Är du och jag också rasister?

Publicerad
”Jag är rasist. Det är inget jag har valt att vara. Det är bara något jag är.” Så skriver frilansjournalisten Oivvio Polite i den nyligen utgivna boken ”White like me – Utvalda texter om rasism 1992–2000”. Polite är även (bland annat): Utlänning, svensk, svart, andra generationens invandrare, neger, halvsvensk, mulatt, halvamerikan, vit, svartskalle och blandras. Allt beroende på vem du frågar. Man skulle också kunna hävda att han inte ”är” något av detta.
Längre fram skriver han: ”Du är också rasist. Det är inte en anklagelse. Det är ett konstaterande. Om du inte vore det så skulle det inte finnas något att diskutera. Du skulle inte vara kapabel att göra åtskillnad mellan raser. Rasbegreppet skulle vara dig lika främmande som medeltida föreställningar om börd”.

Boken, som består av tidigare publicerade artiklar i dagspress och tidskrifter, presenterar en definition av begreppet rasism som i allt väsentligt går emot den allmänna uppfattningen att rasism och främlingsfientlighet är något som bygger på okunskap och som följaktligen går att bota med hjälp av information och upplysning.
Enligt denna uppfattning är rasismen exkluderande och handlar i första hand om ett värderande. Oivvio Polite menar i stället att värderandet föregås av ett ordnande, en metafysisk bestämning av vad som är verkligt och vilka kategorier det är meningsfullt att sortera världen enligt. Först i andra hand är rasismen ett system som talar om vilket värde människorna i de olika kategorierna har. Vi lever i en värld där det är meningsfullt att göra åtskillnad mellan raser, folkslag och nationaliteter, och alla gör vi det, med eller mot vår vilja.

Det är märkligt och inspirerande att läsa dessa texter. Märkligt därför att ingen går fri. Huvudfienden är inte längre den enfaldiga sverigedemokraten eller den våldsamma rashetsaren, det är alla, jag själv inkluderad. Inspirerande därför att resonemangen sätter fingret på den vanmakt som man kan känna inför alla sorters bestämningar och särskiljanden när man uppfattar dem som lika värdelösa som ofrånkomliga. Något som jag i egenskap av slav, polack, tjeck, svensk, invandrare, utlänning och vit europé inbillar mig att jag kan relatera till.

Dagen efter att jag läst boken går jag på bio. Efter filmen besöker jag Två krögare för att ta ett glas. När jag står vid bardisken för att beställa hör jag en packad kille i tjugoårsåldern säga: ”Ska jag visa vad jag gör om en utlänning hoppar på mig?” Jag vänder mig om och ser att han pratar med en äldre man. Killen tar något slags avancerat strypgrepp på mannen, varpå denne ryggar tillbaka med ett skratt. När killen en stund senare ska gå pussar han mannen på kinden. En kvinna som sitter bredvid får också en kram och en kindpuss. ”Ha det bra”, säger hon. ”Ta nu hand om dig.”
Jag tänker på Polite: ”Om rasismen gäller följande: Alla är berörda. Alla betalar. Vi vet bara inte hur mycket.”


+ Face transformer: http://morph.cs. st-andrews.ac.uk/

- Alla ni giriga ockrare som opererar på Malmös bostadsmarknad.
Andrzej Tichy

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag