Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ystadbarnens nya liv – ”Allt verkar fungera nu”

”Det är så förfärligt sorgligt”.
Mamman och pappan misstänks ha hållit sina barn avskärmade från omvärlden under flera år. Inget av barnen har gått i skolan.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Enligt socialtjänstens utredning saknade barnen nödvändig kunskap om det mest basala i livet. En av pojkarna besökte tillsammans med en socialsekreterare en hamburgerrestaurang för första gången i sitt liv.Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

289 dagar har gått sedan de fyra barnen i Ystadfamiljen tvångsomhändertogs och flyttades från sina föräldrar.

I dagarna har barnen avslutat sitt första år i en vanlig skola.

Barnens nya liv ska utredas, men mycket tyder på att de anpassat sig väl.

– Intrycket från då är att skolan verkar ha hög kvalitet och allt verkar fungera för barnen nu, säger Christer Olofsson, chef för kultur och utbildningsförvaltningen i Ystad.

Avslöjandet

När pappersupplagan av HD-Sydsvenskan nådde prenumeranterna tidigt på söndagsmorgonen den 2 juni i år pryddes förstasidan av nyheten. 

Sydsvenskans förstasida 2 juni med nyheten om barnen som hölls isolerade.Foto: Kvällsposten

Reportern Andreas Persson och fotografen Hussein El-Alawi avslöjade i en första artikel att fem barn i olika åldrar upp till 18 år i en familj i en by i Ystads kommun aldrig hade gått i skolan. Föräldrarna hade även, enligt socialtjänstens utredning, hållit barnen isolerade i sitt hem.

Enligt föräldrarna var barnen inskrivna på en skola i USA, undervisningen skedde via internet. Bakgrunden till arrangemanget var, enligt mamman och pappan, att familjen ofta befann sig på resande fot för sitt företag. Hemmet i Ystad var deras bas.

Omhändertagandet

Under våren 2018 gjorde Skatteverket en bosättningsutredning av familjen. I samband med detta uppstod flera frågetecken, bland annat kring barnens skolgång. På grund av oklarheterna kring barnens situation gjorde myndigheten en så kallad orosanmälan.  

En orosanmälan behöver inte leda till något mer, efter att en orosanmälan kommit in har socialtjänsten två veckor på sig att utifrån den information som finns ta ställning till om en utredning ska inledas eller ej.

I fallet med Ystadfamiljen inleddes en utredning och den 29 augusti förra året tvångsomhändertogs de fyra yngsta barnen (samtliga under 18 år) enligt LV (Lagen om vård av unga).

Då hade också skolchefen Dennis Hjelmström kontrollerat med den angivna skolan i USA och fått besked att ingen i familjen var listad som elev där.

”Bristande omsorgssvikt”

”Den information som framkommit i utredningen visar på grov bristande omsorgssvikt som sträcker sig långt förbi det Socialtjänsten är van vid att se i sin yrkesutövning”, skriver socialsekreterarna i sitt beslutsunderlag efter omhändertagandet.

Vidare skriver man att syskonen ”misstänks under lång tid ha levt isolerade och inte fått ta del av samhällets resurser i den omfattning som de har rätt till”.

Enligt utredningen har syskonen brister i de ”basala och för åldern adekvata kunskaper inom den allmändagliga livsföringen”.

Socialsekreterarna noterar under utredningen hur i alla fall minst ett av barnen, en pojke i nedre tonåren, besöker en hamburgerrestaurang för första gången i livet.

Livet inne i huset

Barnen levde isolerade och den dokumentation som finns omfattas till en del av sekretess. Men via många olika offentliga handlingar framträder en bild av en familj som höll sig på sin kant.

Polis som deltog vid omhändertagandet beskriver i en rapport att tomten där bostaden finns är insynsskyddad, bland annat med hjälp av upp till tre meter höga grindar av trä. Flera av bostadens fönster var förtäckta.

Inne i huset gick livet sin gilla gång. Ett av barnen, en flicka i mellanstadieåldern, berättar under utredningen hur hon brukar sova fram tills hon själv vaknar och går upp, eller blir väckt av sin mamma. Frukosten består oftast av bröd som pappan i familjen har bakat.

Flickan berättar hur hon sover i vardagsrummet med delar av sin familj, mamma och storasyster.

Där tittar de i bland på tv-programmet Familjen Annorlunda som sänds i TV4.

I bland tittar hon på tv med sin pappa, då ser de Avengers.

Hon berättar också om hur hon umgås med sina syskon, gärna över ett parti Uno. Andra syskon berättar om hur de gärna spelar datorspel eller brädspel.

I hushållet ingår även husdjur, flera katter och två hundar. Djuren är djupt uppskattade av barnen som gärna kelar och tillbringar tid med dem.

Föräldrarna försvarar sig

Ända sedan barnen omhändertogs och placerades i HVB-hem och jourfamiljer har föräldrarna till de fyra barnen kämpat för att få tillbaka dem. I en lång inlaga till rätten där de överklagade myndigheternas beslut om LVU slår mamman och pappan gemensamt i från sig anklagelserna om att barnen skulle ha levt isolerat.

Bland annat beskriver mamman hur de höga planken runt bostaden fungerat som ett skydd mot inbrott och stölder. 

”Det kan ju på inget sätt vara något märkligt med att skydda sina eller barnens ägodelar när vi ofta varit på resa utomlands”, skriver hon.

Ystadbarnen småpratade med grannarna

Hon nämner också hur familjen ofta småpratat med grannar, ett beteende som inte hade varit normalt om hon och pappan försökt hålla barnen isolerade, anser hon.

Vidare berättar hon om hur barnen fått ägna sig åt fritidssysslor. Bland annat har en av flickorna prövat på skytte i en förening i Skåne. Enligt en person koppling till föreningen var mamman där med dottern vid ett par tillfällen.

När ska vi som familj igen kunna sitta ner tillsammans kring en god måltid med roliga livliga diskussioner kring matbordet

Mamman trycker i sin överklagan hårt på faktumet att barnen har haft en aktiv fritid, men också att inget i hemmet sticker ut från andra familjer.

”När ska vi som familj igen kunna sitta ner tillsammans kring en god måltid med roliga livliga diskussioner kring matbordet”?, skriver hon.

Ystadbarnens skolgång i dag

Uppgifterna kring de fyra barnens situation nu är relativt sparsamma. 

Den yngre tonårssonen har uttryckt stor besvikelse över att aldrig ha fått gå i skolan. Detta efter att han nu upptäckt hur roligt det är att gå i skolan och träffa andra jämnåriga. 

Skolchefen Dennis Hjelmström har träffat åtminstone ett av barnen under våren i samband med barnets skolgång.

– Intrycket från då är att skolan verkar ha hög kvalitet och allt verkar fungera för barnen nu, utifrån ett skolperspektiv, säger Christer Olofsson, chef för kultur och utbildningsförvaltningen i Ystad.

Vårt fokus ligger på att reparera det som kan repareras, vi måste se till att vi inte brister igen.

Enligt honom kommer Ystad kommun att mycket noggrant följa upp barnens utveckling.

– Vårt fokus ligger på att reparera det som kan repareras, vi måste se till att vi inte brister igen.

Förvaltningschefen Christer Olofsson intervjuas av Kvällsposten i samband med rapporteringen av de isolerade barnen i Ystad.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Till följd av avslöjandet har Skolinspektionen vänt sig till Ystad kommun med en rad tydligt ställda frågor kring vad som har skett med barnens skolgång. Bland annat kräver man svar på vilka signaler som kommunen har fått kring skolgången, vilka åtgärder som gjorts för att tillgodose barnens rätt till utbildning och en beskrivning av samtliga barns nuvarande situation utifrån frånvaro.

Skolchefen Dennis Hjelmström vill inte uttala sig vidare kring det inträffade men skriver i ett mejlsvar till Kvällsposten att kommunen just nu är mitt uppe i en efteranalys.

Skolchefen i Ystad, Dennis Hjelmström, blev misstänksam när han såg föräldrarnas intyg om att barnen fick undervisning via internet från en skola i USA.

Det LVU som är utfärdat på barnen ska omprövas med jämna mellanrum.

LÄS MER: Upptäckten - barnen levde isolerade 

LÄS MER: Vi har gjort fel 

LÄS MER: Isolerade familjen levde mitt i byn 

LÄS MER: Så lever barnen efter omhändertagandet 

Uppdatera dig på dagens stora händelser.