Här är boendet som väcker folkstorm

Publicerad
Uppdaterad
HÖKÖPINGE. Här ska de ensamma flyktingbarnen bo. Kvällsposten har gjort husesyn på vandrarhemmet som orsakat folkstorm i lilla Hököpinge. - Vi har inte fått några konkreta hot, men däremot antydningar om att det skulle kunna börja brinna, säger Jonas Morian, informationschef på Attendo.
De små rummen ligger längs en lång korridor.
De är möblerade med en tvåvåningssäng och ett litet bord.
Här på vandrarhemmet Bruksgården i Hököpinge finns plats för upp till 30 flyktingbarn som kommer utan sina föräldrar till Sverige.
Det har delat byn i två delar. Den mest högljudda delen protesterar och kräver att flyktingboendet stoppas.
Vid ett stormöte i tisdags blev stämningen mycket hätsk.
- Vi vill inte ha hit dem, sa flera av deltagarna på mötet.

Transitboende

Det gamla gulmålade vandrarhemmet ska användas av vårdföretaget Attendo som ett transitboende innan flyktingbarnen kan placeras i andra kommuner.
Företagets andra transithem är fullbelagda och Malmö stad har tvingats hysa in flyktingbarn på hotell.
De protesterande byborna känner att de har stöd av Vellinges kommunalråds Lars-Ingvar Ljungman (m).
På kommunens hemsida skriver han att det inte kan vara Vellinge kommuns ansvar att ta emot "denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Afrika och Asien".
"Vi kommer därför att undersöka vilka möjligheter vi har att stoppa denna cirkus."

Ingen kommentar


På Attendo är man chockad över den hätska stämningen.
- Vi har tvingats vidta vissa säkerhetsåtgärder, men exakt vad de är vill jag inte gå in på, säger Jonas Morian.

Väntade på barnen

Hela dagen i går väntade personalen från Attendo bakom låsta dörrar på att de första barnen skulle komma.
- Troligen blir det i stället så att de första barnen kommer i morgon (läs i dag), sa Jonas Morian sent i går kväll.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag