Kim, 54, om livet efter bantningsoperationen

Publicerad

Kim Nielsen överlevde hjärtattacken men gick upp 65 kilo i vikt på kort tid.

För fyra år sedan genomgick han en fetmaoperation - som bara gjorde livet ännu värre.

– Mitt liv är ett helvete, om det fanns en knapp som ändade allt skulle jag trycka på den, säger han.

Fram till 2007 levde Kim Nielsen i danska Ballerup utanför Köpenhamn just det liv han ville leva. Han hade många vänner, ett jobb han älskade och han löptränade minst en mil om dagen. Men en plötslig hjärtattack förändrade allt.

– Jag kunde inte motionera mer på grund av min sjukdom och blev snabbt väldigt stor, säger han.

Viktökningen gick fortare och fortare och på kort tid ökade Kim från 85 till 148 kilo och till slut valde han att genomgå en gastric bypass-operation.

– Jag ville bara komma i form igen och återgå till mitt vanliga liv, men det blev bara värre, säger han till Kvällsposten.

Måste äta varannan timme

Kim berättar om biverkningarna av operationen. En av komplikationerna han drabbats av är att han har svårt att behålla näringen i maten, därför måste han se till att äta och dricka varannan timme. Annars riskerar han vitaminbrist och uttorkning.

Om han missar det drabbas han direkt av lågt blodtryck och svimningar. Därför ställer han väckarklockan flera gånger per natt.

– Det är tortyr, jag får inte sova en hel natt igenom, säger Kim till Ekstrabladet som först uppmärksammade hans situation.

Kim har blivit sjuk av alla komplikationer efter operationen och har ett mindre apotek av tabletter som han måste ta för att klara vardagen, 51 stycken om dagen, räknar han till.

–Det är inte klokt. Jag som aldrig har behövt ta ett enda piller tidigare.

Dessutom har han fått problem med nervtrådarna i kroppen, helt plötsligt kan han tappa känseln.

– En gång tappade jag sandalerna när jag var ute och gick. En annan gång stod jag med en kökskniv i handen när jag plötsligt inte kunde känna den längre, jag tappade den ur greppet och skar mig på den.

Han dåliga humör jagade bort vännerna

Innan Kim blev stor och sjuk jobbade han inom det danska försvaret med att utbilda soldater i första hjälpen inför deras utlandstjänstgöring. Han hade många vänner och var aktiv.

I dag är de flesta vännerna utom några få borta, Kim själv säger att det beror på hans dåliga humör och att han inte är så rolig att umgås med, "vem vill gå ut och äta med mig eftersom jag blir så trött att jag sommar direkt efter mina matintag?"

Hemtjänsten kommer en gång om dagen och stannar i drygt en timme varje gång hos den 54-årige sjukpensionären som har en larmknapp runt halsen.

– Den är kopplad till en larmcentral, jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har behövt använda den, säger Kim som drömmer om att bli återställd, att någon läkare vill operera honom frisk igen.

– Även om det är farligt med en ny operation är jag beredd att göra det igen. Jag dör hellre än lever så här.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag