Jan-Olof Bengtsson: Kvinnliga segrare

Publicerad
Uppdaterad
Igår fälldes Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för olaglig könsdiskriminering. Uppsala tingsrätt tilldömer 44 unga kvinnor som nekats plats på veterinärutbildningen, 35 000 kronor vardera i skadestånd.
Bakgrunden är en grupptalan om diskriminering som lämnades in i fjol somras av de drabbade kvinnorna genom Centrum för Rättvisa.
I korthet handlar stämningen om det felaktiga i att eftersom lantbruksuniversitetet anser att alltför många kvinnor studerar till veterinär, infördes ett så kallat "viktat lotteri" för läsåret 2006 och 2007 för att gynna män.
Detta innebar i realiteten att en manlig sökande gavs 38 gånger större chans än en kvinnlig att bli antagen. Trots att det handlade om samma betyg och meriter. På grund av detta lotteri antogs inte en enda kvinnlig sökande. Samtliga hade sökt med högsta betyg från folkhögskolan.

Alla vet att könstillhörighet är något som människan omöjligt kan styra över. Däremot är kompetens, utbildning och betyg just det som den enskilde kan påverka och därför objektiva instrument i självförverkligandet. Dras mattan undan för dessa kriterier är detta djupt kränkande.
Tidigare har Centrum för Rättvisa haft framgångar i fall där kvinnor som velat studera juridik diskriminerats av Uppsala universitet trots att de haft bättre betyg än manliga sökande. Men som ratats eftersom de haft ursvenskt ursprung i stället för att vara invandrare.
I det här senaste fallet med SLU var det inte lika solklart eftersom här konkurrerade de sökande kvinnorna med samma betyg som de manliga. Ingen var alltså bättre.
Uppsala tingsrätt slår ändå fast i sin dom att: "den viktade lottning som SLU infört närmast kan liknas vid en strukturell diskriminering riktad mot kvinnor". Det strider också mot EG-rätten och diskrimineringsförbudet i likabehandlingslagen.
Det är en bra dom! Men skadeståndet på 35000 kronor borde vara betydligt högre (yrkandet var på 100 000 kronor styck) eftersom kvinnorna faktiskt tvingats styra om sina yrkesval och sin framtid.

Kvotering är alltid diskriminerande och kränkande för den som blir bortvald.
Begreppet "positiv särbehandling" kommer från USA, men har tappat rejält i popularitet när de vardagliga och i många fall horribla konsekvenserna exponerats, är och förblir ett konstlat instrument.
Tingsrättens dom i Uppsala bör ånyo bli en viktig läxa över att det är individens kompetens som ska räknas.
Inte utdelade gratisbiljetter om kön eller etnicitet som i stället bör rivas sönder.
Jan-Olof Bengtsson
Jan-Olof Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag