Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bäsén: Skärp straffen för matbedrägerier

Vi kan inte lita på maten. Raden av matskandaler har gjort det smärtsamt tydligt.
Vi har fått veta att det dyrare nötköttet i kebaben, lasagnen, korven eller köttbullarna kan ha bytts ut mot billigare kött från häst eller gris. Den dyra oxfilén har avslöjats som färgad fläskfilé. Och i en nötköttpaj hittade man, trots noggranna tester, inget animaliskt protein alls. Vad pajen egentligen innehöll vet ingen.
Det vi äter kan vara något helt annat än vad som står på innehållsförteckningen.
Ansvariga företagen kallar gärna matfusket för "felmärkning". Men det är rent bedrägeri.


Minsta barn vet att det är fult att luras. Matfusket är för jävligt. Och olagligt.
Därmed inte sagt att det är hälsofarligt att äta vare sig häst eller gris. Jag tror inte någon skadats fysiskt av gris-kebaben. Om den inte innehöll salmonella eller någon annat smitta, förstås.
Men mat är inte bara näringsinnehåll. Det är omgivet av starka känslor och många regler och föreställningar.
Avslöjandet att flera testade kebaber innehöll griskött är säkert förfärligt för många judar och muslimer som av religiösa skäl inte äter gris. På samma sätt var hästköttsfusket djupt obehagligt för dem som av etiska och känslomässiga skäl inte äter häst.


Men det finns ändå hälsoaspekter på matfusket. Det är en fråga om matsäkerhet. Och matfusket visar att det är si och så med den.
Varje år dör svenskar på grund av matallergi. Därför är det faktiskt livsviktigt att innehållsförteckningen stämmer.
Allergi och överkänslighet mot mat är vanligt, ungefär 20 procent av de vuxna svenskarna och 10 procent av barnen är drabbade. Man kan faktiskt vara allergisk mot olika typer av kött, även om det inte är så vanligt.
Vi konsumenter har säkert blivit lurade länge. Ju fler tester som har gjorts, både av myndigheter och av granskande journalister, desto mer matfusk har kommit upp i ljuset.


Just det visar att myndigheternas kontrollsystem inte fungerat. Det har helt enkelt lönat sig att chansa för oseriösa livsmedelsföretag. De har brutit mot lagen och ljugit om vad de säljer för att det går och för att det ger högre vinst. Kontrollerna är otillräckliga och straffen för lindriga. Och det är naivt att tro att företagen kommer att rensa upp detta själva.
Vi konsumenter har rätt att få veta vad vi köper, och vad vi äter. Kontrollerna måste skärpas och bötesbeloppen bli höga. Företagen ska inte få tjäna på att luras. Matbedrägerier borde kosta mer än det smakar!

 

Anna Bäsén
medicinreporter