Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravida misshandlas - fostren är rättslösa

MALMÖ. I Malmö misshandlas varje år gravida kvinnor.
Ändå kan ingen dömas för att fostren skadas eller till och med dör.
- Det finns inget rättsskydd för ofödda barn, säger Björn Lagerbäck, psykolog vid kriscentrum i Malmö.

FAKTA

Så döms den som misshandlar en gravid kvinna
I dag är det en försvårande omständighet om en man misshandlar en gravid kvinna.
Det räknas då som grov misshandel av kvinnan.
Om mannen vet att kvinnan är gravid, eller slår henne för att barnet ska dö ger det ett strängare straff.
Brottsrubriceringen är ändå grov misshandel mot kvinnan.

Nu vill Björn Lagerbäck att lagen ändras så att en person som misshandlar en gravid kvinna kan dömas för att ha skadat det ofödda barnet. I dag ser det inte ut så. Om en man slår en gravid kvinna med till exempel sparkar och slag mot magen så att fostret skadas eller dör kan han bara dömas för grov misshandel mot kvinnan - inte för vållande till barnets död.

Vanligt

Björn Lagerbäck som är psykolog vid Kriscentrum i Malmö har i sitt arbete kommit i kontakt med flera kvinnor som har misshandlats under graviditeten. - Det är vanligt att våld i nära relationer sker mot kvinnor som är gravida. Det är ett sätt att vålla stor skada och oerhört stor ångest hos den slagna kvinnan, säger han.

Lagen måste ändras

Nu vill Björn Lagerbäck att lagen ändras så att förövaren kan straffas för att ha skadat båda kvinnan och barnet. - Ofödda barn har inget skydd i lagstiftningen. De här männen måste ha ansvaret för barnets liv, säger han. Sven-Erik Alhem är överåklagare i Malmö. Han säger att en lag som omfattar ofödda barn skulle vara problematisk. - Det finns säkert goda skäl för en annan syn, men det skulle bli ett gränsdragningsproblem. Från vilken tidpunkt ska fostret betraktas som människa?