Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ystad slår larm om hög elevfrånvaro

Nu ska Ystad kommun arbeta på ett nytt sätt för att få ner frånvaron bland eleverna.Foto: SHUTTERSTOCK
Från och med i höst jobbar vi för att tidigt fånga upp dem som är frånvarandeFoto: TT NYHETSBYRÅN

Personal i Ystad har slagit larm om att det görs för lite för att få ungdomar att gå i skolan.

Nu arbetar kommunen på ett helt annat sätt. 

– Vi har arbetat med att ta fram skärpta rutiner under en längre tid, säger Helena Kindh, skolchef i Ystad kommun till YA. 

Det är Ystads Allehanda som rapporterar om kommunens nya fokusområde: Frånvaron. Revisorer på Ystad kommunen har tidigare larmat om att skolan gör för lite för att hålla eleverna i skolan.

Personalen påpekade också att begreppen giltig och ogiltig frånvaro var otydliga. 

– Från och med i höst jobbar vi för att tidigt fånga upp dem som är frånvarande, säger Helena Kindh till Ystads Allehanda.

Åtgärdsplan

Därför har nu kommunen jobbat fram nya rutiner för hur ungdomarnas frånvaro i skolan ska sjunka, rapporterar Ystads Allehanda.

De nya rutinerna handlar om en frånvarotrappa – och kommunen ska agera olika hårt vid olika grader av frånvaro. 

Vid oanmäld frånvaro ska skolorna höra av sig direkt till vårdnadshavare. Har eleverna å andra sidan anmäld frånvaro ska skolan höra av sig till vårdnadshavare efter tre dagar.

– När frånvaron, såväl den anmälda som den oanmälda, närmar sig 20 procent, anmäler skolan det till mig som skolchef och en utredning startar. 

Målet med är utredningen är sen att se om det finns något mönster i frånvaron. Det kan handla om att samma elev ständigt missar samma dagar eller lektioner – då kan skolan göra något åt det.

– En anmälan innebär också att jag har bevakningsansvar för eleven och efter sex veckor återkopplar jag till skolan för att höra hur det ser ut med frånvaron. I bästa fall kan den avskrivas, säger Helena Kindh till Ystads Allehanda.

Gick inte i skolan

Frågan om frånvaro i skolan har lyfts efter att Sydsvensken berättade om barnen på Österlen som aldrig gått i skolan. Men det slår skolchefen bort direkt.

– På ett sätt kan man ju säga att det visar på vikten av goda närvarorutiner, men samtidigt ska man komma ihåg att det inte hjälpt med skärpta rutiner, eftersom de barnen över huvudtaget inte gick i skolan.