Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ystadsbarnens skolavslutning – för allra första gången

"Vi har helt klart brustit i vår kontroll"
Barnen levde isolerade i huset och har aldrig gått i skolanFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Barnen i Ystad går aldrig gått i skolan utan fått undervisning i hemmet.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Christer Olofsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ystad, säger att att prognosen för barnen är god.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

De isolerade barnen i Ystad har nu gått ett läsår i skolan - för första gången.

Barnen har tidigare aldrig gått i skola, haft lärare och klasskamrater eller varit med om en skolavslutning.

Skolchefen Dennis Hjelmström har mött några av Ystadsbarnen.

– De verkade ha det bra. Både skolan och hemmet tar väl hand om barnen. Jag uppfattade det som att det rådde en kärleksfull omgivning.

För ett år sedan omhändertogs fyra av de fem barnen som levde isolerade med sin familj i Ystads kommun.  
Förhållandet avslöjades i HD-Sydsvenskan av reportern Andreas Persson och fotografen Hussein El-Alawi i början av juni. 

Det äldsta av familjens fem barn bor kvar hos föräldrarna då han nått myndighetsåldern.

De fyra nu omhändertagna barnen har aldrig gått i skolan, har tidigare inte haft klassrum, klasskamrater eller lärare och betyg.

De har heller aldrig upplevt en svensk skola eller en skolavslutning.

I de sociala myndigheternas utredning konstaterades att barnen har kunskapsbrister då de omhändertogs.

Kunskapsluckor

De saknar grundläggande läs- och skrivförståelse kunskaper i matematik.

Men man konstaterar också att luckorna sannolikt mer beror mer på den miljö de vistats ,i med brist på sociala kontakter och stimulans utifrån, än på möjligheter att ta in kunskap.

Föräldrarna - främst mamman - har undervisat barnen i hemmet och att det var möjligt beror på att barnen var inskriva vid en internetbaserad skola i USA för hemskolning.

Något som kommunen tidigare accepterade men inte följde upp.

Men att barnen skulle vara elever på skolan i Kalifornien i USA är något som rektorn sagt är fel då kommunen tagit kontakt.

Men familjen har betalt för läroplaner som ska ha använt i hemundervisningen och ett av barnen - en äldre tonåring - har i utredningen beskrivit hur hon pluggat. 

Dagen började vid tiotiden och hon läste i sex timmar och hon läste ämne för ämne i stället för att som i svensk skola läsa fler ämnen dag för dag.

Idag är det bara två av de fem banen som är skolpilktiga och går i grundskola, den yngste är under skolpliktig ålder och en äldre tonåring har fortsatt plugga - på gymnasienivå.

Går i gymnasiet

Flickan i övre tonåren går enligt dokumentationen i vårdärendet i dag i en gymnasieskola. Familjen har uppgivit att hon innan omhändertagandet skulle vara inskriven på en barnskötarutbildning som hon skulle läsa på distans men inte börjat ännu och att hon sedan ville bli polis.

Två av de övriga barnen går i grundskolan.

Ett av de barnen säger också att han är arg för att han inte fått gå i skola som han går nu. Så här sägs det i en dom i förvaltningsrätten.

” xx har efter omhändertagandet uttryckt att han är arg för att han inte fått gå i skola på det sätt han gör på utredningshemmet”

Ystads skolchef, Dennis Hjelmström, var den som på allvar tog tag i ärendet med de isolerande barnen. Han har besökt den skola där två av barnen nu är inskrivna.

– De verkade ha det bra. Både skolan och hemmet tar väl hand om barnen. Jag uppfattade det som att det rådde en kärleksfull omgivning på institutionen, har han sagt till Kvällsposten. 

Vid besöket visade ett av barnen runt i lokalerna tillsammans med skolans rektor. 

Bättre än väntat

Enligt Christer Olofsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ystads kommun, har lärarna som nu svarar för undervisningen sagt att prognosen för barnen är god.
– När vi kontrollerat skolgången har vi förstått att det är mycket bättre än vi kunnat förvänta oss, har han berättat för Kvällsposten.

I dag vill kommunen inte prata så mycket om barnens skolgång.
- Vi mitt uppe i en påbörjad efterhandsanalys och under den tiden har vi sagt att vi inte tar nya intervjuer, skriver Dennis Hjelmström i ett mejl till Kvällsposten.

Skolchefen Dennis Hjelmström har träffat några av barnen i skolan

Skolinspektionen har krävt in ett yttrande från kommunen om hur barnen har haft det tidigare - och hur utbildningen fungerar i dag. Inspektionen vill ha svar på ett antal frågor om hur barnen har det, var de går i skolan hur stor närvaro de har.
– Vi vill ju se till så att det inte händer igen, säger inspektionens enhetschef i Lund som har ärendet, har hon berättat för Kvällsposten 

– Det här är ju ett extremt fall, mycket extremt. Men det finns ju fall där barn är borta kortare tid, ett halvår, en halv termin eller likande. Det är viktigt att se till att det inte händer igen, någonstans.

Skolinspktionens krav på kommunen

Skolinspektionen vill ha ett yttrande från Ystad kommunen om hur barnen har det i dag och ett antal andra punkter. Här är Skolinspektionens krav.

• Vad barnen heter och hur gamla de är och mellan vilka datum som respektive elev varit folkbokförd i Ystads kommun. 

• Vilka signaler har kommit till kommunen om barnen skolgång? Inspektionen vill veta när dessa signaler kom in och vem som lämnade dem.

• Vad har kommunen gjort för att tillgodose elevernas rätt till utbildning - elev för elev och tidpunkter.

• Inspektionen vill också veta om det finns något beslut om att något av barnen inte ska behöva uppfylla skolplikten.

• Skolinspektionen vill veta var barnen är skolplacerade och eventuell frånvaro och hur stor den i så fall är

Uppdatera dig på dagens stora händelser.