Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ystadsföräldrarna vägrar erkänna fel

– Det var kraftigt överdrivet, har mamman Pernilla berättat i Kalla Fakta.Foto: TV4 / TV4
Barnen hölls isolerade och fick inte gå i skolan.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Fyra av de fem barnen omhändertogs akut under sensommaren 2018.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Föräldrarna isolerade sina barn i ett hus utanför Ystad under flera år.

De fem barnen omhändertogs akut av socialen. Men föräldrarna vägrar erkänna att de gjort något fel, i så pass hög grad att de äventyrar vården av barnen som nu pågår. Detta enligt ett nytt domslut, rapporterar Sydsvenskan.

Missförhållandena i familjen avslöjades av HD/Sydsvenskan under sommaren i fjor. De fem barnen i familjen hade då hållits hemma från skolan och isolerats från omvärlden i ett insynsskyddat hus utanför Ystad. 

En utredning visade att barnen saknade grundläggande kunskaper gällande bland annat personlig hygien och att kunna knyta skorna.

De fyra omyndiga barnen omhändertogs i augusti 2018 och placerades i familjehem. Sedan dess har kontakten mellan barnen och föräldrarna varit ytterst begränsad: korta, övervakade samtal via högtalartelefon eller videosamtal – 15 minuter varannan vecka, enligt Ystad allehanda.

Nyligen framkom det att ytterligare ett av barnen, som nu blir myndigt, kommer att flytta hem till föräldrarna. Och föräldrarna har nu fått träffa sina barn, enligt handlingar från Förvaltningsrätten, rapporterar Sydsvenskan.

Mötet varade under 45 minuter och övervakades av personal från socialförvaltningen.

Saknar insikt

Föräldrarna menar att bilden av vanvård och isolering varit överdriven.

I en intervju med TV4:s Kalla Fakta berättade föräldrarna, Hans och Pernilla, för första gången offentligt om uppgifterna.

– Visst det var inte nystädat, vi var hemma, ett barn var sjukt. Mitt i renovering, många kan relatera till att det kan vara stökigt. Men det har alltid funnits fungerande kök, två badrum och toa. Det var kraftigt överdrivet, sa mamman Pernilla i Kalla Fakta.

Efter att barnen omhändertogs har situationen i familjen utretts av socialförvaltningen. Enligt vad föräldrarna själva uppgett i flera sms till Kvällsposten har de ett gott samarbete med socialen.

Men i en dom från förvaltningsrätten görs bedömningen att föräldrarna saknar insikt om de fel de begått. Enligt domen ska föräldrarna även ha tagit kontakt med personer kring de omhändertagna barnen och lämnat felaktig information. 

Därför, konstateras det i domen, finns det en risk att barnen inte fått den hjälp de behöver, enlig Ystads Allehanda.