Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-årig flicka misstänks för våldsamt upplopp

Sedan tidigare är också en 58-årig kvinna anhållen.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Ytterligare en person misstänks i utredningen av det våldsamma upploppet på Amiralsgatan den 28 augusti, enligt uppgift till Kvällsposten.

Enligt uppgifter till Kvällsposten rör det sig om en 16-årig flicka.

Under måndagen blev en 58-årig kvinna som misstänkt för anstiftan av våldsamt upplopp. Hon förnekar brott, enligt hennes advokat Anders Olsson.

Nu misstänks ytterligare en person. Enligt uppgifter till Kvällsposten ska det röra sig om en 16-årig flicka.

Åklagaren Tomas Olmvyr beslöt den 8 september att flickan är misstänkt för våldsamt upplopp på Amiralsgatan. Samma dag begärde åklagaren att tingsrätten skulle utse en offentlig försvarare till flickan.

– Vi kommer fortsätta hämta in folk efterhand. Det kommer bli många frihetsberövade, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad chef över Polisområde Malmö.

Koran brändes

Upploppen i Malmö startade efter att en manifestation hållits där deltagarna bland annat brände Koranen. 

Senare under kvällen samlades stora folkmassor, bland annat på Rosengård för att protestera mot händelsen.

Ett 15-tal personer misstänks för brott i samband med upploppet då däck och bråte brändes, busskurer krossades och samt blåljuspersonal utsattes för hot och våld.

På videoupptagningar från kvällen syns även hur flera personer ropar antisemitistiska ramsor, något som polisen nu utreder som hatbrott.

– Det begicks många brott och det kan också dyka upp fler brott efterhand som vi går igenom filmmaterialet. Just nu finns våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och blåljussabotage, men jag vet ju att det till exempel skjutits fyrverkerier och det kan finnas annan brottslighet inspelad också, säger Mattias Sigfridsson.

Skadegörelsen kostade nästan en miljon kronor

Filmmaterialet som finns att tillgå i polisutredningen är omfattande. 

– Poliser på plats har filmat med sina kroppskameror, sen har vi  flugit och filmat och så finns det många mobilfilmer från privatpersoner också. Så det är ett digert arbete att gå igenom.

– Man får ha respekt för att en sådan här utredning kommer ta lång tid. Vi kommer hålla på minst hela hösten med att försöka hitta och identifiera personer, säger Mattias Sigfridsson.

Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stad, säger till Aftonbladet att kostnaderna i gatumiljön efter upploppen uppgår till 950 000 kronor. Summan gäller enbart skadegörelse på kommunal egendom – personalkostnader räknats in. Inte heller kostnader för polisen, räddningstjänst och bussbolag.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att den 16-åriga flickan gripits och anhållits. Detta dementeras av åklagaren.


Polisen: Utreds som hatbrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!