Åklagaren Peter Claesson Foto: Magnus Hellberg.Åklagaren Peter Claesson Foto: Magnus Hellberg.
Åklagaren Peter Claesson Foto: Magnus Hellberg.
Under bilfärden bar både kvinnan och misstänkt gärningsmannen masker. Foto: PolisenUnder bilfärden bar både kvinnan och misstänkt gärningsmannen masker. Foto: Polisen
Under bilfärden bar både kvinnan och misstänkt gärningsmannen masker. Foto: Polisen
Här är polisens bild inifrån bunkern. Foto: PolisenHär är polisens bild inifrån bunkern. Foto: Polisen
Här är polisens bild inifrån bunkern. Foto: Polisen
Bunkern var utrustad med en inhängnad rastgård. Foto: PolisenBunkern var utrustad med en inhängnad rastgård. Foto: Polisen
Bunkern var utrustad med en inhängnad rastgård. Foto: Polisen
Här är platsen där kvinnan hölls fången. Foto: PolisenHär är platsen där kvinnan hölls fången. Foto: Polisen
Här är platsen där kvinnan hölls fången. Foto: Polisen

Yrkar på långt straff för bunkerläkaren

Publicerad

Rättegången mot den misstänkte bunkerläkaren är inne i ett dramatiskt slutskede.

Under eftermiddagens slutplädering yrkade åklagaren Peter Claesson på att han ska dömas till mellan 15 och 16 års fängelse.

– Jag tycker att straffvärdet är ungefär så, säger han.

Rättegången mot den 38-årige läkaren, som åtalats misstänkt för grov våldtäkt och människorov väntas avslutas under tisdagseftermiddagen. Åklagaren Peter Claesson har hållit sitt slutanförande bakom stängda dörrar. Där yrkade han på att läkarens ska dömas till 15-16 års fängelse.

– Jag yrkade ungefär 15-16 års fängelse, och att han ska dömas för grov våldtäkt och människorov.

Ett långt straff?

– Jag tycker att straffvärdet är ungefär så.

Vad fick du för reaktion i rätten när du gick in med ditt yrkande?

– Jag fick inga reaktioner alls, som jag uppfattade det. Man lyssnade och antecknade.

Så kan försvararen kontra

Vad händer mer i målet under eftermiddagen?

– Nu har precis målsägandebiträdet Jens Högström pläderat, och om ungefär 20 minuter ska försvararen börja sitt slutanförande.

Vad förväntar du dig av det?

– Jag förväntar mig att hon kommer att anse att åtalet för våldtäkt inte är styrkt. Möjligen att hon tycker att det inte ska bedömas människorov utan olaga frihetsberövande och en väsentligt lägre eller kortare påföljd, säger Peter Claesson.

Kvinnans målsägandebiträde har tidigare under förhandlingen yrkat på 380 000 kronor i skadeståndsersättning åt sin klient.

Planerat in i minsta detalj

Enligt åtalet och uppgifter ur polisutredningen var bortförandet förberett in i minsta detalj. Läkaren fick kontakt med kvinnan på telefon, några timmar senare träffades de i Stockholm, där de hade sex med varandra. Syftet med det mötet var att förbereda en kidnappningen

– Ja, det var ju för att röva bort henne får man väl säga, har läkaren berättat i förhör.

Två dagar senare satte han planen i verket, enligt misstankarna. Kvinnan drogades med narkotiska preparat och fördes ut från sin våning och ner i en bil. Färden gick mot Skåne och den färdigbyggda fångbunkern, där hon låstes in under närmare en veckas tid. den grova våldtäkten misstänks ha ägt rum efter att kvinnan drogs i hennes lägenhet i centrala Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag