Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ystadparet får utökad kontakt med sina barn

Historien om barnen i Ystad – Detta har hänt
I en intervju med TV4:s Kalla Fakta berättade Ystadparet, Hans och Pernilla, för första gången offentligt om uppgifterna.Foto: TV4 / TV4
De fem barnen gick aldrig i svensk skola. Nu får de utökad kontakt med sina barn igen.Foto: Kalla fakta/TV4
I juni 2019 avslöjade Sydsvenskan att fem barn i åldrarna 4–18 år hade hållits isolerade från resten av samhället i ett hus i Ystad.Foto: FRITZ SCHIBLI

Ystadparets fyra minderåriga barn omhändertogs efter larmet om att de aldrig gått i skolan och hållits isolerade från samhället.

Nu får tre av dem kontakta sina föräldrar oftare, enligt ett beslut i rätten.

Det fjärde barnet blir myndigt – och planerar att flytta hem igen, rapporterar Ystad Allehanda.

I juni 2019 avslöjade Sydsvenskan att fem barn i åldrarna 4–18 år hade hållits isolerade från resten av samhället i ett hus i Ystad. I socialförvaltningens utredning framkom det att barnen ”misstänks under lång tid ha levt isolerade”.

Utredningen visade också att syskonen hade brister i grundläggande kunskaper för att klara vardagen, och enligt en dom i förvaltningsrätten levde barnen i en ”smutsig och stökig miljö med trasiga möbler och smutsiga sängar”.

Efter misstankar om att barnen var undernärda och levde i misär tvångsomhändertogs fyra av de fem barnen och placerades i olika familjehem i augusti 2018. Det femte barnet var myndigt vid tidpunkten för omhändertagandet, och har därför bott hos föräldrarna under hela tiden efteråt.

15 minuters samtal

Under hösten 2019 infördes restriktioner för kontakten mellan de omhändertagna barnen och föräldrarna. 

Två av syskonen fick, enligt socialnämndens beslut, rätt att prata med sina föräldrar 15 minuter varannan vecka. Samtalen skulle ske via högtalartelefon eller videosamtal och vuxna från familjehemmen skulle närvara.

Föräldrarna har överklagat beslutet om restriktionerna och har hela tiden försökt få tillbaka vårdnaden om barnen. Förvaltningsrätten har dock inte gått med på att upphäva beslutet helt och hållet, men däremot utökas umgänget till att de får ha kontakt varje vecka, skriver Ystads Allehanda.

För det näst äldsta barnet upphävs restriktionerna helt, då barnet snart fyller 18 år. Hon har sagt att hon planerar att flytta hem till sina föräldrar eller in i en lägenhet med sin äldre bror, enligt tidningen.

Mamman: ”Kraftig överdrivet”

Trots att socialtjänstens utredning visade att flera av barnen inte visste hur man går på toaletten, och kunde varken knyta skorna eller skala en banan, menar föräldrarna att den bilden har varit överdriven.

I en intervju med TV4:s Kalla Fakta berättade Ystadparet, Hans och Pernilla, för första gången offentligt om uppgifterna.

– Visst det var inte nystädat, vi var hemma, ett barn var sjukt. Mitt i renovering, många kan relatera till att det kan vara stökigt. Men det har alltid funnits fungerande kök, två badrum och toa. Det var kraftigt överdrivet, sa mamman Pernilla i Kalla Fakta.

Kritik i extern utredning

Det är dock ett faktum att de fem barnen aldrig gick i svensk skola. 

I oktober 2019 presenterades en extern utredning av kommunens agerande i frågan. Enligt utredaren Ann-Marie Begler har flera personer inom skolans verksamhet varit undrande eller känt oro inför barnens situation i många år, utan att något har hänt. 

”Flera anställda inom kommunen inte fullgjort sin skyldighet att göra en anmälan till socialnämnden vid misstanke eller kännedom om att ett barn far illa, för de barn som ärendet handlar om”, skriver hon i utredningen.

DETTA HAR HÄNT

Januari 2018

Skatteverket inleder en utredning om familjens bosättning. Frågan är om föräldrarna bor i Sverige eller utomlands. Föräldrarna uppger att de vistas mycket utomlands men att de bor i Sverige. Skatteverket anser i ett första beslut att föräldrarna inte vistas i Sverige och avregistrerar hela familjen. När föräldrarna protesterar mot beslutet inleder Skatteverket en fördjupad granskning.

 

Mars 2018

Föräldrarna blir av Skatteverket uppmanade att visa upp samtliga familjemedlemmars pass. Handläggaren hade vid det laget upptäckt att barnen saknade pass. Några veckor senare visar föräldrarna upp helt nya pass utan stämplar.

 

Maj 2018

Skatteverket gör en orosanmälan till Ystads kommun. Skatteverket har kommit fram till att familjen vistas i Sverige men att inget av barnen gått i skola.

 

Augusti 2018

Ystads kommun har fått en ny skolchef. Istället för att som sin företrädare godkänna familjens ansökan om att låta barnen få undervisning genom en amerikansk onlineskola gör han en egen kontroll med skolan. Han får då veta av skolan att ingen av barnen är inskriven i skolan. Den 29 augusti tvångsomhändertas barnen och placeras senare i familjhem.

 

2 juni 2019

Sydsvenskan avslöjar att fem barn i åldrarna 4-18 år bosatta utanför Ystad tvångsomhändertagits och att de aldrig någonsin gått i svensk skola och hållits isolerade av föräldrarna.

 

30 oktober 2019

Ann-Marie Begler, tidigare chef för Försäkringskassan, offentliggör den utredning hon gjort på uppdrag av Ystads kommun, ”Till skydd för barnen”. Granskningen innehåller hård kritik mot kommunens tjänstemän och Socialtjänsten. Inom kort kommer ytterligare en granskning som gjorts av Skolinspektionen.

Ladda ner Kvällspostens app