Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att håna Bobby är inte straffbart

GÖTEBORG. Det är inte brottsligt att publicera grova skämt om tioårige Bobby på internet.
- Det är osmakligt och stötande men inte straffbart, säger Kammaråklagare Mats Svensson till TT.
Det blir inget åtal för de grova skämt om tioåriga Bobbys tragiska död. Samtidigt som rättegången mot tioårige Bobbys mamma och styvpappa fortgick, började internetsajten Flashback Forum publicera grova skämt om pojken och de tragiska omständigheterna som omgav hans död.

Inget åtal mot hemsidan

Åklagaren startade en rättslig prövning av skämten men meddelade på fredagen att det inte blir något åtal mot hemsidan. Det kan varken väckas åtal när det gäller hets mot folkgrupp, förtal eller förolämpning som var de brottsrubriceringar åklagaren undersökte. - I rättslig mening kan man inte förolämpa en död person. Däremot kan man förtala en död person, men det måste i så fall innehålla något konkret, säger kammaråklagare Mats Svensson som är särskilt inriktad på hatbrott.

Inget stöd i lagen

Hets mot folkgrupp faller också eftersom det bara gäller om det riktas mot en hel grupp av människor. - Det här är en person som av flera anledningar skulle förtjäna ett utökat skydd på grund av hudfärg och handikapp. Trots det kan jag inte få in det här i någon paragraf som har stöd i lagtexten, säger Mats Svensson.