"Jag är en stolt bög"

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I 17 år försökte föräldrarna för att göra sonen Peterson till en heterosexuell man.
Själv bidrog han med ungefär 17 000 dollar i behandlingskostnader.
- Men jag är fortfarande bög. En stolt bög, säger han.
Peterson Toscanos. I går inleddes den tolfte Regnbågsfestivalen i Malmö. En manifestation på temat - Mångfald, Kärlek, Respekt, Förståelse. Peterson Toscano var en av invigningstalarna i RFSL:s (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) lokaler på Monbijougatan. Han attackerade den amerikanska "ex-gay-rörelsen", som inte minst genom pingstpastor Åke Greens predikan fått starkt fäste även i Sverige.

Vill omvända homosexuella

Ex-gay-rörelsens mission är att omvända personer med homo- och bisexuella böjelser till heterosexualitet. - Jag har tidigare bögkompisar som fått barn och påstår att de lever lyckligt tillsammans med en kvinna. Det är en bekännelse med kniven på strupen. - De har bearbetats av ex-gay-agenterna, gått igenom avancerade program och tror sig vara "botade" från sin homosexualitet. De lurar både sig själva och omgivningen. - Men jag vill ändå inte ifrågasätta deras liv och livsval, så länge de själva uppfattar sig som lyckliga och harmoniska.

Karisman är hans vapen

I dag är Peterson Toscano en av USA:s mest tongivande röster för ett humanistiskt och mångfaldigt samhälle. Humor, artisteri och personlig karisma är hans vapen. - Hade samhället varit tolerant och kärleksfullt hade det inte behövts några exgayrörelser, säger han.

Satirisk pjäs

Regnbågsfestivalen i Malmö pågår fram till första oktober. Programpunkterna är många och väl spridda över stan. I eftermiddag framför till exempel Peterson Toscano sin satiriska pjäs " No Mo Halfway House", om ett bostadsprogram designat för att bögar och lesbiska ska bli hetero. Och Regnbågsutställningen har vernissage. Se hela programmet på www.rfsl.se/malmo

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag