Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Björn Ranelid

Damerna är ärligare än män när de spelar fotboll

Magdalena Eriksson, Caroline Seger and Nathalie Björn firar sitt brons.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Damerna är ärligare än männen när de spelar fotboll.

Jag har sett och bevittnat när flera tusen fotbollsspelare fuskat sig till straffsparkar och andra fördelar i olika betydelsefulla matcher i världens ligor och mästerskap. 

Det handlar alltid om män och inte om kvinnor. 

En av de värsta syndarna i denna kategori heter Luis Suárez. Männen skriker, protesterar, sparkar på benen, fäller, omringar domare och spelar teater när de kastar sig på gräsmattan och vrider sig i falska smärtor och snurrar varv efter varv. Det är ett bedrövligt spektakel. Många män vrålar, skriker könsord, beter sig som rasister, tänder bengaler och slåss på läktarna.

Jag har aldrig sett en kvinna i slagsmål på en läktare under en fotbollsmatch och inte heller har jag erfarit att en kvinna bitit eller slagit en motståndare med knytnävarna på planen. Jag kan räkna på ena handens fingrar de tillfällen när en kvinna troligen har fuskat sig till en straffspark i en viktig match på internationell nivå. Det finns numera kameror som under matcherna registrerar minsta incident på planen.

”Suárez kastade sig på gräset och låtsades att han blivit tacklad innanför motståndarnas straffområde.”Foto: SILVIA IZQUIERDO / AP TT NYHETSBYRÅN

Luis Suárez är från Uruguay och numera spelar han i FC Barcelona. Han är även känd för att ha bitit tre olika motståndare under matcher. Detta beteende i sig antyder att han inte är eller har varit psykiskt frisk. De övergreppen torde ha setts av fler än hundra miljoner människor i televisionen runtom i världen.

Nämnde Suárez kastade sig på gräset och låtsades att han blivit tacklad innanför motståndarnas straffområde. Det hände i en match mellan FC Barcelona och Paris Saint-Germain i Champions League den åttonde mars år 2017. Domaren dömde straffspark. Paris Saint-German hade vunnit den första matchen på hemmaplan med fyra mål mot noll. Således var Barcelona tvingat att vinna med åtminstone samma resultat när de senare möttes i Spanien för att få till en förlängning av matchen eller med fem eller ännu flera mål mot noll för att avancera i den penningstinna och prestigefulla turningen för europeiska lag. Matchen slöt 6-1 till Barcelona som därmed avancerade till nästa match.

”Diego Maradona använde sin ena hand i en match under världsmästerskapen i fotboll i kvartsfinalen i Mexico år 1986.”Foto: DANIEL LUNA / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Numera kan domarna varna spelare som försöker fuska sig till fri- och straffsparkar i matcherna. Det är klokt och riktigt. I dagens fotbollsvärld rör sig de största klubbarna med miljardbelopp när de köper och säljer spelare på marknaden. I vissa fall är återköpsklausulerna satta till två, tre eller till och med sex miljarder svenska kronor.

I skenet av detta kan man möjligen förklara och till och med försvara spelares fusk i matcherna. Det är däremot förkastligt och felaktigt att hävda att fusket tillhör spelet. Lagen som blir förfördelade drabbas av stora ekonomiska förluster när de förlorar de viktiga matcherna i ligorna och i de stora mästerskapen.

Diego Maradona använde sin ena hand när han boxade bollen över den engelske målvakten Peter Shilton i en match under världsmästerskapen i fotboll i kvartsfinalen i Mexico år 1986. Det betydde att Argentina avancerade till semifinal och laget blev världsmästare. Maradona utsågs till världens bäste fotbollsspelare det året. Fuskaren segrade och den falska handlingen torde vara den mest kända i fotbollshistorien. Maradona påstod att det var Guds hand som hjälpte honom. En större skymf mot personer som tror på Gud som frälsare och skapare av människa och universum kan knappast tänkas.

Cristiano Ronaldo, en av flera spelare som dömts för skattebrott.Foto: ALESSANDRO DI MARCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De tre mest kända och bemärkta spelarna i världen har undanhållit den spanska staten cirka en halv miljard kronor i skatter. De dömdes till villkorliga fängelsestraff. Deras namn är Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Neymar. Deras inkomster under år 2018 var sammantagna drygt fyra miljarder kronor.

Även en av de mest berömda fotbollstränarna i världen, nämligen José Mourinho från

Portugal, har dömts för skattebrott på en summa som överstiger trettio miljoner kronor.

Amerikas Förenta Stater blev världsmästare i fotboll för damer i år. När laget kom hem hyllades det med en parad i New York. Spelarna tilldelades stadens nycklar. Det är fjärde gången som det landet blivit världsmästare och den inhemska ligan för damer har högre publiksiffror än vad männen har.

Lionel Messi ensam tjänar mer pengar på sin fotbollskonst än vad samtliga damspelare i trettio ligor gör under ett år. Det är absurt och ofattbart i många avseenden.

Jag vet att de ekonomiska ersättningarna för spelarna och lagen avgörs genom intäkter från sponsorer, publikintäkter och förbund i respektive nation, men i de stora mästerskapen i Europa och världen borde organisationerna på riks- och den internationella nivån arbeta för bättre och mer jämställda villkor i förhållandet mellan damerna och männen.

Svenska bronslaget firar vid VM i Frankrike.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Unga män köper fem sex dyrbara bilar, stora hus, extravaganta klockor när de fått sina löner på två eller tre miljoner kronor i veckan. De spelar i engelska, spanska och franska lag. De femton högst betalda spelarna i världen har inkomster som motsvarar bruttonationalprodukten i små afrikanska stater.

Damerna har en egen stil när de spelar fotboll. De spelar ärligare och de uppträder med respekt för motståndarna och publiken. Under det senaste världsmästerskapen i Frankrike såg och hörde jag inte en enda sanslös protest mot domarnas beslut. Ingen spelare filmade sig till en straffspark. Det är underbart och männen bör lära av kvinnorna.

Det har aldrig hänt att en kvinna slagit eller sparkat ihjäl en människa före eller efter en match. Inga kvinnor samlas på olika platser i Stockholm för att slåss med anhängare till ett motståndarlag.

Vid ett flertal tillfällen har det hänt under allsvenska matcher att män sprungit in på planen och slagit och sparkat en spelare. Ingen kvinna har betett sig på det sättet.

Det är lika smärtsamt för en liten pojke som för en senior att bli bedragen av en motståndare som fuskar i spelet. Kanske är det än mer drabbande för barnen som spelar.

Roy Keane är en flerfaldig irländsk landslagsman och några säsonger var han lagkapten för Manchester United. Han skadade avsiktligt den norske spelaren Alf Inge Håland i ett derby mot City. Han har senare skrutit i sin självbiografi om att det var en ren hämnd efter en tidigare dust mellan dem under en match.

Jag har sett hundratals sådana överfall på planen inom herrfotbollen genom åren. Inte en enda damspelare har begått dylika överfall under en match. En tysk målvakt sparkade ner en motståndare i en landskamp mot Frankrike. Offret drabbades av en svår hjärnskakning och bruten käke.

Barcelona, Real Madrid, Manchester City, Juventus, Paris Saint-Germain, Chelsea, Lyon, Wolfsburg med flera klubbar satsar på sina damlag. Det är av stor vikt när det gäller status och framtid för flickorna och kvinnorna som spelar fotboll runtom i världen. En rik kines donerar mer än en miljard kronor till damfotbollen i riket.

Sveriges damer erövrade en bronsmedalj i fotbollens världsmästerskap i år. Det betyder mycket för framtidens spelare. I en drabbning som avser ärlighet i förhållande till motståndare, publik och domare besegrar damerna i världen herrarna med 1000 mot noll.