Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ylva tröttnade och skrev bok om klitoris

Ylva Franzén har skrivit boken "Klittra mera".
Foto: Sandra Henningsson
Boken "Klittra mera" av Ylva Franzén.

Ylva Franzén baxnade inför okunskapen på nätet. Och blev förbannad när hon hörde en kollega kalla klitoris för ”detta lilla jävla ställe”.

Hon bestämde sig för att skriva boken ”Klittra mera”, som kommer ut nästa vecka.

Där hon också skriver om sin kamp mot könsstympning.

- Det är oerhört att övergreppen med livslångt lidande kan fortsätta utan att protesterna är skarpare.

- Jag vill ge en helhetsbild och rätta till missuppfattningarna om människans enda organ som bara är till för en enda sak - kvinnans sexuella njutning och orgasm. En underbar kraftkälla, som mött så mycket förakt, lögner och fördomar, säger Erotikpedagogen Ylva Franzén, 72.

Ylva tycker det är skamligt och upprörande att okunskapen om kvinnlig sexualitet sitter så djupt.

- Det har begränsat inte bara kvinnans rätt till njutning utan också hela hennes utveckling och livssituation.

Boktiteln ”Klittra mera” är en uppmuntran till kvinnor att bejaka sin lust utan hämningar, skam eller skuldkänslor. Boken, som ges ut av Arx förlag i Malmö, redogör för den kvinnliga sexualitetens historia. Hon skriver även ingående om anatomin.

Ylva har i sin verksamhet själv hållit i mängder av kvinno- och parkurser om sexualitet och erotik. I boken ger hon också råd om hur njutningen kan maximeras.

Ylva Franzén är dessutom starkt engagerad i kampen mot könsstympning.

- Det är något oerhört att de övergreppen med livslångt lidande kan fortsätta utan att protesterna är skarpare, säger Ylva Franzén.

Ylva Franzén tycker dock att politiker och myndigheter i allmänhet står alldeles för handfallna inför könsstympningen och dess offer, trots att det finns idella organisationer som kämpar i frågan. Därför fortsätter hon med sitt engagemang.

- Att skära bort en kvinnas klitoris, ta ifrån henne värdighet, integritet, sexualitet för resten av livet. Det är så fasansfullt omänskligt och kriminellt att det bara måste stoppas, säger hon.

Ylva Franzén

Ylva Franzen är debattör, bloggare och författare, samt utbildad lärare. Efter ett uppskattat undervisnings- och informationsmaterial som hon sammanställde för gymnasieelever fortsatte hon som rådgivare, pedagog och föreläsare inom erotik och sexualitet. Hon har även startat sexbutiken Afrodites Apotek i Stockholm. Sedan drygt 20 år lever hon med maken Åke Fridell. Tillsammans driver de hotellet Venusgården utanför skånska Skurup.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!