Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zelmerlöw: "Vi fick skylla oss själva"

Marie och Måns under årets Melodifestival. Zelmerlöws nya platta handlar om en svacka i livet. Nya flickvännen är den före detta Idol-deltagaren Azra Osmancevic.
Foto: Sven Lindwall

Måns Zelmerlöws nya radiohit "Broken parts" kommenterar en svacka i livet.

- När jag blickar tillbaka på 2011 och 2012 inser jag hur mycket sämre jag mådde då, berättar den skånske stjärnan som försäkrar oss om att han "mår jättebra nu".

2013 blir Måns Zelmerlöws år med "Allsång på Skansen", musikalen "Spök" med Lena Philipsson och allt toppat med cd:n "Barcelona session".

Men på det privata planet har han på kort tid gått igenom en separation - med Marie Serneholt - och därefter hittat kärleken igen (i Azra Osmancevic).

Radioaktuella smakprovet "Broken parts" från "Barcelona session" är en sorglig låt där du sjunger om det du har gått igenom.

- Sorglig men hoppfull. Just den låten handlar om hur det går om man tar saker för givet. Och hur viktigt det sen är att såren får läka.

Du har själv jämfört "Barcelona session" med Mikael Wiehes gripande "Sånger från en inställd skilsmässa".

- Upplägget är det samma. Kronologin. Det går från lycka, till att man går ner sig och sen blir arg och sen tillbaka till lycka igen.

"Jobbig punkt i mitt liv"

Wiehe är fortfarande gift med samma kvinna men du bytte flickvän.

- Skivan handlar om mig själv. Det är elva spår om sånt som hänt i min närhet. Både privat och i karriären. Men det kan även handla om en mamma eller en mormor. Jag lämnar det åt lyssnarens fantasi.

Handlar "Broken parts" om det som hände dig och Marie Serneholt?

- Hela skivan handlar om det som hänt under de fem, sex senaste åren. "Broken parts" finns där nånstans i mitten. Det var en jobbigt punkt där mitt i. Resten får du räkna ut själv.

"Vi hade redan separerat"

Det var sommaren 2011 som Måns deklarerade att han och Marie inte var ett par längre.

- Vi hade ju redan separerat när vi gick ut med det. Så det blev som en dubbelseparation. En huvudseparation och en i mediabruset. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det kunde bli som det blev med all den uppmärksamheten.

Kunde ni ha gjort det annorlunda?

- Vi fick skylla oss själva eftersom vi hade exponerat oss så mycket.

Vad har du lärt dig?

- Jag tycker att jag är mer restriktiv nu och inte alls lika offentlig som jag var då. Jag behöver inte outa precis allt i privatlivet längre. Jag har varit dålig på det tidigare. Har stressat och tagit med mig jobbet hem. Och inte vågat släppa taget. Men man måste ha ett privatliv också. Nu känns det som att jag har ett liv utanför spotlighten.

Hur mår du nu efter "Broken parts"?

- Jag mår jättebra nu. 2012 fick jag tid att tänka efter. Nu när jag ser tillbaka på 2011 och 2012 ser jag hur mycket sämre jag mådde då.

Ja, du var singel då.

- Den tiden var nyttig. Särskilt för en som är så sällskapssjuk som jag är. Jag lärde mig mycket av att umgås med mig själv. Lärde mig att ha det trevligt på egen hand.

Har ny flickvän nu

Men nu har du flickvän igen.

Måns bekräftar att så är fallet men vill inte fördjupa sig i ämnet nu när han satt upp en gräns mellan privatlivet och det offentliga.

Är ni sambos?

- Men Per då...

Du deltog som låtskrivare i Melodifestivalen med låten "Hello goodbye", som gick till andra chansen. Den framfördes av Erik Segerstedt och Tone Damli. Besviken på att ni inte vann?

- Visst jag är en tävlingsmänniska. Men jag är nöjd. Särskilt nu när det verkar som att låten är en radiohit.

I veckan drog ni i gång arbetet med kommande säsong av "Allsång på Skansen".

- Ja, vi hade vårt första skivbolagsmöte.

Och redan nu är en av artisterna klar, Robin Stjernberg. Åtminstone om man ska följa den tradition som går ut på att melodifestivalvinnaren medverkar.

- Det är nog mer upp till Robin själv om han ska medverka än oss.

Vill dricka öl med Stjernberg

Måns har redan hunnit gratulera den skånske schlagervinnaren som precis som Måns även har en bakgrund i "Idol".

- Vi pratade en del på festen i lördags och han är precis så sympatisk som han verkar. Det är en kille som jag skulle kunna ta en kaffe eller en öl med.

Var han din favorit?

- Ja, det var han och Ralf Gyllenhammar. Robin är en fantastisk sångare.

Ser du dig själv i honom?

- Vi har ju haft lite samma slags genombrott. Bara det att jag hade mitt 2007. Nu var jag nästan en ålderman bland alla dessa unga och grymma artister i startfältet. De kom fram till mig och berättade att de såg upp till mig i "Idol" 2006". Det hade jag aldrig upplevt tidigare och först där blev det så tydligt att jag är sex år äldre nu. Och att jag har varit med ett tag. För mig känns det som att det bara gått några månader sedan jag var 19 och stod där i "Idol".

Vad ska Robin tänka på?

- Han har en annan "kurva" än jag i och med vinsten i Melodifestivalen. Han kommer jag ut i Europa. Jag fick bara Polen och Norge på köpet. Men han ska nog försöka att inte stressa i väg utan ta en sak i taget. Smida järnet långsamt...

Vinner Robin?

- Det kommer att gå hur bra som helst. Det kommer att bli magiskt i Malmö arena. Jag är stolt över att vara skåning - och svensk.

"Roliga grejer"

Nu väntar en hektiskt period med "Allsång på Skansen", nya cd:n och Skifsmusikalen "Spök".

- Det är ju tre såvitt skilda saker. Men jag tycker bara att det är fantastiskt kul göra roliga grejer.

Blir du inte splittrad?

- Nej, allt det här är en del av mig.

Kommer vi att få höra nya "Broken parts" med Måns i "Allsång på Skansen"?

- Jag tycker inte att man ska plugga sin egen musik i ett sånt program. Men såväl Lasse Berghagen som Anders Lundin framförde sina egna låtar så det skulle väl jag också kunna göra. Åtminstone om min låt blivit en hit först.

Är ofta i Barcelona

Nya cd:n är döpt efter Barcelona som du besöker mycket.

- Det är min tredje hemstad. Efter Stockholm och Lund.

Åker du dit i vår igen för att ladda?

- Det hinner jag inte. Däremot ska jag ta tag i träningen och dieten, LCHF du vet!

Fakta

Namn: Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw.
Ålder: 26.
Bor: Lägenhet i Stockholm (men kommer från Lund).
Flickvän: Ja, juristen och den före detta Idol-deltagaren Azra Osmancevic, 25.
Husdjur: Åtta veckor gamla labradorvalp Messi som fått sitt namn efter den argentinske fotbollsspelaren Lionel Messi i favolaget FC Barcelona.
Inkomst: 868 700 kronor (inkomståret 2011).
Bakgrund: Kom femma i TV 4:s "Idol" 2005, kom trea i Melodifestivalen 2007 med "Cara mia" och fyra 2009 med "Hope and glory". Har varit programledare för Lilla Melodifestivalen, Melodifestivalen och "Allsång på Skansen" och har gjort uppmärksammade roller i musikaler som "Footloose" och "Romeo och Julia".
Aktuell: Första singeln ("Broken parts") från kommande cd:n "Barcelona session" som ges ut i höst. Programledare för tredje året i rad för "Allsång på Skansen". Spelar till hösten i Björn Skifs och Bengt Palmers succémusikal "Spök " från 1981. Lena Philipsson, Sussie Eriksson och Loa Falkman spelar de andra huvudrollerna. Premiär den 13 september 2013 på Cirkus i Stockholm.
Sammanställning: Per Hägred

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!