Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ygeman: Regeringen har redan skärpt lagstiftningen

Ygeman framhåller att det i diskussionen om hårdare krav är viktigt att komma ihåg att asylsökande måste få sin sak prövad. Foto: Henrik Jansson
Gränspolisen Leif Fransson efterlyser flera lagändringar. Foto: Jens Christian

"Blanda inte ihop migrationspolitik med terrorbekämpning".

Det säger Inrikesminister Anders Ygeman (S) efter den senaste tidens krav på hårdare tag mot papperslösa.

– Det finns specifika åtgärder mot terror som gäller oavsett om du kommer från Borlänge eller Baghdad.

Om Sverige hade haft tydligare regelverk angående personer som inte får vistas i landet, då hade terrordådet i Stockholm inte skett. Det anser operative chefen på Gränspolisen i Region Syd, Leif Fransson.

Han beskriver situationen i Malmö, där kommunen ger bidrag till gömda personer som gränspolisen jagar, som ett exempel på hur ineffektiv lagstiftningen är.

"Dragit in rätten till bistånd"

För några dagar sedan uttryckte även justitieombudsmannen (JO) förundran över att myndigheter motarbetar varandra i arbetet med papperslösa som fått utvisningsbeslut.

Enligt JO har polisen rätt att begära ut register på personer som får bidrag av socialtjänsten.

Inrikesminister Anders Ygeman påpekar att regeringen redan skärpt lagstiftningen.

– Regeringen har dragit in rätten till bistånd, till bostad och vi har ökat återvändandet med 49 procent jämfört med förra året. Vi har ökat effektiviteten hos de inre kontrollerna.

"Gäller att se båda sidor"

Gränspolisen Leif Fransson efterlyser flera lagändringar. Bland annat vill han ha bort preskriptionstiden som gör det möjligt för personer att söka asyl igen efter fyra år.

– Jag har svårt att tänka mig en situation utan preskriptionstid, där beslut är eviga, svarar Anders Ygeman. Samtidigt är det viktigt att den är så pass lång att människor inte frestas att vänta ut den.

Ygeman framhåller att det i diskussionen om hårdare krav är viktigt att komma ihåg att asylsökande måste få sin sak prövad.

– Det gäller att se båda sidor. Vi behöver en skärpt lagstiftning men också komma ihåg att det finns legitima behov att söka asyl.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!