Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fylla ökar våldtäkter på festivaler

Sommarfestivaler är ingen ovanlig plats för sexövergrepp. Vid förra årets Malmöfestival rapporterades en fullbordad våldtäkt och tre försök.
I sommar har åtta unga flickor våldtagits på sex sydsvenska festivaler.

FAKTA

Tidigare våldtäkter på festivaler i sommar

Hultsfred,16 juni: Två misstänkta våldtäkter.
En 18-årig kvinna våldtas på campingen av två unga män som hon precis träffat.

Ett par timmar senare utsätts en 19-årig kvinna för våldtäkt.
Enligt Kalmarpolisen handlar våldtäkterna om "övergrepp inom nyss inledda relationer".

Kristianstadsdagarna, 7-15 juli: En 17-årig flicka följer med från stadsfestivalen till en lägenhet och våldtas av ett gäng pojkar.
Ett par dagar senare kommer flickan, som inte bor i Kristianstad, in till polisstationen i sällskap med sin mamma och anmäler övergreppet.

Ängelholm - Tullakroks musikfestival, 26 juli: En ung flicka blir våldtagen i en skogsdunge intill festivalområdet.
Flickan blir också bestulen efter våldtäkten.

Helsingborg, 31 juli: En 44-årig kvinna är på väg hem från festivalen vid klockan ett på natten när hon blir nerslagen bakifrån av en våldtäktsman.
Mannen släpar in henne i ett buskage och försöker få av henne kläderna.
Efter ett par minuter ger han upp och försvinner från platsen.
Emmaboda, 10 augusti: En 17-årig flicka utsätts för sexuellt övergrepp på en campingplats i närheten av festivalområdet.
Flickan besökte festivalen tillsammans med en kompis men var ensam i tältet när övergreppet skedde.

Förklaringen är antagligen en kombination av folk och fylla. Anmälningar om misshandel och sexbrott ökar under sommaren. En ökning på 20 procent jämfört med årets fyra första månader, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Är det soligt och varmt kommer fler människor att vistas ute och antagligen dricka mer än normalt. - Det finns ett klart samband, säger Bengt Jarl, psykolog vid regionspsykiatriska kliniken i Sundsvall och förklarar att spriten eller drogerna kan trubba av de gränser som finns i vanliga fall. Men kan vem som helst bli våldtäktsman? - Nej, det tror jag inte. Jag tror att det måste finnas en speciell predisposition, säger Bengt Jarl.

Svårt att ge tips

Eftersom våldtäktsmannen är svår att ringa in och kategorisera är det lika svårt att ge tips på hur kvinnor ska skydda sig mot dem. Vissa blir avskräckta av motstånd och andra blir triggade. - Jag har fått samma fråga förr och det enda jag kan komma på är att inte gå ut ensam.

"Skrik utav helsicke"

Enligt Bo Engerby vid Malmöpolisen är parker och ödsliga cykelbanor ett dåligt vägval för ensamma tjejer nattetid. - Man ska hålla sig till de stora upplysta stråken där det finns mycket folk i rörelse. Och om det händer något, så skrik utav helsicke.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!