Johanna Nylander: Ta bort monopolet - skippa censuren

Publicerad
Uppdaterad
Det statliga spelmonopolet ska enligt förslag luckras upp, spelberoende tas på större allvar och fler aktörer ska få tillstånd för att släppas in på marknaden.
Så långt är allt bra. Läser man vidare i den nu framtagna spelutredningen går det utför. Förslaget i helhet rimmar illa med öppenhet och fri företagsamhet. Internetadresser för spelbolag som inte får tillstånd att bedriva verksamhet ska blockeras, betalningar ska spärras, och ansvaret läggs på internetoperatörerna och banktjänstförmedlarna.
Samtidigt får Svenska spel ett utökat monopol på en stor del av de spel som sköts via internet. Utredningen har funnit att det statliga företaget som varje år kommer med aggressiva marknadsföringskampanjer är mer moraliska och ansvarstagande än både folkrörelserna och reglerade privata aktörer. Skillnaden mellan en trisslott på datorn och en trisslott i handen är minimal, och den del av spelmarknaden som verkligen utsätts för avreglering är försvinnande liten.

Utredningen
nämner heller inte med ett enda ord vad man tänker göra med den nitiska automatspelslagen som i slutet av förra året såg till att internetcaféer behövde tillstånd för att erbjuda möjligheten att spela dataspel. Utredarna har valt att inte ta upp lagen även om de konstaterar att det är ett problem när begreppen blandas ihop och det inte finns en riktigt bra definition på vad som egentligen är ett automatspel och vad som inte är det. Tystnaden tillsammans med en skärpt 18-årsgräns på spel i allmänhet riskerar drabba de ungdomar som inte har möjlighet att spela dataspel hemma. För att inte glömma det tydliga samband som finns mellan dataspelande och sen alkoholdebut.
Det som är mest oroande med spelutredningen är med vilken enkelhet de avfärdat grundläggande rättigheter. Att spärra IP-adresser och domännamn (DNS:er) innebär att det inte bara blir brottsligt att spela på en spelsajt som inte fått tillstånd, utan också straffbart för internetleverantörerna att ge tillträde till sidorna även om det handlar om kritisk granskning. Operatörsansvar bör man vara försiktig med. Vuxna individer borde vara ansvariga för sina handlingar även på nätet.
Utredningen föreslår ren och skär censur. Om förslaget följs bryter riksdag och regering mot en öppenhet de borde värna. I fall regeringen kan gå med på det när det gäller spel, vad händer när någon föreslår censur av någonting annat obekvämt?
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag