Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

Berömmelsen, äran och pengarna hjälpte inte när de tog sina liv

Björn Ranelid, Kvällspostens krönikör varannan fredag.

Ibland kommer döden snett från sidan eller bakifrån, men det händer också att den tittar sitt offer i ögonen eller sätter sig på det svårt sjuka barnets bröstkorg och bidar sin tid.

Varje år begår fler än ett tusen individer i Sverige självmord. Långt fler försöker ta sina liv. Självmord är den näst vanligaste dödsorsaken bland män som är mellan arton och trettio år.

Fler män än kvinnor tar sina liv. Enligt världshälsoorganisationen släcker ungefär 800 000 människor sina liv årligen. Det motsvarar sånär Stockholms befolkning och mer än två gånger det totala antalet medborgare på Island.

En ung man, en av våra bekanta, som ännu inte levt mer än trettio år, tog livet av sig. En annan yngling slog en snara kring halsen och det blev hans sista beslut och handling i livet.

Det gemensamma för de båda var att de tycktes vara glada och lyckliga när de väl hade bestämt sig för att begå självmord. De fruktade ingenting längre och de höll sina avsikter dolda för omgivningen. Så märkligt och fullkomligt gåtfullt kan en förtvivlad och desperat människa bete sig.

 

Alla människor har behov av tröst och kärlek. Den ofrivilliga ensamheten är mänsklighetens värsta sjukdom och den kan undvikas utan mediciner.

Läkedomen är din nästas blick och att du blir sedd och bekräftad och att du får veta utan villkor att du är behövd i myllret av människor, röster och larm.

Lär dig att tolka den olyckliga själens blick och tysta skrik efter hjälp och förtröstan. Stanna, dröj, lyssna och giv din tid som en gåva till medmänniskan.

Det är mer värt än pengar.

Människor går långt för att upptäcka mirakler och de förstår inte att det största av allt på Jorden redan finns inom dem i den stund de blev födda till livet.

Varje människa existerar i endast ett exemplar och när hon är borta kan hon inte ersättas av någon annan. Naturvetenskapen kan inte förklara hur och varför den första människan kom till i världen. Varje barn som föds är en gåva till föräldrarna som inte kan ersättas med pengar.

Det lär finnas cirka 50 biljoner celler i en människas kropp, men ingen matematiker kan räkna dem. Detsamma gäller för antalet atomer och molekyler i din lekamen. Människan har satt sina fötter på månen, men hon vet inte vad ett medvetande är. Var finns själen hos dig och mig och vad är den?

Vad är meningen med livet? Ingen kan ge det rätta och sanna svaret.

 

Malik Bendjelloul arbetade länge och envist med en film om artisten Sixto Rodrigues som hållit sig undan rampljuset i många år. Malik erövrade en Oscar för dokumentären ”Searching for Sugar Man”. Han fick även den svenska utmärkelsen Guldbaggen för den filmen.

En kort tid efteråt tog han sitt liv. Han hade kämpat med sin vision och idé och fullbordat ett mästerverk, men det räckte inte för att han skulle vilja leva vidare. Inga priser och utmärkelser i världen tycktes kunna hindra honom från att begå den slutgiltiga handlingen.

Författaren Stig Dagerman startade sin bil i ett garage på Fenixvägen 4 i Enebyberg och gasade sig till döds, när hans hustru Anita Björk var utomlands.

Det hände natten mellan den fjärde och femte november 1954.

Jag skrev en roman om Stig Dagerman som flög och kom för nära solen så att han svedde sina vingar och svarta flagor föll i sorg till den vita boksidan. 1993 gav jag ut verket ”Mitt namn skall vara Stig Dagerman”.

Dagerman diktade vackert även om avskedet till livet: Att dö är att resa en smula mellan grenen och fasta marken. Att vilja begå självmord, det är som att skriva en dikt.

Författarinnan Karin Boye tog sitt liv i en skog invid Alingsås natten till den tjugofjärde april 1941. Hon efterlystes i radion och Hjalmar Gullberg skrev en berömd dikt om hennes död och beskrev henne som mycket mörk med stora ögon; klädd i resdräkt, när hon försvann.

Den väldige Vilhelm Moberg steg ner i en sjö och lät sig omslutas av vattnet och fyllde sina lungor till det sista andetaget den åttonde augusti 1973. Han hade fullbordat sitt magnum opus om svenskar som vandrade ut från fosterlandet till Amerikas Förenta Stater.

 

Diktaren Hjalmar Gullberg var en av de aderton i den Svenska Akademien.

Han led av en obotlig muskelsjukdom som tidvis tvingade honom att ligga fjättrad vid en lungmaskin på sjukhuset. Han fick hjälp av en läkare att ta en dödlig dos av ett gift och han dränkte sig i sjön Yddingen i Skåne. 

Nu sjunger en näktergal i Malmö om hans liv.

Nobelpristagaren Harry Martinson tog sitt liv när han var patient på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Berömmelsen, äran och pengarna hjälpte honom inte.

Författarkollegan och läkaren Lars Gyllensten har vittnat om Martinsons självmord.

Människor i Sverige och i många andra länder lever i en absurd och hård värld. De bedöms och värderas efter betydelse, yrke, härkomst, börd, utseende och flärd. Kvinnor och män försöker klättra på stegar som är gjorda av pengar och flyktiga förströelser. De söker ära, berömmelse och lycka, men åtskilliga av dem faller och förmår inte resa sig igen.

 

Det finns hundra tusentals kvinnor och män vilka är olyckliga i sina äktenskap och på sina arbetsplatser. De saknar kärlek, glädje och omsorg från sin levande omgivning. Ungdomar stöts bort och framhärdar i en tillvaro utan mening och riktning inför framtiden.

Även små barn som ännu inte börjat skolan kan känna sig ensamma och övergivna. De har mat för dagen, kläder på kroppen, världsliga ting och tak över huvudet, men sorg i blicken.

Skådespelaren Robin Williams rönte stora framgångar och han hade tilldelats en Oscar för bästa biroll i en av sina filmer och flera andra utmärkelser. Han var en hyllad komiker, men den världsliga segern vägde lätt när han hade bestämt sig för att ta sitt liv. 

Tim Bergling med artistnamnet Avicii hade levt i tjugoåtta år när han begick självmord. 

De efterlevande har att bära sorgen, smärtan, saknaden och frågan varför det hände. Livets slut kan ofta förklaras med somatiska sjukdomar av olika slag, men själens plågor och lidanden är svårare att förstå och att försona sig med för dem som är kvar i livet.

Jag förstår inte vad Stig Dagerman menade med de orden: Att vilja begå självmord, det är som att skriva en dikt. 

 

Mår du dåligt? Här finns hjälp att få:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.

 

Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Bris: 116 111, bris.se. 

 

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

 

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

 

Jourhavande präst: Nås via 112.

 

Mind: chatt på mind.se

 

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

 

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

 

Röda Korset: redcross.se. 

 

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se 

 

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!