Åklagaren struntade i hotet mot psykologen

Publicerad
Uppdaterad
"Ej brådskande." Med de orden avfärdade åklagaren ett hot som låg bakom psykologmordet i Halmstad.
Men åklagarens missar räcker inte för tjänstefel eller varning.
Riksåklagaren har granskat hur åklagarna i Halmstad skyddade den hotade psykologen. Kvinnan hade i flera år behandlat den man som i augusti förra året högg ner henne med kniv.

Kärlek och hat

Den 31-årige mördarens förhållande till psykologen var komplicerat. En blandning av kärlek och hat. Gång på gång begärde hon att mannen skulle hindras från att kontakta henne. Psykologens anmälningar finns från februari 2005. Den sista gjorde hon 28 juli 2006. 14 augusti blev hon dödad med 40 knivhugg.

Besöksförbud

På åklagarens bord låg en ansökan från psykologen med begäran om att mannen skulle ges besöksförbud. Riksåklagarens genomgång är nu färdig. "Vissa punkter har inte handlagts på ett tillfredsställande sätt", slutar kritiken, samtidigt som riksåklagaren beslutar att inte driva ärendet vidare till ansvarsnämnden.

Brist på resurser

Bristen är i huvudsak att åklagarna inte drivit frågorna tillräckligt skyndsamt. Riksåklagaren godtar att det förklaras med resursbrist.
Per Lindelöw
Per Lindelöw

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag