverige att räddningspersonal och dess utryckningsfordon i form av ambulans, polis- och brandbilar blev stenade och hindrade av ungdomar att komma fram till bränder och olycksplatser.

Från det att jag var en liten pojke fram tills jag var fyrtio år hörde jag aldrig att en människa sköt en kvinna eller man med eller ett automatvapen på allmän plats under bar himmel i Malmö. Ynglingar var inte kurirer som förflyttade vapen och narkotika. 

Måndagen den artonde juni 2018 mördades tre personer invid ett internetkafé i Malmö på Drottninggatan. Mördaren sköt enligt uppgifter med ett automatvapen. Alla medborgare i staden berörs av dessa dåd på allmän plats.

Ett 15-tal män samlas vid akutmottagningen på Malmös sjukhus efter trippelmorden. De kriminella intar hjärtat av staden som blöder. Den primitiva lagen gäller bland dessa gangstrar som kontrollerar knarkhandeln i Malmö. Nu väntar hämnd och vedergällning, ty det är det enda språk som talas i den undre världen. I Sveriges tredje största stad sker offentliga mord.

Människor filmar en pojke som drunknat och de hindrar ambulanspersonal att komma fram till bryggan. Det är inte olagligt att använda kameror vid ett sådant tillfälle, men det vittnar om en cynism och ett vanvett som trotsar allt förnuft i världen. 

Hyenorna är inte nyfikna; de är moraliskt degenererade och de beter sig abnormt. De är själsligt kriminella. 


* * *


Sveriges statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm sent en februariafton 1986 när han vandrade med sin hustru sedan de besökt en biograf. Utrikesministern Anna Lindh knivhöggs till döds när hon handlade med en väninna på Nordiska Kompaniet i Stockholm. Det är fullkomligt unikt bland alla Europas länder de senaste fyrtio åren.

Terroristen Rakhmat Akilov stal en lastbil och körde i vansinne på Drottninggatan i Stockholm i syfte att döda så många människor som möjligt.

Därefter måste turister och miljoner människor som bor i staden anpassa sig efter de hinder som placerats på denna paradgata i ett försök att undvika liknande händelser i framtiden.

Jag läste i min ungdom aldrig i en tidning och hörde inte talas om att en åttio- eller nittioårig kvinna blev misshandel och rånad på pengar och andra ägodelar i sitt hem. Jag såg inte en enda rad i en tidning om brevbärare som blev bestulna på post medan de utförde sina sysslor och hade lämnat kvar väskor och cyklar vid husens entrédörrar.


* * *


Tusentals kvinnor som promenerar sent på kvällarna i städerna fruktar våldtäktsmän. Detsamma gäller när de motionerar och löptränar i skog och mark runtom i Sverige. Det betyder att dessa män har tagit sig in deras hjärnor och själar.

Gangstrar utger sig för att komma från hemtjänsten och de tar sig in i bostäderna för att stjäla pengar, smycken och andra ting från äldre människor som i god tro släppt in dessa skoningslösa skurkar.

Personbilar, bussar och lastbilar i Sverige är utrustade med stöldlarm.

Ägarna förser sina cyklar, mopeder och motorcyklar med mer eller mindre grova lås och kättingar i syfte att försöka undvika stöld av dessa ting. Det finns gallergrindar innanför ytterdörrarna i tusentals lägenheter och villor i riket.

Vissa affärer i Sverige har utsatts för väpnade rån tre fyra gånger på ett år.

Övervakningskamerorna i varuhusen och på gator och torg är inte placerade där för att de skall filma leende, snälla och godhjärtade människor. De hårda och livlösa ögonen i maskinerna skiljer inte mellan dig och mig och individer som planerar och utför olika brott på allmän plats.

Det skulle dröja fram till den elektroniska och digitala revolutionen i Sverige och i andra länder att bedragare och kriminella element varje sekund på dygnet försöker lura till sig pengar, koder och lösenord på datorerna. Bedragare i telefon utger sig för att vara bankanställda och de försöker lura till sig koder till olika bankkonton.


* * *


Människor blir bestulna på sina kontokort, vilket får till följd att tjuvarna kan ta ut pengar på bankomater och handla varor i affärer och på varuhus. I en del fall har de tvingat och hotat sig till koderna. Pass blir stulna och förfalskas.

Från och med början av 1990-talet har kontrollerna på våra inhemska och internationella flygplatser ökat i såväl omfattning som tid i en omfattning bortom sans och vett. Allt detta har sin grund i att de fysiska byggnaderna, flygplanen, passagerarna och personalen måste skyddas från presumtiva terrorister, tjuvar och andra våldsverkare. Resenärerna röntgas in på bara skinnet och deras kläder, skor, väskor och andra persedlar granskas minutiöst med kameror och detektorer innan passagerarna släpps innanför spärrarna.

Boende och besökare till hundra tusentals adresser i Sverige måste knappa in koder för att släppas in i trapphusen. Alla bankkunder utan undantag måste ha personliga koder och lösenord för att läsa av sina konton.

På åtskilliga bensinmackar i Sverige avkrävs kunderna legitimationer innan de tankar sina fordon, om det sker under kvällstid. Tusentals liter bensin stjäls från olika mackar. Dagligen stjäls det bilar i Sverige. 

Barn blir bestulna på sina mobiltelefoner, jackor, smycken under dagtid.

Ingen kan bestrida detta. Det kan hända när som helst och så gott som var som helst i Sverige. I närheten av vissa förskolor sker knarkhandel helt öppet.

Sergels Torg i Stockholm är en skamfläck för Sverige. Där har missbrukare och langare ockuperat platsen i många år. 


* * *


I parker och på torg runtom i Sverige är bänkar och bord fast förankrade med kättingar eller andra låsanordningar. I den verkligheten döljs möjliga tjuvar. 

Stöldgods finns på åtskilliga byggarbetsplatser. Koppar och andra metaller längs järnvägsnätet är begärliga för tjuvar.

Särskilt på landsbygden lät människorna dörrarna vara olåsta åtminstone under dygnets ljusa timmar. Lantbrevbärare hade med sig pengar i kontanter till pensionärer och alla andra som väntade utbetalningar av olika slag.

Politiker, barn och tusentals andra individer utsätts för hat och hot året om via mejl, brev, telefonsamtal och direkta konfrontationer. Det kungliga hovets medlemmar i Sverige har vakter från säkerhetspolisen omkring sig varje gång de vistas på allmän plats. Detsamma gäller för ministrar i riket. 

Deras frihet är starkt begränsade och det är de presumtiva attentaten och brotten som är avgörande i dessa sammanhang.

Det har skett en förändring i art och inte bara i grad av brott och kriminella handlingar i Sverige de senaste fyrtio åren. Vissa brott skall bestraffas hårt med långvariga straff. Mord bör utan undantag leda till livstids fängelse.

Alla personer som ertappas med att ha vapen skall redan vid det första tillfället dömas till lägst två års fängelse. Om det rör sig om omyndiga individer skall de placeras i sluten ungdomsvård där de skall studera och kanske lära sig ett hantverksyrke under två år.

Varje ord i denna krönika skriver jag i omsorg och kärlek till de laglydiga och anständiga människorna i Sverige.