Johanna Nylander: Integritet är viktigare än upphovsrätt

Publicerad
Uppdaterad
IPRED är en bokstavskombination för ett EU-sanktionsdirektiv om civilrätt på immaterialrättsområdet.
Förslaget har gått från EU till nationsnivå och kortfattat går det ut på att upphovsrättsinnehavare får verktyg till att spåra fildelares IP-adresser och personnummer som tidigare var förbehållna polis och rättsväsende.
Förutom att regeringen går emot sitt eget vallöfte om att inte stifta några fler lagar som skulle jaga en hel ungdomsgeneration, är det ytterligare en skarpt integritetskränkande lag som ger privata intressen tillgång till annars sekretesskyddade uppgifter.
Att svenska folket inte vill ha ännu en lag som begränsar den privata sfären borde vara tydligt efter alla diskussioner kring FRA-lagen. Frågan är vad som egentligen är värst; att privata intresseorganisationer får tillgång till personuppgifter och IP-adresser eller att en statlig myndighet får det.

Det är inte
troligt att sanktionsdirektivet kommer få någon faktiskt effekt på piratkopieringen. Den är redan stor och omfattande och det allra mesta av det upphovsrättsskyddade materialet som kopieras på nätet sker via
bittorrentnätverk, en teknik ingen svensk domstol kunnat rå på.
Det troliga är att upphovsrättsorganisationer kommer använda lagen till att hota enskilda privatpersoner om höga rättegångskostnader om de inte går med på att betala en mindre förlikningssumma till organisationen. Med direktivet riskerar förlorande part i ett mål inte bara att betala den andra partens rättegångskostnader, utan också kostnaden för att publicera domen i till exempel en tidning.

Upphovsrätten får
inte väga tyngre än personlig integritet och det måste finnas andra lösningar för kulturskapare att tjäna pengar än att dra kulturälskare till domstol, eller kartlägga deras liv på internet. För ett par år sedan kom en undersökning från KTH som visade att fildelare köpte fler spel, filmer och musikalbum än de som inte fildelade och kanske ligger det en poäng i att de digitala filer som kopieras flitigt på nätet gör det för att människor är nyfikna, har ett stort behov av ett rikt kulturliv, men inte har möjligheter att lägga pengar på någonting de inte vet är bra.

Lösningen är
att kulturskapare och medieproducenter hittar nya vägar som gör att människor fortfarande får vara fria och upptäcka ny kultur, men samtidigt ser den tillräckligt värdefull för att lägga pengar på den.
Kanske måste man acceptera en viss kopiering av digitala filer, eller så kommer internetanvändare överge även det systemet till förmån för bättre och enklare lösningar. Tekniken kan göra det möjligt, men den utvecklingen stoppas om regeringen fortsätter lägga fram lagar som enbart skyddar ena sidans intressen.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag