Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zoo öppnade igen för folk som coronatestats

För första gången på flera månader öppnade klassiska Zoo i Köpenhamn på torsdagen. Men bara för besökare med högst 72 timmar gammalt, negativt coronatest.

Inomhus gällde krav på munskydd eller visir.

Zoo är en av alla danska anläggningar som tvingats hålla stängt sedan i december månad på grund av coronarestriktionerna.

Zoo i Köpenhamn har öppnat för första gången sedan i december.
Foto: KÖPENHAMN ZOO
Nu kan köpenhamnarna och alla andra se pandan Xing Er igen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Men samhället ska nu öppnas upp så sakteliga – och Zoologisk Have behöver förstås gäster och inkomster. Butikerna är öppna, och mat kan köpas och ätas utomhus. 

Zoo hade inför återöppnandet publicerat en lång lista med förhållningsregler för besökare.

Måste ha coronatest

Det räcker till exempel inte att vara vaccinerad – alla som är över 15 år måste visa upp intyg på att de inte är coronasmittade.

Kontroll av intygen görs i speciella tält som har satts upp utanför ingången. Där kan man även göra ett snabbtest om man inte skulle ha något färdigt intyg.

Den detaljen är väldigt viktig för ledningen på Zoo.

– I och med att man kan testas här så kan man fortfarande göra ett spontanbesök på Zoo. Så vi ser ganska ljust på det hela, säger Jacob Munkholm Hoeck, Zoologisk Haves press- och kommunikationschef, till tidningen BT. 

Ingen publiksuccé

Första dagen var ingen publiksuccé, skriver BT. En normal torsdag i mars kommer uppemot 1 200 besökare – men den här dagen beräknades bara 4–500 betala entré.

– Jag hade hoppats att fler skulle komma. Men stämningen är god. Det har känts tomt att gå omkring här inne utan besökare, så detta har vi sett fram emot, säger Jacob Munkholm Hoeck.

Det finns ingen färdig siffra för hur många besökare som får släppas in samtidigt på Zoo. Men antalet insläppta följs hela tiden och vid risk för trängsel stängs insläppet tillfälligt.

TV: Så har man valt ut platserna och lägenheterna i populära serien

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!