Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ystad får ny superfärja: ”Snabbaste förbindelsen”

Ystads hamn.
HSC Fjord Cat, som ska trafikera den nya linjen mellan Ystad och norra Tyskland.
Foto: Tatiana Dyuvbanova / Alamy Stock Photo

Trelleborg byts mot Ystad när färjeförbindelsen mellan Skåne och Sassnitz återuppstår i september.

Och fort kommer det gå – linjen ska trafikeras av en kvick katamaran som tar passagerarna till Tyskland på två och en halv timme. 

Premiärfest för den nya superfärjan väntar i mitten på september. Bakom satsningen står rederiet Förde Reederei Seetouristik, som har sin bas i tyska Flensburg.

– Vi tror på det turistmässiga värdet i den här linjen och den kommer stärka vår service till resenärerna genom att vi skapar den snabbaste förbindelsen mellan det europeiska fastlandet och Sverige, säger rederiets vd Götz Becker, i ett pressmeddelande. 

Under drygt hundra år fanns en fast färjeförbindelse mellan Trelleborg och Sassnitz – en förbindelse som lades ner tidigare i våras i spåren av covid-19.

Att valet föll på Ystad när nu linjen återuppstår beror dels på Österlens attraktionskraft, säger färjelinjens vd Moritz Bruns.

– Att Ystad är en attraktiv turistdestination, i kombination med den snabba hastigheten, öppnar nya möjligheter för resor över dagen och över helgen, säger han.

”Städerna kommer gynnas”

Katamaranen kommer ha plats för upp emot 700 personer, fördelade på två olika våningar. Ombord på skeppet kommer det finns såväl en restaurang som olika butiker.

Upp emot 210 fordon kommer även få plats. 

– På båda sidor kommer städerna och regionerna gynnas turistmässigt och ekonomsikt av den nya linjen, säger Moritz Bruns.

Den nya färjesatsningen har kostat Förde Reederei Seetouristik lite drygt 150 miljoner kronor. Katamaranen täcker i dagsläget en sträcka mellan norra Danmark och södra Norge, men byter hamn från och med den 23 augusti. 

Se fler sydsvenska nyheter

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!