Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet på regeringen: ”Får inte hända igen”

Riksdagsman Mats Persson, Liberalerna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Familjen ska ha hållit barnen isolerade från omvärlden. Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

Mats Persson, riksdagsman för Liberalerna, gör händelsen med de isolerade barnen i Ystads kommun till en riksdagsfråga.

Under tisdagen ställer han en skriftlig fråga till utbildningsminister Anna Ekström, om hon tänker vidta några åtgärder så detta inte upprepas.

– Jag är själv småbarnspappa och blev bestört när jag läste om händelsen i Kvällsposten, säger han.

Det var Ystads skolchef som vid en kontroll avslöjade familjens liv i en fastighet i Ystads kommun.

Familjen ska under ett 15-tal år mer eller mindre helt ha isolerat sig från omvärlden - så mycket att inte ens de närmaste grannarna visste vem de var.

Men det mest häpnadsväckande var att fyra av barnen hållits borta från all skolundervisning under alla åren.

– De här personerna tycks ha gått helt under radarn och det är förvånande, säger Christer Olofsson, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Ystads kommun.

Föräldrarna angav de lät barnen studera på distans vid en amerikansk skola, eftersom familjen genom sina företag ofta var på resande fot.

Ljög om situationen

Men kommunens kontroll dröjde ett tiotal år och visade att föräldrarna ljugit om situationen.

– Vi har helt enkelt blivit förda bakom ljuset. Vi har gjort fel och kan bara hoppas att det inte händer igen, säger Christer Olofsson.

Uppgifter har senare gjort gällande att flera av barnen blivit traumatiserade. De ska inte ha kunnat knyta sina egna skor eller skala en banan. Barnen uppges inte ens kunna prata sitt eget modersmål.

Sydsvenskan var först med att berätta om familjen och Kvällsposten har senare i en följd med artiklar beskrivit situationen.

Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: KRISTIAN POOHL / REGERINGSKANSLIET
Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: OLLE SPORRONG

Nu väljer den skånske liberale riksdagsmannen Mats Persson från Lund att föra upp händelsen till en riksdagsfråga.

Mats Persson tillhör L-toppen i partiet och var tidigare ekonomisk politisk talesperson för Liberalerna.

– Jag har följt Kvällsposten/Expressens rapportering och berörts av alltihop. Att detta händer i Sverige är helt osannolikt, säger han.

Mats Persson säger att han genom sin fråga till utbildningsministern vill säkerställa att något liknande inte händer igen.

– Detta visar att myndigheter måste samordna sig så saker och ting inte faller mellan stolarna. I Sverige har det ju visat på framgångar när myndigheter agerar tillsammans mot till exempel kriminella.

Tvingas svara

Genom den skriftliga frågan som Mats Persson nu ställer tvingas utbildningsministern svara tillbaka i skriftlig form om hur man ska hantera den här typen av problem.

– I det aktuella fallet förefaller det som att familjen levt på samhället. Men kontroll och uppföljning tycks inte ha varit tillräcklig, säger Mats Persson.

Christer Olofsson, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Ystad, har bekräftat att inget av barnen i familjen gått i skolan under sin uppväxt.

Hur kunde detta ske?

– Vi har het klart brustit i vår kontroll. Vi har noterat föräldrarnas uppgifter att barnen haft sin skolgång på annan plats, men vi har aldrig kontrollerat uppgifterna, säger Olofsson.