Tre inbrottstjuvar fångades på en kamera i samband med inbrottet i Tommy Pålssons villa. Foto: Verisure.Tre inbrottstjuvar fångades på en kamera i samband med inbrottet i Tommy Pålssons villa. Foto: Verisure.
Tre inbrottstjuvar fångades på en kamera i samband med inbrottet i Tommy Pålssons villa. Foto: Verisure.
Zandra Lilja förstod snabbt att det var inbrottstjuvar hon hade i luren – och kontaktade polis. Foto: Privat.Zandra Lilja förstod snabbt att det var inbrottstjuvar hon hade i luren – och kontaktade polis. Foto: Privat.
Zandra Lilja förstod snabbt att det var inbrottstjuvar hon hade i luren – och kontaktade polis. Foto: Privat.

Zandras märkliga samtal med tjuvarna – när de länsar villan

Publicerad

När larmoperatören Zandra Lilja ringde på ett pågående bostadslarm hände något oväntat.

Plötsligt hade hon inbrottstjuvarna i luren – samtidigt som de länsade en villa i Kvidinge. 

– Det är klart att man får puls, säger hon.

Det var den 22 februari som inbrottslarmet till Tommy Pålssons, 63, villa i Kvidinge i Skåne gick av. 

Sedan en tid tillbaka har Tommy och hans fru varit bosatta i deras sommarstuga på Söderåsen, drygt tre kilometer bort, då villan ska få sig ett lyft och renoveras för fullt.

Det var också på Söderåsen som paret befann sig den där natten då tre inbrottstjuvar tog sig in genom det enda fönster som inte var larmat till deras hem. Den tomma villan visade sig vara ett perfekt byte.

Klockan hade hunnit blivit 02.50 och Zandra Lilja, 44, som nyligen börjat jobba natt, hade precis startat sitt pass som larmoperatör vid Verisure i Linköping – ett företag som bland annat erbjuder inbrottslarm.

Plötsligt dyker det upp ett larm på hennes skärm och enligt rutin gör hon sig redo för att ta kontakt med bostadsägaren via en röstenhet, för att kontrollera så allt står rätt till. 

Fick inbrottstjuvarna i luren

"Finns det någon där som kan bekräfta att ni hör mig?", kan man höra Zandra fråga i ljudupptagningen från villan.

I bakgrunden är det stökigt, men en avlägsen och stressad röst kan sedan höras svara att allt är i sin ordning.

"Jag är okej", säger en man.

Zandra försöker igen:

"Jag får larm, finns det någon där som hör mig?"

Den oinbjudna gästen fortsätter att insistera på att "allt är lugnt", samtidigt som Zandra frågar ifall mannen har tillgång till kodordet.

"Vänta, vänta", fortsätter han samtidigt som tjuvarna tycks riva runt i villan.

Zandra, som är tränad att både läsa av kroppsspråk och tonlägen, upplevde att personerna försökte vinna mer tid och anade att det var de faktiska inbrottstjuvarna hon talade med. Med lugnet i behåll är hon snabb med att kontakta polis.

"Det är klart att man är stolt"

Samtidigt ramlar de bilder in som hon plockat in från bostaden under samtalet – och Zandras magkänsla skulle visa sig stämma.

– Då såg jag att det var tre gärningsmän i bostaden, en kommer jag ihåg hade en jacka uppdragen rejält. En annan person kröp också på golvet för att, vad jag uppfattade det som, inte utlösa larmet.

Zandra slår ytterligare ett samtal, denna gång till vaktbolaget.

– Det är klart man får puls, men jag har lyssnat på samtalet i efterhand och tycker att jag låter ganska lugn. Vilket jag också tror att jag var, just då var jag fokuserad på att göra mitt jobb.

Inbrottstjuvarna hann – mycket tack vare Zandras snabba insats – inte långt utan kunde gripas drygt en timme senare av polis med hundpatruller. 

Klädkammaren hade länsats på både smycken och klockor, ägodelar som till stor del hittade hem igen. 

Hyllas av villaägaren Tommy

Tjuvarna hade dock varit förvånansvärt ordningsamma. 

– De hade inte förstört något, utan bara rotat runt i klädkammaren där de först tog sig in, säger villaägaren Tommy Pålsson, som även hyllar Zandras insats:

– Hon har skött sitt jobb exemplariskt och förstod direkt att det handlade om inbrottstjuvar. Hon var även snabb med att både kontakta mig för att berätta om vad som skedde, men även att ta kontakt med både vaktbolaget och polis, säger han.

Trots att en av Zandras kolleger vill kalla henne för en hjälte, är hon själv väldigt ödmjuk inför sin insats.

– Det är klart att man är stolt och jag har en hög yrkesstolthet. Det är ett givande arbete och vi gör en stor skillnad i människors liv varje dag, säger Zandra.

Fotnot: Vi har fått tillåtelse av Verisure att publicera ljudupptagning och bild från inbrottet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag