Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gift i marken stoppar nybyggda förskolan

Barnen står och stampar vid dörren för att flytta in i Gullkragens förskola i Håkanstorp i Malmö – men marken är förgiftad.

Detta har känts till i över tre år men miljöförvaltningen fick först reda på det nu, skriver Sydsvenskan.

2010 klubbades detaljplanen för förskolan igenom och redan då väckte miljöförvaltningen frågan om att marken skulle kunna vara förgiftad.

Marken hade nämligen tidigare använts som planteringsskola och bekämpningsmedel kunde ha använts där.

När barnen skulle flytta in i förskolan i Håkanstorp i september i år krävde miljöförvaltningen därför att få reda på om marken hade undersökts.

Fastighetskontoret, som förvaltar kommunens mark, svarade att allt var bra och hänvisade till en tre år gammal markrapport som visade att marken inte behövdes saneras, enligt Sydsvenskan.

Missade blyhalten

Men miljöförvaltningen har nu gjort en annan bedömning av marken och säger att den måste saneras.

– Fastighetskontorets konsult har helt och hållit missat blyhalten, säger Emelie Nyberin, miljöinspektör på miljöförvaltningen.

Speciellt för barn är det farligt att vistas på blyförgiftad mark då de är mer känsliga för bly. Tungmetallen kan ge skador på nervsystemet och påverka hjärnans utveckling.

Oviss framtid

Fastighetskontoret menar att deras konsult har gjort en "konstig bedömning" och beklagar.

En ny markundersökning som kommunen har gjort visar att det finns förhöjda halter av bly där förskolan ligger. Men vad som nu händer med förskolan är fortfarande oklart

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!