Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köp tomt på månen

Varför köpa ett dyrt hus för miljoner när du kan köpa en tomträtt för några hundralappar - på månen.
- Nu inför julen säljer jag alltid fler måntomter, säger Leif B Pålsson, "månambassadör".
För några år sedan kom Leif B Pålssons son hem med iver i rösten.
– ”Pappa, vet du om att man kan köpa tomter på månen?”, frågade han. Jag hade inte en aning. Men det blev en tomträtt i julklapp till min son den gången, säger Leif.

Har skaffat rättigheter

Och månen hade väckt en affärsidé hos Malmöbon. Bakgrunden är följande: Vid kalla krigets slut slöts ett avtal mellan USA och dåvarande Sovjet. Ingen nation fick hävda rätten till planeter eller månar.
Men som privatperson får du göra det. Amerikanen Dennis M Hope har lyckats få äganderätt till tomter på månen. Och Leif B Pålsson har lyckats få samma rättigheter i Skandinavien.
– På några år har jag sålt 15 000 måntomter i Norden. Intresset är störst i Sverige och Norge, säger han.

Ger goda inkomster

Men någon mäklare vill han helst inte kalla sig. Även om tomträtterna som kostar 350 kronor styck har gett honom goda inkomster vid sidan av.
Kan marken i en tomträtt på månen bli värdefull?
– Det påstås att det finns grogrund till energiförsörjning i månens terräng. Om sedan energin kan fraktas ner till jorden så vet man aldrig, säger Leif B Pålsson.
Vem är det som köper?
– Det är allt från ABB:s geologer till pensionerade Gösta som lovat att ta ner månen till sina barn.
– Den här bisysslan har gett mig väldigt mycket. Jag har bland annat fått besöka Star City i Ryssland där de utbildar ryska kosmonauter, säger Leif.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!