Foto: Niklas Henrikczon
 Foto: Niklas Henrikczon

Zand hoppar av SD: "De är smygrasister"

Publicerad
Uppdaterad
Först hoppade han av från M till SD. Nu har han fått nog av sitt nya parti. Fullmäktigeledamoten Michael Zand i Halmstad beskyller Sverigedemokraterna för rasism och bristande demokrati.
- Jag skulle ha lyssnat mer på de kritiska frågorna om dem. Jag har upptäckt att de är främlingsfientliga smygrasister, förklarar Zand för TT.
Hans avhopp från Moderaterna (M) till Sverigedemokraterna (SD) för två år sedan gav SD en vågmästarroll i Halmstads fullmäktige. När han nu lämnar partiet blir han politisk vilde, men tänker rösta med den borgerliga alliansen.
- Det stärker majoriteten, säger han.


Överväger polisanmälan

I ett pressmeddelande beskyller Zand sitt parti för direkta oegentligheter. Han anser sig utsatt för vad han kallar "utpressning" och överväger polisanmälan. Tidigare har han anmält hot, men säger att det inte har något med dagens avhopp att göra.
SD:s pressekreterare Erik Almqvist hänvisar i en kommentar till Michael Zands behov av att synas i medierna.
- Zand vill ha uppmärksamhet kring sin person, det har varit uppenbart hela tiden, säger Almqvist.

Ingen stor effekt

Han berättar att han träffade Michael Zand nyligen och att denne då var "väldigt entusiastisk" inför partiarbetet.
Erik Almqvist tror inte att Zands avhopp får stor effekt i Halmstads fullmäktige.
- I praktiken har vi nog inte haft så mycket av vågmästarroll.

Peter Palmkvist/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag