Ystadsparet höll barnen isolerade – detta har hänt

Mitt i idyllen på Österlen har syskonskaran om fem barn hållits isolerade och levt utanför samhället, vilket HD-Sydsvenskan avslöjat i flera reportage.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Mitt i idyllen på Österlen har syskonskaran om fem barn hållits isolerade och levt utanför samhället, vilket HD-Sydsvenskan avslöjat i flera reportage. 

Här är historien i korthet.

Barnen i Ystad tvångsomhändertogs i augusti 2018

I augusti 2018 tvångsomhändertas fyra syskon av socialtjänsten i Ystad. Det femte syskonet är myndig, och blir inte omhändertagen.

När socialtjänsten kom till villan mötte man ett förfallet hus och vanvårdade barn. Ett av barnen beskrivs som ”smutsigt och magert” av en socialsekreterare. Efter tvångsomhändertagandet visar utredningar att barnen saknar grundläggande kunskaper och färdigheter. De har ingen tidsuppfattning, är fysiskt svaga och har allvarliga språkbrister.


Familjen i Ystad har bott isolerat – avskärmat sig från släktingar

Enligt flera grannar har fembarnsfamiljen bott i huset i cirka 15 års tid. Men de har levt avskärmade och ingen av grannarna har haft någon bra kontakt med familjen.

Även släktingar har hållits på avstånd från familjen. En släkting till familjen berättar för Expressen att föräldrarna ”stängt ute” honom i 13 års tid, enligt honom.

– Jag har under alla dessa år tänkt att det kanske löser sig. Jag har försökt att hålla kontakt men det går inte att tvinga sig till det. Det varit jobbigt men om det är sant som det har rapporterats har ju barnen haft det betydligt värre än jag.


Barnen i Ystad gick aldrig i skolan

Barnen har aldrig gått i svensk skola. Föräldrarna har förklarat barnens frånvaro från svensk skola med att de fick webbundervisning från en exklusiv skola i USA när familjen reste i tjänsten. Det har däremot visat sig att barnen inte alls gått på skolan. Enligt rektorn i USA hade familjen bara köpt en del undervisningsmaterial från skolan för flera år sedan. 

Ystads kommun väntade i nio år innan de kontrollerade om barnen faktiskt gick i skolan. Kommunen är i dag kritisk till sitt eget agerande.

– Det är surt och vi får stå vårt kast. Vi har gjort fel och kan bara hoppas att det inte sker igen, säger Christer Olofsson, chef för kultur och utbildningsförvaltningen i Ystads kommun.


Ystadföräldrarna polisanmäldes – nedlagt

Föräldrarna har polisanmälts för vållande till kroppsskada. Den 31 augusti – tre dagar efter omhändertagandet – gjorde socialtjänsten fyra polisanmälningar. Förundersökningen inleddes i september och åtta dagar senare, den 27 september, lades den ned. Ystads kommun överklagade, men beslutet kvarstod. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!