Johanna Nylander: Det handlar inte om fildelning

Publicerad
Uppdaterad
I dag startar rättegången mot bittorenttrackern Piratebay. Rättsskandalerna som föregått är flera. Ministerstyre, en av filmindustrin betald polis, och en EU-rapport som deklarerar sajtens olaglighet är bara några exempel. Fallet är redan dömt av många beslutsfattande politiker, trots att rättsläget är oklart och det kommer att ta flera år innan det finns en slutgiltig dom.
Om personerna bakom Piratebay fälls drabbar det inte bara sajten, utan sätter nya regler för frihet och ansvar på nätet. Andra söktjänster som Eniro och Google riskerar blir ansvariga för allt material de hänvisar till. Länkar till länkar kan bli olagliga, och enskilda kan drabbas om de hänvisar till fel saker.

På en presskonferens under söndagen garanterade personer från både Piratebay och Piratbyrån att ingenting skulle hända sajten om den så skulle fällas i morgon. Mer rimligt är att någonting annat tagit över rollen som kulturdistributör långt innan det händer, för på de tre till fem år som fallet räknas ta, hinner mycket hända på den tekniska fronten. Piratbukten hoppas och vill bli kopierade och uppmuntrar konkurrens med fler aktörer och smartare lösningar.
Själva åtalas personerna bakom sajten inte för att ha kopierat en enda upphovsrättsskyddad fil, utan för att ha tillhandahållit en tjänst som kan göra det möjligt. Att någonting kan användas till någonting olagligt borde inte vara tillräckligt för att straffas enligt svensk lag. För att behålla ett öppet samhälle även på internet får inte upphovsrätten tillämpas så nitiskt att den som hänvisar till viss information riskerar att straffas.

Söktjänster är digital infrastruktur och får inte pådyvlas ansvar för information som användare indexerar. Ansvaret borde, om något, ligga hos den enskilde användaren.
Rättegången kommer vara vägledande för var gränsen för medhjälp till upphovsrättsbrott kommer gå. Kaxigt och ärligt försvarar de åtalade killarna sin verksamhet och står för att de tycker kopiering är okej. Inte alltid världens mest sympativäckande beteende, men det är än så länge inte straffbart att uppkäftigt försvara en åsikt. För en av de åtalade var just ideologi och åsikter bland de första sakerna polisen frågade honom om.
Upphovsrätten måste få ha begränsningar, inte minst när tillämpningen riskerar krocka med både fri kulturspridning och digital brevhemlighet. I nästan alla diktaturer finns det användare som tagit sig förbi censurspärrar och trotsat myndigheter för att komma åt just Piratebay. Tack vare sajtens storlek och popularitet bryter den gränser och når ut till människor i världens alla hörn. Kultur är långt mer än upphovsrätt.

När domen i Piratebaymålet faller kommer sajten redan vara utdaterad. Under tiden försvaras föråldrade upphovsrättsmodeller till priset av digital öppenhet och smarta kulturlösningar. Upphovsrättsindustrin beter sig som att det är lättare att påverka lagstiftare och domstolar än att producera saker som säljer. Låt dem inte få rätt.

Johanna NylanderKrönikör, Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag