Carmen-Zita hittades övergiven i en by på Costa del Sol. Genom 20-åriga Sandra på SOS Animals fick hon ett nytt hem i Dalby hos matte Josefine Nyberg och husse André Karlsson. Här har Zita också fått ett hundsyskon som heter Falcon. De har jätteroligt ihop, verkliga kompisar, säger husse André.
Carmen-Zita hittades övergiven i en by på Costa del Sol. Genom 20-åriga Sandra på SOS Animals fick hon ett nytt hem i Dalby hos matte Josefine Nyberg och husse André Karlsson. Här har Zita också fått ett hundsyskon som heter Falcon. De har jätteroligt ihop, verkliga kompisar, säger husse André.

Zita har fått ett nytt hem

Publicerad
Uppdaterad
DALBY. Ett liv som övergiven och mager byracka i södra Spanien var nära att bli Zitas öde.
Om det inte hade varit för SOS Animals som räddade blandrashunden Zita och gav henne ett riktigt hem i skånska Dalby.
- Hon har till och med fått ett syskon i sin nya familj, säger Sandra Blycker.
20-åriga Sandra är sedan förra sommaren kontaktperson i Sverige för organisationen SOS Animals. Än så länge har hon hjälpt två jyckar få ombonade adoptivhem långt borta från det tuffa livet på gatan. Zita, eller Carmen-Zita som hon egentligen heter, var ett år när hon kom till Sverige och bor nu i ett fint hus med trädgård hos matte Josefine Nyberg och husse André Karlsson i Dalby.

Hittades övergiven

- Zita hittades i en by på Costa del Sol. Övergiven av turister som under sitt halvår i värmen velat ha en vovve, men sen dumpar den när de reser hem till Sverige, England eller nåt annat nordeuropeiskt land, berättar Sandra. Inom EU behöver hundar numera inte sitta i karantän. Men en resande hund måste vaccineras, bland annat mot rabies, och får flyttas först 120 dagar efter sprutan. - SOS Animals ordnar alla praktiska ting innan hunden får komma till sitt nya hem.

Drivs ideellt

Organisationen startades av ett engelskt par för tio år sedan och drivs ideellt. För närvarande finns möjlighet att ta hand om 200 hundar åt gången. Intresserade att bli hundägare skickar en anmälan och får vara beredda att betala 4 500 kronor för den nya familjemedlemmen. - Massor av människor i Sverige har hundar från SOS Animals. Det känns bra att många vill ta ett sådant ansvar, säger Sandra som i hela sitt liv varit en djurens vän.

Ställer krav

Vissa krav gäller för den familj som ska bli aktuell. - Ägaren måste vara minst 20 år, inte ha barn under fem år och högst tre hundar redan i huset. I familjen Nyberg-Karlsson har Zita fått ett syskon i Falcon. - De har jätteroligt ihop, verkliga kompisar, säger husse André.
Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag