Debatt: Grundkurs i demokrati och avlyssning

Publicerad
Uppdaterad
FRA-lagen är busenkel när man skalar bort omslaget. Regeringen vill kopiera in all vår kommunikation till en statlig avlyssningscentral.
I Dagens Nyheter ser jag återigen bluffen från Försvarets radioanstalt (FRA) upprepad: "Enligt anstalten handlar det mest om en anpassning till att kommunikationen övergått från att ske via radio eller satellit, till att ske genom kabel."
Detta är uppåt väggarna fel. Liksom den ständigt upprepade satsen om att staten nu skall kunna läsa våra mejl. Det är oändligt mycket mer infernaliskt än så.
Så här ligger det till: En exakt kopia av all trafik som sker via kabel över rikets gräns skall ledas över till ett hemligstämplat nät som sträcker sig genom Sverige. I detta statliga hemliga nät, som drivs av FRA, kommer trafiken att avlyssnas och "intressanta" saker kommer att sparas och senare analyseras med datorer och manuellt av människor.

Det handlar inte
bara om mejl. Det handlar om allt vi gör på nätet:
Sökningar, sexchattande, läsande av tidningar, bankaffärer, fildelande, radiolyssnande, deltagande i diskussionsforum för anonyma alkoholister, ifyllande av webbformulär när vi anmäler oss som medlem i någon förening, bokning av resor. Allt.
Nätet har exploderat och mycket av det som var beteenden i den fysiska världen har plötsligt blivit "kommunikation" i nätvärlden. Det är inte fråga om en teknikanpassning. Det är frågan om att skaffa sig möjlighet till kontroll över varje medborgares liv.
Nätgenerationen inser faran eftersom stora delar av deras liv sker på nätet. Att ha morsan eller Bodström, Reinfeldt och Odenberg tittande över axeln hela tiden känns inte bra. Det känns farligt. Alla politiska ungdomsförbund har krävt ett NEJ till lagen. Tidningsutgivarna och Journalistförbundet har äntligen insett faran och vädjar nu om ett resolut NEJ från de folkvalda.

Berlin var vetenskapligt, kulturellt och livsstilsmässigt världscentrum på 1920-talet. Inget kunde rubba detta. Väl? Något decennium senare hade man bokbål. Demokratin är inte given en gång för alla. Det låter som en klyscha när man säger att den ständigt måste försvaras. Nu är det allvar. Och det är inte några terrorister som hotar Sverige. Det är regeringen. En regering som inte presterat ett enda riktigt argument för vad avlyssningen skall vara bra för.
När det hemliga avlyssningsnätet är på plats kan man göra vad som helst. FRA-lagen är likvärdigt med följande: Montera in fast installerade videokameror i alla hem och led in videoströmmarna till en statlig övervakningscentral. Sedan hör vi regeringen säga: ÒVisst KAN vi knäppa på skärmen när vi vill men vi FÅR bara göra det när vårt bildanalysprogram säger att det verkar hända något intressant".

Grundkurs i demokrati: Man lämnar inte walk over till nästa och nästa och nästa regim genom att installera att generellt avlyssningssystem. Man gör inte det! Reinfeldt "hotade" förra året att avgå om inte FRA-lagen gick igenom. Det kanske är dags? För om riksdagen inser allvaret röstar de NEJ.

Oscar Swartz internetpionjär, skribent och bloggande nätaktivist på http://swartz.typepad.com/

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag